Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски танцьори в подкрепа на петицията "Да отворим залите"

Петиция "Да отворим залите!"
Снимка: Фейсбук/ Димо Алекандров

Да продължим да танцуваме, но и да спазваме стриктно правилата за дезинфекция и дистанция. Да слушаме заедно музика и да се движим, но да бъдем заедно в залата. Защото наред с физическото здраве, не по-малко важно е психическото и емоционално такова. След отмяната на извънредното положение, да бъде разрешено залите да заработят при строго спазване на мерките, съгласувани с Министерството на здравеопазването.

Това са част от исканията и емоциите, които задвижват работещи в танцови, творчески и музикални зали у нас. Те се обединиха в петиция, адресирана до премиера, Националния оперативен щаб, до министрите на културата и здравеопазването и омбудсмана на Република България с искане за работна среща за разрешаване на проблема.

"Да отворим залите" - петицията, разпространявана главно във Фейсбук, набира все по-голяма популярност, и часове след стартирането е подписана от над 5 хиляди души.

Началото идва отново в социалната мрежа, със създаването на групата "Фолклор по време на пандемия", спомня си един от инициаторите на петицията - Димо Александров от танцов състав "Шарена гайда" във Варна:

"В тази група колеги от бранша се събрахме, за да обменяме добри практики и взаимопомощ по време на извънредното положение. Впоследствие към нас се присъединиха доста хора, дори такива от друг вид изкуства, които също не упражняват дейност - модерен и класически балет, спортни танци и т.н. В инициирана среща в Zoom се обединихме около общата идея, че искаме залите, в които репетираме, да бъдат поетапно отворени. Това считаме, че ще повлияе добре в психологически и емоционален, а и здравословен план на хората, които ги потребяват. Ние не искаме за себе си повече от това, което искат собствениците на басейни, фитнес зали и др., просто останахме някак встрани! Съобразяваме се категорично и отговорно с обстановката и не подлагаме под съмнение предприетите здравни мерки! Напротив - готови сме да ги приложим в дейността си! Винаги сме вярвали, че наред с физическото здраве, не по-малко важно е психическото и емоционално такова".
Засега танцьорите и хореографите се въздържат от това точно какви ще са правилата, които трябва да се спазват, ако залите отворят. "Ние не сме експерти, а и тези правила са общовалидни. Ще се съобразим с всичко, което ни кажат отговорните институции и ще действаме адекватно. Съзнаваме прекрасно сериозността на положението. Идеята на тази петиция е танцовите зали да не бъдат оставяни на заден план", подчерта Александров.
В петицията се предлага поетапно отваряне на залите - от 14 до 21 май разрешаване на индивидуални занятия по график и при засилени хигиенни мерки, а от 22 май - разрешаване и на занятия по групи, в зависимост от квадратурата на залите, при спазване на регламентираното отстояние на хората и дезинфекция на помещенията.
Танцьорите от танцовия състав "Шарена гайда" във Варна не спират срещите си и днес. Те продължават да танцуват и да си спомнят с клипчета и снимки за свои предишни участия. Всичко се случва, благодарение на възможностите, които им дава интернет.
Разговора с Димо Александров за предаването "Улица "Събота" по Радио Варна чуйте в прикачения звуков файл:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на цацата в Кранево се завръща

Фестивалът на цацата в Кранево се завръща с атрактивна програма и богата кулинарна селекция – датите са 14, 15 и 16 юни, съобщават организаторите от сдружение "Зелени посоки". Тридневната фиеста ще посрещне лятото с много музика, танци, игри и състезания, кулинарни демонстрации и разбира се бира и прясна цаца. Голямата изненада на тазгодишното издание..

публикувано на 29.03.24 в 15:38

Домашните любимци на хотел

Бивш граничен полицай Тодор Дамянов и водач на служебно куче създаде хотел за домашни любимци край Варна. Когато напуска структурата, изобщо не се поколебава и взима своя верен колега Хачо в дима си. Домашните любимци са като членове на семейството. Има случаи, в които обаче стопаните са изправени пред предвидени или непредвидени ситуации, в които трябва..

публикувано на 29.03.24 в 14:20

България във въздушния Шенген от понеделник: Какво ще се промени за пътуващите?

От 1 април България влиза във въздушния Шенген. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на шенгенското пространство, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще се насочват през обособените шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка летищна сигурност. Междувременно, пътниците, които са се насочили към..

публикувано на 29.03.24 в 08:28

Как да видим електронното си досие

За година и половина – от 29 септември 2022 г. до сега, повече от 60 хил. души у нас следят информацията от личното си здравно досие мобилния си телефон. Около 100 хил. пък са тези, които  ползват досието си през лаптоп или компютър. Това каза за Радио Варна Ивайло Стойчев, мениджър проекти в "Информационно обслужване" – компанията, която..

публикувано на 29.03.24 в 08:05
Дворът на МБАЛ

Екип от млади хора представя места във Варна, които биха могли да се превърнат в кътове за отдих

Екип от млади хора показват всеки понеделник в социалната мрежа „Фейсбук“ различни пространства във Варна, които ако се облагородят, могат да се превърнат в прекрасна зона за отдих, за игри и разходки за варненци. Такива локации има в целия град, сподели за Радио Варна арх. Максим Недков, който заедно с екипа на дрона "Морско око" показва от..

публикувано на 28.03.24 в 11:07

Имен ден днес празнуват Боян, Бояна, Бойко и Албена

На 28 март Българската православна църква почита своя първи мъченик - Св. мчк Енравота-Боян, княз Български. Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе от тюркски произход – прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези..

публикувано на 28.03.24 в 10:15

50 хиляди лева за телевизия без лиценз и в бъдеще време...

На последната сесия на Варненския общински съвет беше гласувано отпускането на 50 хиляди лева на телевизионен инвестиционен проект.  В края на януари в общината идва предложение от представители на спортната телевизия Б1Б ТВ. Идеята им е да променят името на телевизията си на Варна ТВ и да помагат за популяризирането на спорта в града...

публикувано на 27.03.24 в 17:20