Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Море и бряг" с Валери Великов, на 30 септември

4
Снимка: Емилия Иванова/Фейсбук

Калкан и есетра са най-скъпите риби, които се предлагат в момена на рибната борса във Варна. Дънната риба е на цена около 30 лева за килограм, а есетрата струва 20 лева. Лавракът и ципурата са цени около 10-12 лева килограма. Варненци купуват основно хамсия и цаца, чиите цени са най-ниски – 3 и 5 лева. Купувачите се интересуват също и от другите по-евтини риби, като барбуна, илария и гюмюш, които струват между 3 и 6 лева. Актуалният за сезона чернокоп е на цената на сафрида – около 10-12 лева за килограм. Купувачите коментираха, че като цяло стоката на рибната борса е поскъпнала и, че могат да си позволят да купят само най-евтината риба. Репортаж от рибната борса във Варна очаквайте в предаването.

Над 100 са чуждестранните студенти във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров”,Над 710 са студентите първокурсници, а курсантите са 68 - това съобщи флотилен адмирал проф.д-р Боян Медникаров - началник на училището по време на откриването на новата учебна година, което се състоя в понеделник. На церемонията присъстваха адмирал Емил Евтимов - началник на отбраната и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Две нови специалности са открити в Морското училище във връзка със съвременните тенденции-"кибероперации" и "мехатроника". Адмирал Емил Евтимов съобщи, че прeдстои да бъде създаден научен борд към началника на отбраната. Още по-темата ще чуете след 11:30 часа.

Веднъж на всеки пет години в Амстердам се провежда едно от най-големите събития в Холандия - парадът на корабите SAIL Amsterdam /на снимките/. Големи кораби са придружавани от над 150 по-малки, част от холандския морски флот, както и от много частни лодки и плавателни съдове от други страни. Събитието се провежда за първи път през 1975 година, като част от празненствата по повод 700 години от основаването на Амстердам.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 1 март

Тазгодишния първи март е още по-интересен по отношение на хрумванията на хората, които правят и предлагат мартеници. Даниела Стойнова разговаря с Кристина Мързакова за творчеството и желанието да зарадваш хората за празниците; В края на седмицата, на 5 март, започва кампанията за пралраментарните избори. В рубриката ГЛАСУВАМЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ще..

публикувано на 01.03.21 в 06:16
Chart

#622 ТОП 20 (26.02.2021-05.03.2021)

публикувано на 26.02.21 в 18:26
led

В „Гравитация нула” на 26 февруари

В „Гравитация нула” на 26 февруари с Мартин Николов Новият Закон за филмовата индустрия – защо от гилдията не го подкрепят и настояват за президентско вето – разговор с режисьора Анри Кулев; Започва 18 международен фестивал за късометражно кино „In The Palace” – представяме го с директора Цанко Василев; Детският спектакъл-концерт „Ало, ало слънчице!“..

публикувано на 26.02.21 в 11:48

НОВИЯТ ДЕН в петък, 26 февруари

Павлин Косев, собственик на хотели и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите с коментар за работата на бранша от 1 март; Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници?; Изключително голям интерес за гласуване на местните парламентарни избори има сред българската общност в Германия. За..

публикувано на 26.02.21 в 07:29

НА СВЕТЛО на 25 февруари с Иван Барбов

Българската общност във Великобритания направи петиция за промени в Изборния кодекс. Какви са исканията им? Репортаж на Димитрина Дончева. Колко и на каква стойност са реализираните проекти с европейски средства в област Варна за периода от 2014 до 2020 година? Как бяха подпомогнати фирмите, засегнати от пандемията? Отговорите ще научим от..

публикувано на 25.02.21 в 14:04

"Новият ден" на 25 февруари с Мариела Димитрова

Глобалната интернет мрежа става все по-бърза и всеобхватна, очаква се с навлизането на новата 5G технология възможностите й да бъдат почти необятни. Ще бъдем ли обаче, ползвайки 5G, по-уязвими като потребители? В 8.15 часа ще коментираме с Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет. В 8.40 ще ви срещнем с Радан Мирянов..

публикувано на 25.02.21 в 06:27
Пясъчният полумаратон

НА СВЕТЛО на 24 февруари с Валерия Василева

Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна и ресторантьор за ваксинирането на работещите в бранша като част от подготовката за отварянето от 1 март. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев коментира има ли достатъчно ваксини за масова имунизация срещу ковид във Варна. Откриха медийното студио в Икономически университет –..

публикувано на 24.02.21 в 13:39