Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Топ 10 на най-любимите музиканти на Вели Чаушев

| обновено на 13.07.20 в 06:34
Вели Чаушев
Снимка: Личен архив

В летните петъчни издания на „Срещи в 7/8“ и тази година каним различни изпълнители от фолклорната сцена, които да ни разкажат за своята любима музика и за изпълнителите, които ги вдъхновяват. В първото издание от поредицата гост бе тамбуристът и автор на музика Вели Чаушев

Любопитна е музикалната картина, която нарисува в радиоефира талантливият творец. Съвсем очаквано започнахме с изпълнение на Румен Сираков – „бащата“ на съвременните тамбуристи. Продължихме с „музикалните реформатори“ в народната музика от новото хилядолетие – формация „Академика“. Върнахме се още назад във времето, за да чуем и създателите на новото музикално течение в сватбарската музика през 80-те години на 20 век Петър Ралчев и Георги Янев. Не пропуснахме и първите по-мащабни колаборации от онова време между джазмените и фолклорните музиканти – „Фолк Джаз Бенд "Пловдив". Съвсем естественото продължение беше и присъствието на кавалджията Теодосий Спасов, а „фолклорната част“ в избора на Вели Чаушев завърши с музика от Георги Андреев от спектакъла „Два свята“ на Нешка Робева. Последваха няколко композиции „отвъд фолклора“ и отвъд границитe на България. Тук територията заеха световни имена: композиторът Йохан Себастиан Бах, азербайджанска певица, пианистка и композитор Азиза Мустафа Заде, тримата китарни гении Ал ди Меола, Джон Маклафлин и Пако де Лусия, а за финал чухме фрагмент от Третия концерт за пиано и оркестър от Панчо Владигеров.

В звуковия файл чуйте интервюто с Вели Чаушев и музиката, която избра да звучи в „Срещи в 7/8“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 1 март

Тазгодишния първи март е още по-интересен по отношение на хрумванията на хората, които правят и предлагат мартеници. Даниела Стойнова разговаря с Кристина Мързакова за творчеството и желанието да зарадваш хората за празниците; В края на седмицата, на 5 март, започва кампанията за пралраментарните избори. В рубриката ГЛАСУВАМЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ще..

публикувано на 01.03.21 в 06:16
Chart

#622 ТОП 20 (26.02.2021-05.03.2021)

публикувано на 26.02.21 в 18:26
led

В „Гравитация нула” на 26 февруари

В „Гравитация нула” на 26 февруари с Мартин Николов Новият Закон за филмовата индустрия – защо от гилдията не го подкрепят и настояват за президентско вето – разговор с режисьора Анри Кулев; Започва 18 международен фестивал за късометражно кино „In The Palace” – представяме го с директора Цанко Василев; Детският спектакъл-концерт „Ало, ало слънчице!“..

публикувано на 26.02.21 в 11:48

НОВИЯТ ДЕН в петък, 26 февруари

Павлин Косев, собственик на хотели и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите с коментар за работата на бранша от 1 март; Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници?; Изключително голям интерес за гласуване на местните парламентарни избори има сред българската общност в Германия. За..

публикувано на 26.02.21 в 07:29

НА СВЕТЛО на 25 февруари с Иван Барбов

Българската общност във Великобритания направи петиция за промени в Изборния кодекс. Какви са исканията им? Репортаж на Димитрина Дончева. Колко и на каква стойност са реализираните проекти с европейски средства в област Варна за периода от 2014 до 2020 година? Как бяха подпомогнати фирмите, засегнати от пандемията? Отговорите ще научим от..

публикувано на 25.02.21 в 14:04

"Новият ден" на 25 февруари с Мариела Димитрова

Глобалната интернет мрежа става все по-бърза и всеобхватна, очаква се с навлизането на новата 5G технология възможностите й да бъдат почти необятни. Ще бъдем ли обаче, ползвайки 5G, по-уязвими като потребители? В 8.15 часа ще коментираме с Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет. В 8.40 ще ви срещнем с Радан Мирянов..

публикувано на 25.02.21 в 06:27
Пясъчният полумаратон

НА СВЕТЛО на 24 февруари с Валерия Василева

Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна и ресторантьор за ваксинирането на работещите в бранша като част от подготовката за отварянето от 1 март. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев коментира има ли достатъчно ваксини за масова имунизация срещу ковид във Варна. Откриха медийното студио в Икономически университет –..

публикувано на 24.02.21 в 13:39