Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пародийни образи на БГ звезди в най-новата песен на Димитър Стафидов

| обновено на 25.06.20 в 11:36

„Риалити звезда“ е първият сингъл на младия режисьор и изпълнител, който открива летния сезон с намигване към „кандидат-звездите“ на българската сцена. С този проект изпълнителят за първи път решава да влезе по-”сериозно” с ролята и на изпълнител, макар и в подобен “несериозен” контекст, тъй като счита, че гледната точка на песента, идваща от човек близо до българския шоубизнес е свежа, а тематиката рядко е засягана досега в други текстове на песни и видеоклипове.

Чуйте цялото интервю с Димитър Стафидов в звуковия файл:



Ти самия  си участвал в риалити формат. От тук ли идва вдъхновението да напишеш подобна песен?

-  Да, написах я точно след участието си във формата. Докато бях там срещнах много такива образи, които стигат до своите петнадесет минути слава по телевизията и се взимат много на сериозно.

Тази песен не е за изпълнителите, а за онези, които ги копират.

-  Да. Тези „кандидат- звезди” много често имитират големите  звезди на България. Опитват се да пеят като Гери – Никол или да се обличат като Криско. Но по този начин губят своята идентичност и нямат шанс да заблестят със собствен блясък. Това беше цялата идея.

Според теб кои са водещите качества, които трябва да притежава един изпълнител за голямата сцена, освен талант?

- Трябва да намери това, в което е силен. Някои хора са много силни във вокално отношение, други са интересни с присъствие, с идеите които имат или пишат сами своята музика. Мисля, че всеки трябва да открие собствения си глас. Просто да намери себе си.

Да, но в един момент моделът "copy - paste" се оказва много по-лесен.

- Така е, но това няма как да те задържи дълго време. Така, че по - добре да следваш себе си, според мен.

Освен като текстописец и композитор в тази песен се изявяваш и в другото си амплоа, това на режисьор на видеоклипа.

- Да, занимавам се с видео монтаж, видео обработка, режисура. Имах ясна представа как исках да изглежда видеото. Помогнаха ми операторът Виктор Кирилов и Панайот Николов.

Песента е много забавна и клипът към нея също. В него участваш главно ти, а специален гост е Албена Вулева.

- Албена Вулева ми се стори много подходяща като личност в тази тема. Има много скандален имидж, но е доста будна и мисля, че се получи много забавно с нея.


Димитър Стафидов - ''Риалити звезда''

В образите на всички типажи в клипа влизаш ти. В кой от  тях ти беше най - дискомфортно?

- (смее се) Няма да го казвам по име. Беше момичешки образ, който наподобява един тип изпълнителки. Направих го от втория път, защото не ми хареса как се получи първия път. Беше много интересно, защото всеки си има собствен маниер на движение, пеене и сценична изява, и когато монтирах видеото понякога изключвах, че съм аз, защото това са различни образи и беше много интересно. (...)

Мислиш ли, че до някаква степен риалити форматите заблуждават младите таланти, тъй като някои си мислят, че когато се появят там ще станат известни и това е достатъчно.

- Зависи от човека. Обикновено като се замислим колко имена познаваме от  тези формати?! Това сигурно са десет процента или по-малко от всички, които някога са минали през тях. И това зависи от много други обстоятелства, като в кой лейбъл ще отидеш, разполагаш ли с финансови средства. Не зависи от това, че просто са те гледали на екрана. Разбира се, няма нищо лошо да те дават по телевизията. Това помага, защото те виждат много хора. Определено ти дава тласък. (...)



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 29 март с Иван Барбов

Секунди след изгрева на петъчното слънце, посрещаме новия ден на честотите на Радио Варна.   Иван Барбов, Жоро Бекяров и звукорежисьорът Добромир Мързов са ви подготвили много интересни теми и срещи със събеседници, актуални новини и хубава музика за добро сутрешно настроение.   Ето и темите днес: През седмицата Министерството на..

публикувано на 29.03.24 в 05:11
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 28 март

Икономически университет – Варна е домакин на конференцията „Време е за ъпдейт“,  организирана от Програма „Развитие на човешките ресурси“.  Основната цел на форума е стимулиране на тясното сътрудничество между образователната система и бизнеса с цел подготовка на кадри за бъдещия пазар на труда. Репортаж след 14ч.; Сигнал за изпочупени дървени..

публикувано на 28.03.24 в 11:27

НОВИЯТ ДЕН на 27 март с Иван Барбов

В Международния ден на театъра, точно в 6.00 часа се вдига завесата за поредната сутрешна радиопостановка на честотите на Радио Варна. На ефирната сцена във времето до 10.30 часа излизат Иван Барбов, Валери Великов и звукорежисьора Недялко Добрев. Няма да ви пожелаем приятно гледане, а приятно слушане. В няколко действия ще чуете интересни..

публикувано на 27.03.24 в 05:06

НОВИЯТ ДЕН на 26 март с Мариела Димитрова

Над 80% от хората у нас планират финансите си за не повече от 1 година напред. А как се грижат за парите ни пенсионните фондове, в които всеки месец близо 5 млн. българи влагат пари от доходите си, които да им формират в бъдеще допълнително пенсионно осигуряване от държавното. Какво се случва с така нареченото доброволно пенсионно осигуряване, в..

публикувано на 26.03.24 в 06:20

На 25 март в "От другата страна" по Радио Варна

На 25 март в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Sean Killian (VIO-LENCE).Иван Лазаров, Калин Бъчваров, Бойко Николаев и Трендафил Трендафилов за новия албум на варненската траш банда TERRAVORE "Spiral of Downfall". Разговори с Даниел Иванов от HEPTAGRAM и Антон Сариев от OBSOLETE GUNS за съвместния концерт на двете групи..

публикувано на 25.03.24 в 14:25

НА СВЕТЛО в понеделник, 25 март

90-години от рождението на поета Христо Фотев отбелязваме на 25 март, Благовещение. Христо Фотев е определян като един от най-даровитите ни и лирични поети - истинско явление в изящната българска словесност. Спомен за него от архива на БНР – Радио Варна и още споделени спомени от Людмил Станев - писател и в одещ на предаването на Радио Варна "Морска..

публикувано на 25.03.24 в 13:25

В „Гравитация нула” на 22 март

„Гравитация нура“ на 22 март с Мартин Николов: -   Изложбата „Жикле +“ на художника Милко Божков; -   Танцовото представление „Отражения“ и аудио-визуалната инсталация „В тъмното има шанс да се изгубим“ – гост хореографът Искра Проданова; -   „Emergence Art Fest“ за втора година в Радио Варна – гости Деница Балинова и..

публикувано на 22.03.24 в 13:07