Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци по широкия свят - д-р Симеон Тодоров

6
Снимка: личен архив

Д-р Симеон Тодоров е варненецът, който създаде проекта КОНЧЕ №7 свързан с възраждането на част от визуалната памет на Варна. Идеята на фотографа – лекар беше да възроди традицията на фотографа Хачик Минасян, който половин век „запечатва“ в черно-бял кадър децата или в центъра на града, или на входа на Морската градина, седнали в двуколката, теглена от КОНЧЕ №7.

Миналата година след д-р Симеон Тодоров представи снимките по проекта си "Конче №7" (виж галерията), близо 40 фотографии на  млади, стари и още по-стари варненци, а и не само варненци, с емблематичната детска играчка, която иначе в руския език е довела до появата на израза "конь педальньiй" в Арт салона на Радио ВарнаПроектът "Конче №7" на д-р Симеон Тодоров и Радио Варна е свързан колкото с възраждането на част от визуалната памет на Варна, толкова и на личните ни истории за това как пораснахме край морето.

Варненецът от 17 години живее в град Цвикау (Германия), където работи като педиатър. Какво свързва и до днес д-р Симеон Тодоров с Варна и на първо място какво си взе оттук при последното си тръгване това лято, ще научите от интервюто с него за рубриката ни "Варненци по широки свят", посветена на празника на Варна - 15 август:

Това, което си взех са три любими книги от Джой Адамсън, които бяха вкъщи и естествено огромен снимков материал, който правя почти всяка година, когато се прибера.

Снимките очевидно са важни за вас и не случайно провокирахте случването на проекта КОНЧЕ №7, който върна мнозина в детските им спомени от входа на Морската градина и фотографът, който очакваше там родители и деца. Каква е съдбата на тази експозиция?

Тя е преназначена да бъде подарена на Музей "Стара Варна", но доколкото ми е известно, тя все още не е получена от музея. В интерес на истината така и не ми остана време т.г. да попитам.

Така или иначе тя ще остане като златен фонд от историята на града в Музей "Стара Варна".

Надявам се да остане там, тези снимки затова бяха и направени. Защото фотографията прави винаги спомените още по-живи, детайлите в самия фотос връщат спомени, които отдавна сме запазили някъде в на хард диска си и не ги извикваме често.

Къде се снимахте този път във Варна?

Снимах съучениците ми, ние имаме ежегодна среща. След това си направих фотосесия на устието на река Камчия, из града също, както и на Побити камъни.

А във Варна, кое е любимото ви място?

Естествено Морската градина. Това е най-приятното място за разходки в града. Старата част, доколкото тя е останала в Гръцката махала, твърде много постройки изникват на места, където не им е мястото.

Какво във Варна от вашето детство ви липсва днес, в този ред на мисли?

Липсва ми малко спокойствието. Навремето беше някак по-спокойно, макар че града винаги е бил голям. Тази година благодарение на в кавички някаква измислена пандемия туристите са по-малко, та градът е по-спокоен.Това са нещата - спокойствието на града, старата Морска градина ми липсва, Младежката площадка ми липсва. Такива неща, които са свързани с юношеството ми, когато по-активно съм бил из града. Общо взето старият облик на града ми липсва.

Варна за вас в три думи. Можете ли да я съберете?

Моят роден град.








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10