Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Post Factum" с Валери Великов, на 29 септември

В началото на "Пост фактум" се пренасяме във фоайето пред зала "Пленарна" в сградата на община Варна. В тази зала, сигурно знаете, се провеждат сесиите на общинския съвет. Понякога случващото се в това фоайе е по-интересно отколкото това, за което говорят съветниците в залата. Предверието е нещо като малък площад, нещо като мини версия на форумите в древноримските градове. Форумите са били места за клюки, за скандали, за политическа агитация и за търговия. Търгувало се е с влияние, и още тогава са се купували гласовете на сенатори. От това, което сме виждали в нашето фоайе, в нашия мини римски форум, става ясно, че повече от две хиляди години почти нищо не се е променило. И нашето фоайе е виждало политически и грозно търгашки пазарлъци, виждало е скандали, виждало е дори и опит съветник да бъде линчуван от гневната тълпа, което не пречи само няколко години след това да стане зам.-председател на съвета. Но това, което се случи днес не беше виждало. Няколко варненци се опитаха да влязат на сесията на общинския съвет. За пореден път тя се проведе без на нея да присъстват граждани и журналисти, които бяха принудени да я следят виртуално, което означава, че и да искат да питат нещо, няма как и кого. Няколко варненци обаче все пак пробваха да си пробият път към заветната зала "Пленарна". Охраната ги спря с мотива, че имало заповед да не бъдат допускани до сесията. Докато хората гневно скърцаха със зъби на нашия мини форум, вътре в залата местните сенатори се чудиха да пуснат ли съгражданите си или да отминат желанието им с хладно високомерие. Сещате си сигурно какво се случи… Времената на Древен Рим, в който гражданите са изливали презрението си към местните големци като са им рисували нецензурни карикатури по стените, отдавна са минало. Днес гражданите обаче пак се изявяват по стените, но тези във "Фейсбук". Милена Пехливанова публикува клип, на който е документиран опита на хората да влязат на сесията на общинския съвет и, на който се виждат митарствата им из разни дирекции и деловодства в опит да открият въпросната ограничителна заповед. В края на краищата хората не намериха тази заповед, но останаха извън залата, та съветниците не можаха да се насладят на безкористната народна любов. Те имаха толкова голямо желание да отговарят на въпросите на варненци, които с данъците си им плащат заплатите, но… какво да се прави - ковид ограничения трябва да се спазват. "Ние се грижим за здравето на варненци и за това не ги допускаме на сесия", казаха някои от съветниците и поглеждаха гузно към колегите си в залата, а там бях над 40 човека и поне още 10-15 от общинската администрация. По петимата, поискали да влязат така и не се пребориха с ковида и неговите общински стражи.

Още в предаването

Продължаваме разговорът за днешната сесия заедно с Мариела Димитрова.

Румен Генов пряко от футболната среща между "Спартак"-Варна и "Локомотив" - София .

Ще се разходим до Рибната борса във Варна да проверим цените там, а темата продължава утре в морското ни предаване

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Post Factum" с Валери Великов, на 20 октомври

На протеста в София снощи видяхме нещо, което до сега не бяхме виждали. Яйца по Министерството на отбраната. Фасадата стоически издържа на неприятелския огън, а поводът за него беше реплика на военния министър Красимир Каракачанов към анонимен гражданин, който на публично място му поиска оставката /размисли на водещия/. Другото в "Пост фактум":..

публикувано на 20.10.20 в 15:13
150 години от рождението на Махатма Ганди

НА СВЕТЛО на 20 октомври с Валерия Василева

Във Варна беше открита бронзова статуя на Махатма Ганди, подарена от правителството на Индия. Големият хуманист е бил духовен учител и вдъхновител на Борис Георгиев и позволява единствено на него да му направи портрет, под който Ганди написва: “В нозете на Бога, в сърцето на бедните”. Вредата от пестицидите върху пчелите..

публикувано на 20.10.20 в 11:58

НОВИЯТ ДЕН на 20 октомври със Светлана Вълкова

Проф.д-р Ивайло Въжаров, началник на Многопрофилната болница за активно лечение към Военномедицинска академия във Варна получи награда за работата си в условията на пандемия, освен това и преболедува Ковид-19. Разказ от първо лице Пандемията удари най-сериозно туристическия бранш. Загубите на бранша възлизат на 800 милиона евро,..

публикувано на 20.10.20 в 06:57
Медик от болница в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, след многочасова смяна - февруари 2020 г.

"Post Factum" с Валери Великов, на 19 октомври

Ще се мре, яко ще се мре. Но не знам дали ще е от коронавируса или от корона простотията, която яростно избуя покрай пандемията. Някой казал, че Ковид-19 е световна конпирация, която цели да бъде намалено населението на земята. Според друг, китайците умишлено го пуснали от лабораторията в Ухан за да ударят Запада. Не, не са китайците –..

публикувано на 19.10.20 в 16:13
свети йоан рилски икона

„На светло” на 19 октомври с Мариела Димитрова

В предаването ще отбележим Денят на Св.Йоан Рилски Чудотворец и денят на българския лекар. В 14.20 часа започваме с репортаж от награждаването на варненски мвдици за съществен принос в провеждането на държавната политика по лечението и превенцията на COVID19, но и каква е готовността на здравните заведения във Варна, включително и частните,..

публикувано на 19.10.20 в 14:52

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 19-ти октомври

Какво се случва с ремонта на пътя във варненската местност "Кабакум"? По темата разговаряме с хора от района след 8.00ч.; На живо от кв."Чайка" във Варна репортаж след 8.30ч. от най-красивата градинка в един от първите санирани блокове в морския град; Все по-малки деца споделят провокативни снимки в социалните мрежи и форуми,..

публикувано на 19.10.20 в 06:13

"Позиция" с Валери Великов, на 17 октомври

Предизвикателствата пред здравната система в условията на пандемия от коронавирус. Интервю с бившия зам.-председател на БЛС и управител на ДКЦ V във Варна д-р Галина Павлова. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов за новите кораби за флота и детайли около поръчката на Ф16. Бившият здравен министър и председател на партия..

публикувано на 17.10.20 в 08:30