Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 11 май с Ваня Славова

По първи петли на 11.05.2020

Радио Варна

04.00-06.00

Водещ: Ваня Славова


Здравейте,
Казвам се Милен Маринов. Роден съм в Силистра, но временно живея в Нова Зеландия. Днес, неделя 10-ти май, тук се отбелязва Деня на майката и съм поръчал специален поздрав за нея - любимата й мелодия от Хора на ловците на Вебер. Майка често я свиреше на цигулката от моя прадядо. За съжаление този поздрав няма да стигне до майка, защото тя успя да доживее само до 59 години, но нейната сетра и моя леля живее в Силистра и искам да я поздравя специално в радиото. Леля ми е Петранка Недкова  е и председател на Силистренския клуб "По първи петли". От интернет разбирам, че няма предаване в неделя сутрин, но пък мога да се обадя в понеделник, когато домакин е Радио "Варна". Леля винаги казва, че тя не изпуска предаване, така че със сигурност ще чуе поздрава ми. Моля, кажете ми в колко часа е най-удобно да се обадя и аз ще се съобразя с часовата разлика.
От леля си знам, че тя най-много ще се зарадва на народна музика. Майка беше учителка по музика и тя с много силни чувства говореше за българските композитори, които са създали прекрасни симфонични произведения, базирани на фолклорни мотиви. Затова желая да поздравя леля и всички майки със симфоничната аранжировка на Ръченица на Петко Стайнов.
Предварително Ви благодаря за предоставената ми възможност.
С поздрав:
Милен
Освен мили поздрави и сърдечни писма, в предаването сме подготвили интересни теми:

1. Тази седмица ви разказваме за един от емблематичните кметове на Варна от далечното минало, който остава трайна следа в живота на града. Кръстьо Мирски идва от Котел, но животът му преминава във Варна, а улицата на която някога е живял и до днес носи неговото име. С него са свързани редица нововъведения в някогашна Варна, а през изминалата седмица се навършиха 100 години от смъртта му.

2.Георги Шопов е познат на варненската публика като художник и музикант. Заради извънредното положение не може да работи в пиано бара и за това рисува с нюансите на живота. Днес се старае да възпита детето си в любов към земята, природата, хората и животните, защото истинските отношения са между живите, а не във виртуалното пространство.

3. Ще помогнат ли новите мерки и изисквания за спокойствието на хората и сигурността за персонала в заведенията, които отвориха на открито? Имаме ли психологическата готовност отново да пием кафе заедно?

4.102 хиляди дръвчета бяха засадени в над 70 общини в цяла България, тази пролет. Акцията засажда бъдеще и прави добро от 8 години, но тази година е различна заради пандемията. Още от Никола Рахнев - създател на инициативата.

5.За връзката между модата и психологията, разговор с Десислава Димитрова- преводач, имидж консултант и психолог. Какво разкриват цветовете за нас и как да си направим капсулен гардероб, в който да има малко на брой, но достатъчно дрехи.

6. Как дългогодишният спортен журналист Камен Алипиев Кедъра се озова на онлайн сцената на варненския театър и какво прочете на публиката? Разговор в рубриката "Театърът чете".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#761 ТОП 20 (26.04-10.05.2024)

публикувано на 26.04.24 в 19:15

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 26 април със Светлана Вълкова

Започна дарителска кампания за археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол „Пейзажът и градът“ – изложба от фонда на Градската художествена галерия във Варна Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

НОВИЯТ ДЕН на 26 април с Иван Барбов

Казват че будилникът помага да се събудим, но според някои, той повече ни пречи да спим. Ако се питате кое ще помогне да започнете деня с усмивка и добро настроение, отговорът се крие на честотите на Радио Варна. Компания във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви правят Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова. Ще..

публикувано на 26.04.24 в 06:05
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13
Морска градина, Варна

НА СВЕТЛО на 24 април с Валерия Василева

От 17 часа днес в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Анна Христова и нейното предизвикателство за бягане с кауза на маратонски разстояния. Европейският парламент се събра за последната пленарна сесия, предстоят избори на 9 юни – защо да гласуваме..

публикувано на 24.04.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50