Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"По първи петли" на 21 септември

Малта
Снимка: Николай Тодоров

Свежо морско настроение от Ваня Славова и Петър Венков!

В очакване на изгрева ще споделим топли емоции преди него в предаването „По първи петли” от второ студио на Радио Варна, където, ако отворим прозореца ще чуем чайките и гларусите...

И макар лятото да си отива все още ни се иска да остане, въпреки есенните цветя, чиито аромати превземат вече въздуха!  Ще ги чуете в ефира чрез песента на „Атлас”, ако останете с нас!

В  предаването ще има още много хубава и мелодична музика;  нови срещи, интересни места и приятни хора.

Ще посетим село Церова кория, разположено в котловина между Велико Търново и хребетите на Средна Стара планина. Наш гид сред местните там ще бъде колегата Александър Йорданов. Селото съществува още от римско време и дава на Варна кмета Иван Церов. По време на неговия мандат започва строителството на новата театрална сграда, полага се основният камък по каптажа на варненския водопровод, изграждат се нови улици, канализация и обществени сгради. Как изглежда Церова кория сега и избор ли е селото за живот на чужденци, които търсят балканската идилия?

Ще има и разходка с лодка, за да надзърнем в лежерното ежедневие на къмпингарите из Камчия. Доротея Николова  ни среща с един такъв летовник – Робин Пиро Доган, който, оказва се, макар да говори български език, по произход е от Турция, с арменски и кюрдски корени и с британски паспорт.

В случай, че ни дойде много водата, ще се доближим до огъня на пожарникарите-спортисти. Варненската пожарна през последните години успя да привлече много спортисти в редиците си. Най-добрият полигон за пожароприложен спорт е в морската столица. В редиците на пожарната има волейболисти, футболисти и футболистки и лекоатлети. Варненци са за седми пореден път шампион по волейбол сред пожарникарите в България.

И минути за култура сме приготвили с Аарън Луиджи Роси, който е германски художник, роден в Италия през 1964 година. От 2012-а живее и работи в Малта, където отваря и най-голямата частна галерия на острова. Наскоро той подари картина на Радио Варна. Макар да е потопен в приказната красота на Средиземноморска Малта, неговата мечта сега е за Черно море.

Отбелязваме 125 г. от създаването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето създаване производителните кооперации са важен фактор за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията. Те имат основна заслуга за изграждането на основните икономически структури в следосвобожденска България. ТПК осигуряват достоен труд, неизменно оставайки близо до хората. Още от Йовка Гайкова-председател на Регионалния съюз на Трудово-производителните кооперации (ТПК) и ръководител на Кооперацията на хора с увреждания "Родина".ВИЖТЕ ОЩЕ

"Post Factum" с Валери Великов, на 20 октомври

На протеста в София снощи видяхме нещо, което до сега не бяхме виждали. Яйца по Министерството на отбраната. Фасадата стоически издържа на неприятелския огън, а поводът за него беше реплика на военния министър Красимир Каракачанов към анонимен гражданин, който на публично място му поиска оставката /размисли на водещия/. Другото в "Пост фактум":..

публикувано на 20.10.20 в 15:13
150 години от рождението на Махатма Ганди

НА СВЕТЛО на 20 октомври с Валерия Василева

Във Варна беше открита бронзова статуя на Махатма Ганди, подарена от правителството на Индия. Големият хуманист е бил духовен учител и вдъхновител на Борис Георгиев и позволява единствено на него да му направи портрет, под който Ганди написва: “В нозете на Бога, в сърцето на бедните”. Вредата от пестицидите върху пчелите..

публикувано на 20.10.20 в 11:58

НОВИЯТ ДЕН на 20 октомври със Светлана Вълкова

Проф.д-р Ивайло Въжаров, началник на Многопрофилната болница за активно лечение към Военномедицинска академия във Варна получи награда за работата си в условията на пандемия, освен това и преболедува Ковид-19. Разказ от първо лице Пандемията удари най-сериозно туристическия бранш. Загубите на бранша възлизат на 800 милиона евро,..

публикувано на 20.10.20 в 06:57
Медик от болница в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, след многочасова смяна - февруари 2020 г.

"Post Factum" с Валери Великов, на 19 октомври

Ще се мре, яко ще се мре. Но не знам дали ще е от коронавируса или от корона простотията, която яростно избуя покрай пандемията. Някой казал, че Ковид-19 е световна конпирация, която цели да бъде намалено населението на земята. Според друг, китайците умишлено го пуснали от лабораторията в Ухан за да ударят Запада. Не, не са китайците –..

публикувано на 19.10.20 в 16:13
свети йоан рилски икона

„На светло” на 19 октомври с Мариела Димитрова

В предаването ще отбележим Денят на Св.Йоан Рилски Чудотворец и денят на българския лекар. В 14.20 часа започваме с репортаж от награждаването на варненски мвдици за съществен принос в провеждането на държавната политика по лечението и превенцията на COVID19, но и каква е готовността на здравните заведения във Варна, включително и частните,..

публикувано на 19.10.20 в 14:52

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 19-ти октомври

Какво се случва с ремонта на пътя във варненската местност "Кабакум"? По темата разговаряме с хора от района след 8.00ч.; На живо от кв."Чайка" във Варна репортаж след 8.30ч. от най-красивата градинка в един от първите санирани блокове в морския град; Все по-малки деца споделят провокативни снимки в социалните мрежи и форуми,..

публикувано на 19.10.20 в 06:13

"Позиция" с Валери Великов, на 17 октомври

Предизвикателствата пред здравната система в условията на пандемия от коронавирус. Интервю с бившия зам.-председател на БЛС и управител на ДКЦ V във Варна д-р Галина Павлова. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов за новите кораби за флота и детайли около поръчката на Ф16. Бившият здравен министър и председател на партия..

публикувано на 17.10.20 в 08:30