Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НА СВЕТЛО на 20 октомври с Валерия Василева

150 години от рождението на Махатма Ганди


Във Варна беше открита бронзова статуя на Махатма Ганди, подарена от правителството на Индия. Големият хуманист е бил духовен учител и вдъхновител на Борис Георгиев и позволява единствено на него да му направи портрет, под който Ганди написва: “В нозете на Бога, в сърцето на бедните”.

Вредата от пестицидите върху пчелите коментира Валентин Атанасов, който гледа над 150 пчелни кошера във Варненско и в Еленския Балкан.

Интервю със Сергей Цветарски - директор на Националния статистически институт, за предстоящото преброяване в България през 2021 година.

Документалната изложба „СТОлетието в СТО кадъра – Икономически университет – Варна от 1920 г.“, експонирана на алеята до Слънчевия часовник в Морската градина на Варна, представя академичната история на висшето училище за варненци и гостите на града.

Във Варна ще бъде представен сборникът разкази „Село на завой” от Ели Лозанова, а колоритната авторка ще разкаже в аванс за своите приказки и лакърдии.

Интервю с хореографа проф. Даниела Дженева - директор на Фолклорен ансамбъл "Тракия" за спектакъла "Земята на Орфей", представен на сцена в морската столица днес.

Над 500 златни медала и шампионски титли спечелиха лекоатлетите-ветерани от Варна през последните три десетилетия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 24 ноември

За правата, задълженията и възможностите пред работодател и работник при работа от дома що се отнася до техническото обезпечаване – коментар на гл. ас. д-р Христо Банов от Института за държавата и правото при БАН; Ивайло Спасов,  експерт комуникации в  УНИЦЕФ за резултатите от национално проучване, което показва, че 34 % от младежите нямат..

публикувано на 24.11.20 в 06:13

"На светло" на 23 ноември с Емилия Николова

Репортаж от  "Кабакум" - докъде стигнаха ремонтните дейности?  Защо протестират кондукторите във Варна? Строителните дейности по водния цикъл на Добрич приключиха.  Какви са ползите? Разговор с областния управител Стоян Пасев за актуалната КОВИД обстановка Атанас Киряков засне филм за Милко Божков. Срещаме ви с художника...

публикувано на 23.11.20 в 11:42

"Новият ден" на 23 ноември 2020 г. с Димитрина Дончева

България най-вероятно няма да купи първата готова ваксина срещу COVID-19, обяви здравният министър Красимир Ангелов преди дни. По думите му страната ни е заявила участие в общата европейска поръчка за производство и доставка на бъдещите ваксини само с  няколко възможни производителя. Повече по темата очаквайте в предаването „Новият ден“...

публикувано на 23.11.20 в 06:00

"По първи петли" на 23 ноември

Светло начало на седмицата в ранното утро между 4 и 6 часа Ви пожелава екипът от Варна! Веселина Божинова, редактор на предаването, Ваня Славова-водещ, Милица Панайотова-звукорежисьор! Ето какво може да очаквате в сърцето на зората този понеделник: песни за ведро настроение, интересни репортажи и приятни срещи! * ХапкаНадежда е инициатива,..

публикувано на 21.11.20 в 12:58

В "Гравитация нула" на 20 ноември

В предаването за култура „Гравитация нула” по Радио Варна -   XXI Коледен музикален фестивал, XI Коледен театрален фестивал, V Международен балетен конкурс, Нощ на театрите 2020, Коледни концерти – представя ги Даниела Димова, директор на ТМПЦ-Варна; -   Спомен за сценографа, художника, носителя на награда „Варна” Тодор Игнатов; -   Разговор на..

публикувано на 20.11.20 в 12:01

С "Хоризонти" към връх Велийца в Родопите

В това издание ще се изкачим до 1600 метра надморска височина, да достигнем близо до връх Велийца в Родопите. Там ще ни заведе планинският водач Васил Тодев, който е сред главните организатори за изграждането на нов, модерен и подходящ за зимата заслон Слушайте Хоризонти от 11 до 12 часа с автор и водещ Иван Симеонов.

публикувано на 20.11.20 в 09:21

"Новият ден" на 20 ноември с Емилия Николова

Телефонна среща с д-р Десислав Тасков, който стана доброволец в болницата в Шумен. Разговор с него след поредното му нощно дежурство. Националната пациентска организация възобнови функционирането на безплатна телефонна линия в помощ на пациентите с хронични заболявания. Кои са най-често задаваните въпроси? Времето за приготвяне на..

публикувано на 20.11.20 в 05:53