Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Отличен 6" на 1 октомври 2020: 100 години Икономически университет - Варна

| обновено на 15.10.20 в 11:16
Икономически университет - Варна
Снимка: Румен Сарандев

Академичната общност чества 100 години от основаването на Икономически университет - Варна с поредица от събития в началото на октомври. Акценти в програмата са церемониите за удостояване с почетното звание "доктор хонорис кауза" и връчване на академичните награди на името на първия ректор на висшето училище - проф. Цани Калянджиев, представянето на монография - първата по рода си история на ИУ-Варна от създаването до 1945 година.

Юбилеят е поводът на предаването за образование да гостува ректорът на ИУ - Варна - професор Евгени Станимиров, а разговорът ни започва с поглед към историята - условията, в които първостроителите са създавали университета преди век и ключови моменти, които разкриват драматизма на времената между двете световни войни.

"Като млад асистент бях изпратен в Държавен архив да направя проучване във връзка с някои учебни планове в областта на рекламата. Бях командирован за един ден, а останах три... бях изумен от документите, които имах възможност да разгледам и от историята, която те разкриват. Мога да кажа, че от този момент нататък университетът стана действително моя кауза" - разказва проф. Евгени Станимиров, ректор на ИУ-Варна. - "Питате за някои особено драматични моменти... Изключително съм впечатлен от личността на първия ректор - Цани Калянджиев, и от начина, по който той се е справял със сериозни изпитания в първите години след създаването на Висшето търговско училище, за да отстоява неговата автономия и независимост от опитите за политически и икономически натиск. През 20-те години, например, професор Калянджиев не допуска на територията на университета полиция, която преследва студенти с леви убеждения. По-късно му се налага - отново, за да защити академичните ценности и автономията, да се противопостави на същите тези студенти и опитите им за политически протести вътре във висшето училище. Това, което много силно ме впечатлява висторията на университета е и фактът, че решението за създаването му е взето преди сто години, но предисторията му е много по-далеч във времето - още от края на 19 век. Да не забравяме и това, че ИУ-Варна е първото висше училище у нас със собствена академична сграда." Как висшето училище успява да се предпази и от прекомерната намеса на Варненската търговско-индустриална камара, да се еманципира от основателите и да постави партньорството на нова основа, как Цар Борис ІІІ открива униерситета и го определя като първото висще търговско училище у нас - чуйте още в звуковия файл.

100 години след основаването си Икономически университет - Варна следва световните тенденции в съвременното образование за специалисти в областта на финансите, управлението, предприемачеството, информационните технологии, което е отправна точка и при съставянето, съвместно с МОН на Политиката за развитие на Икономическия университет – Варна със стратегически цели, задачи, показатели за измерване на изпълнението и целеви стойности. Политиката, подобно на документите за всички държавни университети, е утвърдена от министъра на образованието и е достъпна в сайта на министерството. Шест са целите в Политиката за развитие на ИУ-Варна: актуалност, съответствие, интегралност на придобиваните знания и умения; повишаване на качеството на програмите за обучение чрез използване на образователни форми, методи и технологии, съобразени с особеностите на обучаваната генерация студенти; свързаност и патньорство; развитие на научната дейност; привличане и задържане на млади преподаватели; обществени ангажименти с национална значимост. Според професор Станимиров няма противоречие между Политиката за развитие, която ще бъде отчитана към принципала - МОН, и Мандатната програма на настоящото ръководство, отчитана пред Академичния съвет и Общото събрание на университета. "Очакванията на министерството са високи като съдим по заложените целеви резултати, амбициозни са, но и ние сме амбициозни и като имам предвид отличния старт, който имаме, смятам, че са напълно постижими" - коментира ректорът на ИУ-Варна. "Крайно време е да има действително измерители за качеството на образователния продукт, а не само декларации и обещания за такова." Чуйте повече за новите политики във висшето образование в звуковия файл.
"Много важно е да осъзнаем, че университетите трябва да подготват не просто потребители на определени технологии, а креативни и иновативни специалисти, които във всеки момент, когато се налага, могат, например, да се откажат от един остарял софтуер и да го осъвременят или да преминат без проблеми към нов. Затова трябва да развиваме когнитивните способности на младите хора, способността им да взимат решения, да обощават, да създават. Новите поколения няма просто да сменят местоработата си, те ще сменят професията си през цялата си професионална кариера и ние трябва да ги подготвим за това", смята професор Евтени Станимиров. В Политиката за развитие на ИУ-Варна прави впечатление заложеното увеличение на т. нар. хибридни дисциплини до 60 % в учебните планове. Какво представляват тези дисциплини и кой подход към академичното знание и преподаване е подходът на бъдещето - универсалното или специализирано обучение - чуйте мнението на професор Станимиров в звуковия файл.
Професор Евгени Станимиров е и един от основните инициатори за създаване на нормативна възможност висшите училища да могат да организират обучението в ОКС "бакалавър" в три години, вместо в четири, по своя преценка и в професионални направления, които позволяват. Повече по тази тема очаквайте в някои от следващите предавания "Отличен 6".
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#622 ТОП 20 (26.02.2021-05.03.2021)

публикувано на 26.02.21 в 18:26
led

В „Гравитация нула” на 26 февруари

В „Гравитация нула” на 26 февруари с Мартин Николов Новият Закон за филмовата индустрия – защо от гилдията не го подкрепят и настояват за президентско вето – разговор с режисьора Анри Кулев; Започва 18 международен фестивал за късометражно кино „In The Palace” – представяме го с директора Цанко Василев; Детският спектакъл-концерт „Ало, ало слънчице!“..

публикувано на 26.02.21 в 11:48

НОВИЯТ ДЕН в петък, 26 февруари

Павлин Косев, собственик на хотели и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите с коментар за работата на бранша от 1 март; Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници?; Изключително голям интерес за гласуване на местните парламентарни избори има сред българската общност в Германия. За..

публикувано на 26.02.21 в 07:29

НА СВЕТЛО на 25 февруари с Иван Барбов

Българската общност във Великобритания направи петиция за промени в Изборния кодекс. Какви са исканията им? Репортаж на Димитрина Дончева. Колко и на каква стойност са реализираните проекти с европейски средства в област Варна за периода от 2014 до 2020 година? Как бяха подпомогнати фирмите, засегнати от пандемията? Отговорите ще научим от..

публикувано на 25.02.21 в 14:04

"Новият ден" на 25 февруари с Мариела Димитрова

Глобалната интернет мрежа става все по-бърза и всеобхватна, очаква се с навлизането на новата 5G технология възможностите й да бъдат почти необятни. Ще бъдем ли обаче, ползвайки 5G, по-уязвими като потребители? В 8.15 часа ще коментираме с Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет. В 8.40 ще ви срещнем с Радан Мирянов..

публикувано на 25.02.21 в 06:27
Пясъчният полумаратон

НА СВЕТЛО на 24 февруари с Валерия Василева

Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна и ресторантьор за ваксинирането на работещите в бранша като част от подготовката за отварянето от 1 март. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев коментира има ли достатъчно ваксини за масова имунизация срещу ковид във Варна. Откриха медийното студио в Икономически университет –..

публикувано на 24.02.21 в 13:39

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 24 февруари

Денонощен ваксинационен кабинет е открит в Диагностично-консултативния кабинет „Св.Клементина” във Варна.Той ще работи до 7 часа сутринта. Успоредно с това продължава и ваксинационната  кампания за всеки желаещ от понеделник до петък. Разговор с управителя на здравното заведение д-р   Иван Иванов; Акробатът Красимир Васов за мечтата му да..

публикувано на 24.02.21 в 06:26