Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 21 септември

Малта
Снимка: Николай Тодоров

Свежо морско настроение от Ваня Славова и Петър Венков!

В очакване на изгрева ще споделим топли емоции преди него в предаването „По първи петли” от второ студио на Радио Варна, където, ако отворим прозореца ще чуем чайките и гларусите...

И макар лятото да си отива все още ни се иска да остане, въпреки есенните цветя, чиито аромати превземат вече въздуха!  Ще ги чуете в ефира чрез песента на „Атлас”, ако останете с нас!

В  предаването ще има още много хубава и мелодична музика;  нови срещи, интересни места и приятни хора.

Ще посетим село Церова кория, разположено в котловина между Велико Търново и хребетите на Средна Стара планина. Наш гид сред местните там ще бъде колегата Александър Йорданов. Селото съществува още от римско време и дава на Варна кмета Иван Церов. По време на неговия мандат започва строителството на новата театрална сграда, полага се основният камък по каптажа на варненския водопровод, изграждат се нови улици, канализация и обществени сгради. Как изглежда Церова кория сега и избор ли е селото за живот на чужденци, които търсят балканската идилия?

Ще има и разходка с лодка, за да надзърнем в лежерното ежедневие на къмпингарите из Камчия. Доротея Николова  ни среща с един такъв летовник – Робин Пиро Доган, който, оказва се, макар да говори български език, по произход е от Турция, с арменски и кюрдски корени и с британски паспорт.

В случай, че ни дойде много водата, ще се доближим до огъня на пожарникарите-спортисти. Варненската пожарна през последните години успя да привлече много спортисти в редиците си. Най-добрият полигон за пожароприложен спорт е в морската столица. В редиците на пожарната има волейболисти, футболисти и футболистки и лекоатлети. Варненци са за седми пореден път шампион по волейбол сред пожарникарите в България.

И минути за култура сме приготвили с Аарън Луиджи Роси, който е германски художник, роден в Италия през 1964 година. От 2012-а живее и работи в Малта, където отваря и най-голямата частна галерия на острова. Наскоро той подари картина на Радио Варна. Макар да е потопен в приказната красота на Средиземноморска Малта, неговата мечта сега е за Черно море.

Отбелязваме 125 г. от създаването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. Още от своето създаване производителните кооперации са важен фактор за развитието на българското общество и икономическия напредък на нацията. Те имат основна заслуга за изграждането на основните икономически структури в следосвобожденска България. ТПК осигуряват достоен труд, неизменно оставайки близо до хората. Още от Йовка Гайкова-председател на Регионалния съюз на Трудово-производителните кооперации (ТПК) и ръководител на Кооперацията на хора с увреждания "Родина".ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#623 ТОП 20 (05.03.2021-12.03.2021)

публикувано на 05.03.21 в 11:37
местност Фичоза

НОВИЯТ ДЕН в петък, 5 март

Зачестиха сигналите от наши слушатели с оплаквания от неприятния въздух в домовете им заради неправилно използване от съседи на димоотводи и отдушници в кухните и мокрите помещения. Валерия Василева потърси за коментар Кристиана Атанасова – юрист и управляващ съдружник на фирма за професионално домоуправление. За рисковете и за нормативната..

публикувано на 05.03.21 в 05:57
Пролет в Париж, Франция

НА СВЕТЛО на 4 март с Валерия Василева

Съдбата на ОУ "Иван Рилски" - Варна - позицията на гражданите от протеста в защита запазването на 100-годишното училище и на Дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна. Общинският съвет във Варна днес обсъжда бюджета на общината за 2021 - акцентите от дискусията. Още две музикални събития има във Варна от фестивала „Традиция с бъдеще”..

публикувано на 04.03.21 в 13:22

"Новият ден" на 4 март 2021 г. с Димитрина Дончева

Единственият подлез в Белослав е в окаяно състояние. Как преминават жителите и какво прави общината? Протест против събарянето на варненското Основно училище „Свети Иван Рилски“ организират варненци тази сутрин. Репортаж от протеста. До къде стигна идеята за изграждане на т.нар. леко метро във Варна? Какво мотивира деца от Долни..

публикувано на 04.03.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 3 март, сряда

Репортаж от официалното честване на националния празник на България, 3 март във Варна; За първи път в историята Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България.  Димитър Балабанов, с когото ви срещнахме преди около година в ефира на Радио Варна, живее в Канада от близо 20..

публикувано на 03.03.21 в 13:59
Варненският вълнолом

"Море от... обещания" с Валери Великов

По-малко от два дни остават до началото на предизборната кампания. Сигурно, както преди почти всички парламентарни избори, ще чуем доста предложения и обещания за ударното развитие на Варна като морска столица. Предложения, които често са в сферата на фантазията или биват изтупвани от праха и поднасяни на избирателя, като нещо ново и уникално...

публикувано на 03.03.21 в 09:47

"Новият ден" на 3 март с Емилия Николова

Защо събитията, свързани с 3 март 1878 година, налагат провеждането на научна дискусия според Петко Петков, професор по нова история на България?  Как ще отбележат националния празник в село Здравец, община Аврен?  Добрич празнува със станалия традиция през последните години поход „Първите“, с редица концерти и с „Караул на паметта“.  Директорът..

публикувано на 03.03.21 в 05:05