Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Топ 10 на най-любимите музиканти на Вели Чаушев

| обновено на 13.07.20 в 06:34
Вели Чаушев
Снимка: Личен архив

В летните петъчни издания на „Срещи в 7/8“ и тази година каним различни изпълнители от фолклорната сцена, които да ни разкажат за своята любима музика и за изпълнителите, които ги вдъхновяват. В първото издание от поредицата гост бе тамбуристът и автор на музика Вели Чаушев

Любопитна е музикалната картина, която нарисува в радиоефира талантливият творец. Съвсем очаквано започнахме с изпълнение на Румен Сираков – „бащата“ на съвременните тамбуристи. Продължихме с „музикалните реформатори“ в народната музика от новото хилядолетие – формация „Академика“. Върнахме се още назад във времето, за да чуем и създателите на новото музикално течение в сватбарската музика през 80-те години на 20 век Петър Ралчев и Георги Янев. Не пропуснахме и първите по-мащабни колаборации от онова време между джазмените и фолклорните музиканти – „Фолк Джаз Бенд "Пловдив". Съвсем естественото продължение беше и присъствието на кавалджията Теодосий Спасов, а „фолклорната част“ в избора на Вели Чаушев завърши с музика от Георги Андреев от спектакъла „Два свята“ на Нешка Робева. Последваха няколко композиции „отвъд фолклора“ и отвъд границитe на България. Тук територията заеха световни имена: композиторът Йохан Себастиан Бах, азербайджанска певица, пианистка и композитор Азиза Мустафа Заде, тримата китарни гении Ал ди Меола, Джон Маклафлин и Пако де Лусия, а за финал чухме фрагмент от Третия концерт за пиано и оркестър от Панчо Владигеров.

В звуковия файл чуйте интервюто с Вели Чаушев и музиката, която избра да звучи в „Срещи в 7/8“.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#632 ТОП 20 (14.05.2021-21.05.2021)

публикувано на 14.05.21 в 19:56

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА НА 10 ГОДИНИ!

Празнуваме рожден ден с колеги, съмишленици и приятели! Акценти от седмицата: Поетът Станислав Пенев измести художника Георги Лечев за Голямата награда „Варна ” – ще чуем позициите на Мария Тодорова – председател на Комисията по култура и на изкуствоведа Румен Серафимов – куратор в Градската художествена галерия Сбогуване с..

публикувано на 14.05.21 в 13:40
Варненско крайбрежие

"Новият ден" на 14 май 2021 г. с Димитрина Дончева

Защо жителите на курортното село Кранево, намиращо се на брега на морето, са готови за протест? Ще успеят ли граждани и институции да върнат чистотата във варненската местност „Перчемлията”? Кой ще стане „Най-добър млад шофьор на България”? Състезанието е във Варна. Тази вечер е старта на 51-вото поред Международно рали..

публикувано на 14.05.21 в 06:00
Студиен комплекс 5, Радио Варна

НА СВЕТЛО на 13 май с Валерия Василева

БНР получи специалната награда на международния музикален конкурс "Св е тозар Стр а чина" за запис на фолклорна музика за  пиесата "Тракийски напеви" - изпълнението е на младия гъдулар Симеон Илиев, а отличеният запис реализира екип на музикалната редакция на Радио Варна. Репортерска проверка по сигнали на слушатели показва, че..

публикувано на 13.05.21 в 13:59

НОВИЯТ ДЕН на 13 май с Иван Барбов

От 1 юни влизат в сила електронните рецепти. До кога ще се издават и обработват рецепти на хартиен носител и има ли вече аптеки във Варна, които работят с електронни? Проверка на Емилия Николова. След 8:30 часа ще ви запознаем с един казус с пациент на болница „Света Анна“ във Варна. Имало ли е пренебрежително отношение от лекари от..

публикувано на 13.05.21 в 05:50
мега пиано

НА СВЕТЛО на 12 май с Валерия Василева

Служебното правителство с премиер Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, положи клетва днес - ко ментар на доц. Тошко Петров, д-р на политическите науки, ръководител на катедра „Социални и правни науки” в ТУ-Варна. 125 години от създаването на Тракийското дружество във Варна отбелязаха с поднасяне на венци и цветя на паметника на..

публикувано на 12.05.21 в 12:56

НОВИЯТ ДЕН на 12 май с Мариела Димитрова

Само след дни започва изпращането на абитуриентите – свободни часове при козметици, маникюристи и за други разкрасителни процедури почти няма.... Едно от най-големите предизвикателства пред бъдещите абитуриенти е официалният тоалет за бала. Всяка година тенденциите в предпочитанията на младежите се променят. Какви са тази година, взема ли превес..

публикувано на 12.05.21 в 06:52