Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на Кръстовден с Ваня Славова

На 14 септември българската православна църква се прекланя пред кръста, на който е разпънат Исус Христос. Денят се нарича Кръстовден, хората вярват, че молитвите им ще се сбъднат.

Имен ден празнуват всички, носещи имената: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. 

На 14 септември денят и нощта се кръстосват, а температурите започват да се понижават.

На този ден много хора се отправят към местността Кръстова гора и нощуват там. Легендите разказват, че в района е заровено парченце от Христовият кръст. В народните поверия се казва, че всички молитви ще бъдат чути на този ден. Ако в нощта срещу Кръстовден отправите към Господ своето откровено желание, то знайте, че Той слиза на земята, за да го чуе и изпълни.

В предаването от 4 до 6 часа:

Истории от поречието на р. Камчия. Доротея Николова разговаря с рибаря и собственик на лодка за разходки Иван Стоянов и с каякаря Светлозар Пенчев. 

• Интересна фотоизложба е подредена в центъра на Каварна - „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички“. Картичките са от началото на ХХ в. и показват живота на Балканите. Мариела Димитрова разговаря с куратора на изложбата Маламир Спасов.

• Три от спирките на обществения транспорт във Варна ще се превърнат в място за публикуване на кратки разкази, а автор може да бъде всеки един от нас. За широката публика писаните истории ще се появят върху спирките от 21-ви септември. Репортаж на Кремена Иванова.

 • Страстен фен на операта, Ивайло Спасов влага всеки „спестен миг и лев“, за да обикаля големите оперни сцени на Европа. Интервю на Доротея Николова.

 • Историкът от РИМ – Добрич Живко Марков за изложбата, посветена на 80-тгодишнината от подписването на Крайовската спогодба. Изложбата е пътуваща.

• Трима добричлии – преселници от Северна Добруджа през 1940 година, разказват 80 –т години по-късно за трудния път до България и още по-трудния живот на бежанците.

 • 72-годишен варненец е най-възрастният участник в масовия колоездачен преход "Дунав Ултра: Следвай реката 2020", приключил неотдавна. Петър Димитров измина маршрута от 730 километра за 7 дни и успешно финишира в крайната точка на приключението - Дуранкулак. Интервю на Валерия Василева.

От музикалния редактор Милица Панайотова и от мен Ваня Славова е пожеланието за успешна и приятна нова седмица!ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 1 март

Тазгодишния първи март е още по-интересен по отношение на хрумванията на хората, които правят и предлагат мартеници. Даниела Стойнова разговаря с Кристина Мързакова за творчеството и желанието да зарадваш хората за празниците; В края на седмицата, на 5 март, започва кампанията за пралраментарните избори. В рубриката ГЛАСУВАМЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ще..

публикувано на 01.03.21 в 06:16
Chart

#622 ТОП 20 (26.02.2021-05.03.2021)

публикувано на 26.02.21 в 18:26
led

В „Гравитация нула” на 26 февруари

В „Гравитация нула” на 26 февруари с Мартин Николов Новият Закон за филмовата индустрия – защо от гилдията не го подкрепят и настояват за президентско вето – разговор с режисьора Анри Кулев; Започва 18 международен фестивал за късометражно кино „In The Palace” – представяме го с директора Цанко Василев; Детският спектакъл-концерт „Ало, ало слънчице!“..

публикувано на 26.02.21 в 11:48

НОВИЯТ ДЕН в петък, 26 февруари

Павлин Косев, собственик на хотели и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите с коментар за работата на бранша от 1 март; Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници?; Изключително голям интерес за гласуване на местните парламентарни избори има сред българската общност в Германия. За..

публикувано на 26.02.21 в 07:29

НА СВЕТЛО на 25 февруари с Иван Барбов

Българската общност във Великобритания направи петиция за промени в Изборния кодекс. Какви са исканията им? Репортаж на Димитрина Дончева. Колко и на каква стойност са реализираните проекти с европейски средства в област Варна за периода от 2014 до 2020 година? Как бяха подпомогнати фирмите, засегнати от пандемията? Отговорите ще научим от..

публикувано на 25.02.21 в 14:04

"Новият ден" на 25 февруари с Мариела Димитрова

Глобалната интернет мрежа става все по-бърза и всеобхватна, очаква се с навлизането на новата 5G технология възможностите й да бъдат почти необятни. Ще бъдем ли обаче, ползвайки 5G, по-уязвими като потребители? В 8.15 часа ще коментираме с Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет. В 8.40 ще ви срещнем с Радан Мирянов..

публикувано на 25.02.21 в 06:27
Пясъчният полумаратон

НА СВЕТЛО на 24 февруари с Валерия Василева

Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна и ресторантьор за ваксинирането на работещите в бранша като част от подготовката за отварянето от 1 март. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев коментира има ли достатъчно ваксини за масова имунизация срещу ковид във Варна. Откриха медийното студио в Икономически университет –..

публикувано на 24.02.21 в 13:39