Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 1 юни с Ваня Славова

Снимка: БТА

По първи петли на 01.06.2020

Радио Варна от 04.00 до 06.00


Кукленият театър във Варна отваря врати за своите малки и големи зрители в Деня на детето - 1 юни, със спектакъла „Трите феи“. Представлениятa вече ще играят на лятната сцена. Ако трябва, ще играем второ представление след първото, за тези, които непременно искат на 1 юни да са наши гости. Това каза Вера Стойкова - директор на Държавен куклен театър – Варна.

Изложбата „Вулкан” на варненския фотограф Александър Николов представя  портрети на художници от „Вулкан”, интериори от техните ателиета и общи планове в 152 черно-бели кадъра. Снимките са правени в началото 90-те години на 20 в., когато „Вулкан” съществува като комплекс от художествени ателиета, в които работят графици, живописци, скулптори, приложници и изпълнители.

Отиваме на 12 километра от Варна, на гости в село, заобиколено от дъбови гори. То се нарича Яребична и носи това име от 1934 година. За храма, за ежедневието, за човещината говорят жителите на Яребична.

Лековитото аязмо в село Близнаци е прекрасно място за посещение точно сега, защото е обвито в зеленина, чуват се песните на птиците, а водата е вълшебна. Защо там ходят и българи и чужденци, ще разберете в предаването.

И от островчето с азямо в Близнаци излитаме към далечния остров Борнео, с приказната история за него, разказана от пътешественика Вилиан Стефанов. Авантюра ли е да си в джунглата, полазен от червени мравки, които паралептично се впиват в кожата ти, вместо на хотел в Бали. За гостоприемството на местните и за вкусните ястия, с които са го почерпили ще чуете, докато си правите сутрешната доза кафе.

Оставаме на вълната на пътешествието с блог-постовете на Роси Димитрова за Малдивите, които са я впечатлили най-вече с кораловите рифове и с възможността да се гмурка там.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 17 април

Обобщаваме първите дни от работата на новото Народно събрание. Законодателните промени, които касаят главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебната система като цяло, коментира адвокат Михаил Екимджиев. Без лимит за секциите в чужбина, гласуване по пощата, мажоритарен вот, промени в начина, по който функционира Централната..

публикувано на 17.04.21 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 16 април със Светлана Вълкова

100 години ДТ „Стоян Бъчваров”: Анна Сливкова откри в Белгия първата пиеса, поставена на варненска сцена Премиера на открита сцена в Държавен куклен театър – Варна – „Трите прасенца” Две изложби тази седмица: юбилейна експозиция на Марина Варенцова-Русева и „Стая с безброй истории” на Татяна Харизанова Поетесата Елка Няголова..

публикувано на 16.04.21 в 12:49

Познаваме ли екопътеките и алтернативния туризъм?

Туризмът има много лица, а днес ще подходим колкото разтоварващо, толкова и аналитично.  Гостуват ни две дами - Мая Иванова от Висшето училище по мениджмънт и Гергана Славова от Икономическия университет. Те съставиха анкета за екопътеките в България като място за бягство и отдих по време на пандемия. От тях ще чуем какви са нагласите и тенденциите при..

публикувано на 16.04.21 в 10:28
Chart

#629 ТОП 20 (16.04.2021-23.04.2021)

публикувано на 16.04.21 в 07:55

"Новият ден" на 16 април с Мариела Димитрова

В събота от десет часа група ентусиасти ще почистят разклона за каварненското село Селце и ще засадят дръвчета. Организаторите търсят и доброволци, които да помогнат за осъществяването на   благородната идея. Един от тях Виктория Попова – Иванова ще ни разкаже още в 8.15 часа. Улицата на готвачите за пореден път ще събере във..

публикувано на 16.04.21 в 06:15

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05