Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 4 май с Ваня Славова

1. При настоящата невъзможост да пътуваме по традиционния начин в пространството ни остава възможността да пътешестваме в мислите си чрез книгите. “Коя книга те е отвела най-далеч?” е въпросът, който отправя към всички нас едно българско издателство. В кампанията „ПътувамБезПаспорт” може да участва всеки, като запише кратко видео до 3 минути с отговор на посочения въпрос, разказва Невена Дишлиева.

2. Във времето, в което не можем да пътуваме и туризмът в света е блокиран заради коронавируса, с какво изненадва Албания своите гости. За примера на албанците като домакини разказват Юлиян Варимезов и Станиела Христова.

4. Николай Градинаров заминава за Бахамските острови малко преди да бъде обявено извънредното положение у нас. Той е електротехник по професия и работи из цял свят. Поредният му договор го "отвежда" на Бахамските острови, а ограничителните мерки го поставят в ситуацията и с чувството "заключен в Рая".

5. Нова работа отвежда и Юджел Шукри от Разград до Варна, където отваря работилница като обущар. Надеждата за повече работа в големия  град се оказва попарена от извънредното положение.  Въпреки това, той очаква посетители почти всеки ден и се радва и на малкото поръчки, които има.

6. Матурите са фокусът на усилията ни, не трябва да се отменят - такова е мнението на Денислав Викторов от XII б клас в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" – Варна. А що се отнася до баловете - винаги ще се намери време за тях. Среща със зрелостника.

7. 23-годишната Славена Родинова завършва УНСС, но заедно със семейството си се занимава с отглеждането на люти чушки в село Страшимирово, община Белослав. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Какво я кара да следва семейния пример и как протича един нейн ден.

8. И от сладката с люти чушки към сладките изделия от националната кухня на Швеция през погледа на варненката Росица Николова.

9. Веселин и Лора Русеви живеят от 6 г. в Нова Зеландия, град Окланд. Заминават за далечната островна държава, за да подсигурят по-добро бъдеще за децата си. Бързо свикват с живота там, общуват и с други българи за да успяват да поддържат езиковата си култура и най-вече тази на децата си. България и Нова Зеландия не си приличат по нищо, споделя семейството, което едва през тази година е имало планове да се върне за ваканцията си в България, но уви, ще почакат още.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05