Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Post Factum" с Валери Великов, на 19 октомври

Медик от болница в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, след многочасова смяна - февруари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще се мре, яко ще се мре. Но не знам дали ще е от коронавируса или от корона простотията, която яростно избуя покрай пандемията.

Някой казал, че Ковид-19 е световна конпирация, която цели да бъде намалено населението на земята. Според друг, китайците умишлено го пуснали от лабораторията в Ухан за да ударят Запада. Не, не са китайците – американците са, твърди трети. Техни военни са разбири лабораторията и са пуснали вируса за да съсипят икономиката на Китай. Това са пълни глупости, възмущава се четвърти – всеки знае, че Бил Гейтс иска да ни вкара чипове с ваксините за коронавируса. Проблемът не е в абсурдността на тези теории, а в това, че все повече умни и здравомислещи хора вярват в тях. Защо? Това е въпрос с много труден отговор. Повечето отричат очевидното от страх, други – от чиста глупост, трети от личен интерес, вариантите са много.

Но има и клинични случаи, ама много клинични…. Отричането на действителността си има име и това дениализъм. В психологията на човешкото поведение дениализмът е изборът на човека да отрича реалността като начин да се избегне психологически неудобна истина. Отричането е по същество ирационално действие, когато човек отказва да приеме лесно проверими факти.

Често вярващите в конспирациите за коронавируса са на крачка да ме изкарат извън релси, но тогава се сещам, че има хора, които искрено вярват, че земята е плоска.

Та, явно, освен с коронавируса, ще трябва да свикнем да живеем и с корона глупостите… Трудно е, защото с тях се сблъскваме всеки ден. Корона глупостите, макар на пръв поглед да изглеждат невинни, дори можат да бъдат опасни. А основната причина за тях е безотговорността. Искате пример? Най-яркият пример е начинът, по който носим маски или по-скоро начинът, по който се правим, че носим маски. Ние по принцип от години обичаме да симулираме, да се правим, че вършим нещо. Правим се, че работим, правим се дори, че обичаме, явно се правим, че се предпазваме, понякога се правим, че ни пука, ей така само за пред хората. Правим се, че спазваме мерките и не разбираме, че този път цената на българския ни тарикатлък може да бъде много висока. 


В "Пост фактум" ще чуете още:

Противоречиви информации за това дали във варненските болници има достатъчно легла за лечение на пациенти с усложнения от коронавируса. Слушаме областния управител Стоян Пасев и директора на УМБАЛ "Света Марина" проф. Валентин Игнатов.

Акцентираме върху проблем, който също поражда много противоречия и дискусии. Кои са хората на първа линия в борбата с Ковид-19? Отговорът от д-р Галина Павлова и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

С празнична литургия и с курбан в село Звездица жители и гости почетоха паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец. Кметът Станислава Христова за делника и за празника, в разговор с Ваня Славова.ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 1 декември със Светлана Вълкова

Безводието по Черноморието обсъждат на работна среща в Бургас, резултатите научаваме от заместник–управителя на ВиК - Варна Михаил Маринов Днес започнаха проверки от Българска агенция по безопасност на храните във връзка с предстоящия Никулден Туристическият и ресторантският бранш осигуряват безплатен топъл обяд за медиците на първа линия..

публикувано на 01.12.20 в 13:45

"Новият ден" на 1 декември 2020 г. с Димитрина Дончева

Тема с продължение в ефира на Радио Варна - Възможно ли е напоителният яз. Цонево да бъде преобразуван в алтернативен източник за питейна вода за област Варна и може ли Варненска област да бъде захранвана с вода само от Девненските извори? Имат ли готовност болницата и фирмите в община Балчик за работа в зимни условия? Варненското..

публикувано на 01.12.20 в 06:00
Недко Царев

Гайдарджията и преподавател Недко Царев с нови солови записи

Гайдарджията Недко Царев е жeлан музикант, в който и да е творчески формат. Първо и основно, защото е абсолютно завършен брилянтен инструменталист. Въпреки че в хода на разговора той ще ми напомни, че в музиката и преподаването „таван няма“. То е като взор в небето. Стига да държиш главата си нагоре и да искаш дасе учиш независимо от..

обновено на 30.11.20 в 21:49

НА СВЕТЛО в понеделник, 30.11.2020г.

На 30 ноември Светата Църква чества паметта на Свети апостол Андрей Първозвани. Репортаж; Учител по математика, компютърен специалист и компютри, това са само част от нещата, от които се нуждаят в Центровете за настаняване от семеен тип във Варна, разказва директорът Дияна Дянкова; Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията..

публикувано на 30.11.20 в 10:52

"Новият ден" на 30 ноември с Емилия Николова

Галина Павлова, управител на ДКЦ 5 "Света Екатерина" във Варна коментира необходимостта от допълнително финансиране за ДКЦ-тата, които имат Ковид центрове. Как областна администрация настоява за тези средства пред здравното министерство? Из рафтовете на една варненска аптека с фармацевта Станиела Христова - какви медикаменти липсват?..

публикувано на 30.11.20 в 05:50

"Позиция" с Валери Великов, на 28 ноември

На първа линия, но под линия... Общопрактиващият лекар от Варна Каролина Златева в разговор с Даниела Стойнова. Националното преброяване на населението може да бъде отложено заради усложнената ковид обстановка . Подробности от директора на Териториалното статистическо бюро „Североизток” Деян Славов. Новите противоепидемични мерки, които..

публикувано на 28.11.20 в 08:30
Chart

#612 ТОП 20 (27.11.2020-04.12.2020)

публикувано на 27.11.20 в 19:36