Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 18 май с Ваня Славова

3
Родопите
Снимка: Михаил Хубчев

Все още има хора, за които радиото е единствената връзка със света.

България, село Ряхово, Русенско.

Къща без телевизор, но с радио.

Самотна жена.


2020-а година, май месец, глобализация, пандемия, коронавирус, самота.

Радиото като приятел, въпреки всичко това; въпреки техническия прогрес, високите технологии, интернет, Wi-Fi...

Има много над какво да се замислим. Има много неща, които трябва да подобрим и променим, за едно по-добро съществуване.

В предаването този понеделник очаквайте:

 Разходка до Аладжа манастир заедно с археолога Васил Тенекеджиев и с историка Валери Кинов. Мястото е предпочитано за варненци, защото е достатъчно близо и достатъчно далеч от града, потънало в тишина, красива природа и многогодишна история.

Продължаваме в посока север: към Белия град-Балчик. Дали ще можем да пием кафе там на фона на просторното море, отвориха ли заведенията, така както отвориха врати за посещение Ботаническата градина и Дворецът, проверява Албена Иванова.

После сменяме посоката: от морето към балкана. В къща за гости в село Валевци, разположено в резерват "Централен балкан", с уютна атмосфера,  ромолене на вода от минаваща река през селцето и с възможност за разходка до хижа Мазалат, само с едни хиляда метра денивелация, като за ентусиасти, бягащи от извънредното положение в реда на естествения живот.

В реда на естествения живот е и срещата ни с йога инструктора Ирина Дракова, която ще ни разкаже за различни техники на дишане, с които да намалим стреса и тревожността на ума.

Има ли стрес или по-скоро всичко е страст в гумаджийницата на Дарчо Парушев, чийто баща е направил първия вулканизатор във Варна, интервю на Нина Милошевич.

С френска романтика към снимки на морска Варна. Среща с французина Патрис Рейсак, който има фотографски сайт, наречен "Настроенията на Варна", с кадрите са най-вече от зоната на пристанището, басейна, Морска гара.

Накрая летим за Канада с един автобиографичен чувствен разговор на нашия сънародник Димитър Балабанов. Кое липсва на хиляди километри разстояние от България: ароматите на нашата природа и звукът на гайдите, родопските каба гайди.

Очакваме ви!


По първи петли

18.05.2020 от 04.00 до 06.00

Радио Варна

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05