Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 11 май с Ваня Славова

По първи петли на 11.05.2020

Радио Варна

04.00-06.00

Водещ: Ваня Славова


Здравейте,
Казвам се Милен Маринов. Роден съм в Силистра, но временно живея в Нова Зеландия. Днес, неделя 10-ти май, тук се отбелязва Деня на майката и съм поръчал специален поздрав за нея - любимата й мелодия от Хора на ловците на Вебер. Майка често я свиреше на цигулката от моя прадядо. За съжаление този поздрав няма да стигне до майка, защото тя успя да доживее само до 59 години, но нейната сетра и моя леля живее в Силистра и искам да я поздравя специално в радиото. Леля ми е Петранка Недкова  е и председател на Силистренския клуб "По първи петли". От интернет разбирам, че няма предаване в неделя сутрин, но пък мога да се обадя в понеделник, когато домакин е Радио "Варна". Леля винаги казва, че тя не изпуска предаване, така че със сигурност ще чуе поздрава ми. Моля, кажете ми в колко часа е най-удобно да се обадя и аз ще се съобразя с часовата разлика.
От леля си знам, че тя най-много ще се зарадва на народна музика. Майка беше учителка по музика и тя с много силни чувства говореше за българските композитори, които са създали прекрасни симфонични произведения, базирани на фолклорни мотиви. Затова желая да поздравя леля и всички майки със симфоничната аранжировка на Ръченица на Петко Стайнов.
Предварително Ви благодаря за предоставената ми възможност.
С поздрав:
Милен
Освен мили поздрави и сърдечни писма, в предаването сме подготвили интересни теми:

1. Тази седмица ви разказваме за един от емблематичните кметове на Варна от далечното минало, който остава трайна следа в живота на града. Кръстьо Мирски идва от Котел, но животът му преминава във Варна, а улицата на която някога е живял и до днес носи неговото име. С него са свързани редица нововъведения в някогашна Варна, а през изминалата седмица се навършиха 100 години от смъртта му.

2.Георги Шопов е познат на варненската публика като художник и музикант. Заради извънредното положение не може да работи в пиано бара и за това рисува с нюансите на живота. Днес се старае да възпита детето си в любов към земята, природата, хората и животните, защото истинските отношения са между живите, а не във виртуалното пространство.

3. Ще помогнат ли новите мерки и изисквания за спокойствието на хората и сигурността за персонала в заведенията, които отвориха на открито? Имаме ли психологическата готовност отново да пием кафе заедно?

4.102 хиляди дръвчета бяха засадени в над 70 общини в цяла България, тази пролет. Акцията засажда бъдеще и прави добро от 8 години, но тази година е различна заради пандемията. Още от Никола Рахнев - създател на инициативата.

5.За връзката между модата и психологията, разговор с Десислава Димитрова- преводач, имидж консултант и психолог. Какво разкриват цветовете за нас и как да си направим капсулен гардероб, в който да има малко на брой, но достатъчно дрехи.

6. Как дългогодишният спортен журналист Камен Алипиев Кедъра се озова на онлайн сцената на варненския театър и какво прочете на публиката? Разговор в рубриката "Театърът чете".


ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО в понеделник, 19 април

Репортаж от последно заседание на делото за отказания добив на газ в Добруджа на фирма „Русгеоком БГ“ от РИОСВ Варна, преди обявяване на казуса за решаване; Серия от срещи в община Аврен започват от днес, в които ще се обсъжда с граждани възможността за транспорт между населените места; Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата..

публикувано на 19.04.21 в 11:12

НОВИЯТ ДЕН на 19 април с Иван Барбов

Започваме с репортаж за най-новото приложение „Health Buddy+“ на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Чрез него ще можем да получаваме проверена и достоверна информация, свързана със здравето. Какво е бъдещето на стадион „Варна“? Поредната благородната инициатива на доброволците от младежката организация „Делфините“, които..

публикувано на 19.04.21 в 05:51

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15