Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Post Factum" с Валери Великов, на 19 октомври

Медик от болница в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, след многочасова смяна - февруари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще се мре, яко ще се мре. Но не знам дали ще е от коронавируса или от корона простотията, която яростно избуя покрай пандемията.

Някой казал, че Ковид-19 е световна конпирация, която цели да бъде намалено населението на земята. Според друг, китайците умишлено го пуснали от лабораторията в Ухан за да ударят Запада. Не, не са китайците – американците са, твърди трети. Техни военни са разбири лабораторията и са пуснали вируса за да съсипят икономиката на Китай. Това са пълни глупости, възмущава се четвърти – всеки знае, че Бил Гейтс иска да ни вкара чипове с ваксините за коронавируса. Проблемът не е в абсурдността на тези теории, а в това, че все повече умни и здравомислещи хора вярват в тях. Защо? Това е въпрос с много труден отговор. Повечето отричат очевидното от страх, други – от чиста глупост, трети от личен интерес, вариантите са много.

Но има и клинични случаи, ама много клинични…. Отричането на действителността си има име и това дениализъм. В психологията на човешкото поведение дениализмът е изборът на човека да отрича реалността като начин да се избегне психологически неудобна истина. Отричането е по същество ирационално действие, когато човек отказва да приеме лесно проверими факти.

Често вярващите в конспирациите за коронавируса са на крачка да ме изкарат извън релси, но тогава се сещам, че има хора, които искрено вярват, че земята е плоска.

Та, явно, освен с коронавируса, ще трябва да свикнем да живеем и с корона глупостите… Трудно е, защото с тях се сблъскваме всеки ден. Корона глупостите, макар на пръв поглед да изглеждат невинни, дори можат да бъдат опасни. А основната причина за тях е безотговорността. Искате пример? Най-яркият пример е начинът, по който носим маски или по-скоро начинът, по който се правим, че носим маски. Ние по принцип от години обичаме да симулираме, да се правим, че вършим нещо. Правим се, че работим, правим се дори, че обичаме, явно се правим, че се предпазваме, понякога се правим, че ни пука, ей така само за пред хората. Правим се, че спазваме мерките и не разбираме, че този път цената на българския ни тарикатлък може да бъде много висока. 


В "Пост фактум" ще чуете още:

Противоречиви информации за това дали във варненските болници има достатъчно легла за лечение на пациенти с усложнения от коронавируса. Слушаме областния управител Стоян Пасев и директора на УМБАЛ "Света Марина" проф. Валентин Игнатов.

Акцентираме върху проблем, който също поражда много противоречия и дискусии. Кои са хората на първа линия в борбата с Ковид-19? Отговорът от д-р Галина Павлова и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

С празнична литургия и с курбан в село Звездица жители и гости почетоха паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец. Кметът Станислава Христова за делника и за празника, в разговор с Ваня Славова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 8 май

Поредна серия от дни на безводие в с. Рогачево. За това ни сигнализираха постоянно живеещи в това населено място, които са на сухо от началото на месец май. Причината според тях е старата ВиК инфраструктура и невъзможността да се изгради нов водопровод, за да бъдат включени в него живеещите в района. Репортаж; Репортаж на Мартин Николов от..

публикувано на 08.05.24 в 06:01

"На светло" на Гергьовден

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският  борбен дух..

публикувано на 06.05.24 в 14:00

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Христос Воскресе! Минути след изгрева на слънцето на Гергьовден, сутрешният екип на Радио Варна ви кани да отбележим заедно празника на любимите честоти. Тримата ефирни юнаци Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков ще заситят апетита на ранобудните слушатели с богато „радиоблюдо“ от интересни теми и ефирни..

публикувано на 06.05.24 в 06:13

В „Гравитация нула“ на 3 май

„Гравитация нула“ – 3 май 2024 година с Мартин Николов -   Църковните песнопения и съвременността – разговор с диригента на формация „Светоглас“ Милен Иванов; -   За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио лектория на Лиза Боева и Ицко Финци; -   Сборникът „Възкресения“ – повече от Благой Иванов; -   Професор..

публикувано на 03.05.24 в 13:06

"Новият ден" на Разпети петък

За смисъла на Разпети петък ще ни припомни отец Ясен Шинев, а значението, което откриваме в Благодатния огън ще научим от разговора на Даниела Стойнова с варненският митрополит Йоан.  Колко свободни са медиите? В Деня на свободата на печата говорим с журналиста Спас Спасов.  В навечерието на великденските празници признателни пациенти и..

публикувано на 03.05.24 в 06:55

НА СВЕТЛО на 2 май с Валерия Василева

Репортерска проверка за обработката на тревните площи във Варна. Традициите за Великден в село Солник, община Долни чифлик. В рубриката на БНР „Европа – ново поколение“ ще чуем земеделци от Благоевградския регион за проблемите в бранша и очакванията към евроинституциите.   Пламен Узунов - вече добре познат на слушателите ни..

публикувано на 02.05.24 в 13:25
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН на 2 май, сряда

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:00