Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 12 октомври с Ваня Славова

| обновено на 11.10.20 в 07:52
Снимка: Михаил Хубчев

Добро настроение и приятни емоции ви пожелава нашият екип: Ваня Славова и Недялко Добрев!

В предаването този понеделник от 4 до 6 часа:

Българската шевица е изкуство,  в което е скрит шепотът на душата. Ако човек успее да вникне дълбоко в същността му, ще види много повече от разноцветни конци и геометрични фигури. Шевицата е код и магия с много символи. Мая Неделчева е управител на фирма за българска конфекция. Някои от моделите се шият по поръчка с шевица. Какво търсят българите и чужденците и по-любопитни случки с клиенти от Камерун.

Музикално-поетичен спектакъл в две части: „За хубавото на лошото“ и „Тъмното свети“ събира почитателите на изящната словесност и музиката на турне из цяла България. Авторките – Павлина Йосева и Надежда Цанкова се срещат в Испания и след дълъг престой в земята на Сервантес се завръщат в родината. Посетиха и Варна.

Мария Тодорова е копанарка, от село Въглен. До преди два месеца тя и семейството й живеят в Германия. Защо се връщат тук и какви са разликите между немския и копанарския начин на живот.

Нобеловият лауреат Иво Андрич казва, че гарите са символи на безграничност. Аз лично обичам пространството на гарата. Има нещо освобождаващо там на ръба на коловоза, на граничния път за някъде другаде. Гарите обаче не са това, което бяха. И романтиката там издиша като стар локомотив.  Още от репортажа на Емилия Николова.

Разходка из зоологическата градина, за да видим 3-месечните лъвчета Симба и Косара. Разговор с директора на зоопарка Иванка Стоянова.

С репортажа на Димитрина Дончева отиваме в забележителното провадийско село Чайка. Вилна зона на Провадия, курортно селище, квартал на богатите. Това са само част от определенията на местните. Защо и днес е предпочитано място за живот.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 1 март

Тазгодишния първи март е още по-интересен по отношение на хрумванията на хората, които правят и предлагат мартеници. Даниела Стойнова разговаря с Кристина Мързакова за творчеството и желанието да зарадваш хората за празниците; В края на седмицата, на 5 март, започва кампанията за пралраментарните избори. В рубриката ГЛАСУВАМЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ще..

публикувано на 01.03.21 в 06:16
Chart

#622 ТОП 20 (26.02.2021-05.03.2021)

публикувано на 26.02.21 в 18:26
led

В „Гравитация нула” на 26 февруари

В „Гравитация нула” на 26 февруари с Мартин Николов Новият Закон за филмовата индустрия – защо от гилдията не го подкрепят и настояват за президентско вето – разговор с режисьора Анри Кулев; Започва 18 международен фестивал за късометражно кино „In The Palace” – представяме го с директора Цанко Василев; Детският спектакъл-концерт „Ало, ало слънчице!“..

публикувано на 26.02.21 в 11:48

НОВИЯТ ДЕН в петък, 26 февруари

Павлин Косев, собственик на хотели и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите с коментар за работата на бранша от 1 март; Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници?; Изключително голям интерес за гласуване на местните парламентарни избори има сред българската общност в Германия. За..

публикувано на 26.02.21 в 07:29

НА СВЕТЛО на 25 февруари с Иван Барбов

Българската общност във Великобритания направи петиция за промени в Изборния кодекс. Какви са исканията им? Репортаж на Димитрина Дончева. Колко и на каква стойност са реализираните проекти с европейски средства в област Варна за периода от 2014 до 2020 година? Как бяха подпомогнати фирмите, засегнати от пандемията? Отговорите ще научим от..

публикувано на 25.02.21 в 14:04

"Новият ден" на 25 февруари с Мариела Димитрова

Глобалната интернет мрежа става все по-бърза и всеобхватна, очаква се с навлизането на новата 5G технология възможностите й да бъдат почти необятни. Ще бъдем ли обаче, ползвайки 5G, по-уязвими като потребители? В 8.15 часа ще коментираме с Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет. В 8.40 ще ви срещнем с Радан Мирянов..

публикувано на 25.02.21 в 06:27
Пясъчният полумаратон

НА СВЕТЛО на 24 февруари с Валерия Василева

Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна и ресторантьор за ваксинирането на работещите в бранша като част от подготовката за отварянето от 1 март. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев коментира има ли достатъчно ваксини за масова имунизация срещу ковид във Варна. Откриха медийното студио в Икономически университет –..

публикувано на 24.02.21 в 13:39