Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 20 април с Ваня Славова

Снимка: Петър Павлов

По първи петли

БНР-Радио Варна

4.00-6.00 часа

Великден в манастира в Буйновци. Репортаж на Веселина Божинова.

Иконописецът Младен Костадинов разказва за смисъла и символиката на цветовете в иконите, които изобразяват сюжети от Христовото Възкресение. Той размишлява за силата на иконите, вярата на миряните и отговорността на иконописеца.

Как децата виждат пролетта в цветовете на великденските яйца и рисуват в картини представите си за празника.

Вече 7 години к.д.п. Димитър Димитров открива своя път към Атон. Всяка година по няколко пъти и така до последния път през февруари тази година. Тръгва случайно през 2013 г. Отдавна вече не е сам, а заедно с група от още десетина варненци. Атон е едно много различно място, не просто поради правилата, които са наложени, но и защото хората, които живеят там, водят много по-различен живот от нашия, разказва Димитров пред Доротея Николова.

Минаваме през дни на страх, на самота, но казват, че най-често тези чувства  се трансформират  в мъдрост. От друга страна празникът е като всички останали, които сме имали, защото носи надежда и светлина... Своето разбиране за  Възкресинието споделя Мapиян Стoядинoв – богослов, доцент в Пpaвocлaвния бoгocлoвcки фaкyлтeт нa ВTУ “Св. cв. Киpил и Мeтoдий” в интервю на Габриела Гаврилова.


Светлината да победи мрака.
Животът да победи смъртта.
Вярата да заличи страха!


Успешна нова седмица! Здраве и късмет от екипа ни! :)
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05