Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Post Factum" с Валери Великов, на 22 октомври

Снимка: "Фейсбук"

Несигурните формулировки раждат несигурност в обществото и последната заповед за носенето на маски на открито и ярък пример за това. В заповедта е записано следното: "При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата". Това поражда у мен два въпроса. Какво означава струпване на хора? Двама души, които чакат на светофара на общината струпване ли са или не? А какво значи друго средство, покриващо устата и носа? Това също не ми е ясно. Значи мисля си, че може да използвам и някоя от старите си тениски. Вариантите са много, сещам се и за по-екстремни и странни възможности. Ако съм с маска за мотористи в стил крадец в банка, ще бъда ли глобен или не?

Питам не от здравна гледна точка, а от правна. Защото липсата на детайли дава възможност за спекулации. Представителите на РЗИ, общините и МВР, които имат право да глобяват може да подходят доста субективно, както казва адвокат Кръстев в зависимост от човека и ситуацията. Това май стана основен принцип, по който функционира държавата. Всичко в нея се случва в зависимост от човека или ситуацията, особено в зависимост от човека…

Вчера ви казах по повод носенето на меските, че май каквото и да направим ще сгрешим. А като сгрушим, ще ни глобят, а като ни глобят имаме две възможности. Да платим 300 лева или да обжалваме. Между другото вече има над хиляда жалби срещу предните заповеди на Ананиев за маските. Очаква се и сега доста граждани да подадат жалби в Административните съдилища. Има ли смисъл обаче…? Докато излезе решението на съда може да минат месеци.

Така, че можете да се жалвате, ако не друго ще получите поне морално удовлетворение, че сте натрили носа на администрацията. Фактът, че решението на съда ще излезе след толкова месеци или години, че вече няма да има никакъв друг ефект, освен да накара администрация ехидно да се усмихва под предпазнати си маска.

Другото в "Пост фактум":

Защо Румъния отказва да внася български черни миди. Отговорът очакваме от председателя на Асоциацията на производители на рибни продукти „БГФИШ“ Йордан Господинов. Според него, проблемът е с липсата на класификация на нашите води.

Кампания, насочена към хората с интелектуални затруднения започна днес в Добрич. Тя е организирана от Фондация „Николай Чудотворец“ и е под наслов „Да останем свързани“. Повече за кампанията - в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

„Студената война – между миналото и бъдещето“ е тема на дискусия, която ще се проведе в Арт салона на Радио Варна. Таня Димитрова разговаря с проф. Нина Дюлгерова, която е сред участните в дискусията.


ВИЖТЕ ОЩЕ

С "Хоризонти" към виртуален Китай

Българската китаистка Силвия, известна като Лин Лин организира виртуално пътшествие до любимата и страна. Дни преди старта на виртуалния тур тя събра няколко хиляди последователи в мрежата. В аванс тя разказа само за слушателите на туристическото ни предаване за някои по-малко познати места в най-многолюдната страна. Със Силвия ще пътуваме до провицниите..

публикувано на 04.12.20 в 08:54

"Новият ден" на 4 декември 2020 г. с Димитрина Дончева

Наближава Никулден. Какви са цените на рибата на Рибната борса във Варна и защо шаранът тази година струва с лев повече? Ремонтът на пътя за Кабакум все още не е приключил, но по него вече могат да преминават коли. Какво е състоянието му? Присъствени терапевтични часове започват от днес за възпитаниците на Специалното училище за..

публикувано на 04.12.20 в 06:00
Свиленград ‒ до моста

НА СВЕТЛО в четвъртък, 3-ти декември

В Международния ден на хората с увреждания, 3-ти декември разказваме за най-сериозните проблеми пред тази група от хора у нас; Репортажно за първото предоставяне на топла храна за лекарите на първа линия; Различни горски местообитания  ще бъдат повторно създадени и възстановени в части от Североизточна България по европейската програма..

публикувано на 03.12.20 в 11:06

"Новият ден" на 3 декември с Емилия Николова

Кога ще бъде ремонтиран пътят между селата Войводино и Николаевка? Красимира Стоянова, директор на „Албена Тур ЕАД", коментира решението курортът да не отваря за новогодишните празници  При какви условия се настаняват бездомните хора в Приюта във Варна?  Киберсигурността - на фокус в международната конференция “Наука и бизнес за интелигентно..

публикувано на 03.12.20 в 05:05

"На светло" на 2 декември 2020 г. с Димитрина Дончева

Защо варненци са принудени да чакат на опашка в студа пред сградата на РЗИ, след като са получили направление от личен лекар за PCR тест? Къде се губи връзката в така чаканото електронно направление и защо във Варна то все още не може да заработи? Реакцията на коронавирусната инфекция е много субективна, коментира д-р Бисер Димитров –..

публикувано на 02.12.20 в 11:54

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 02.12.2020г.

Българският червен кръст – Варна удължава срока за набиране на потребители на почасова интегрирана здравно-социална услуга в домашна среда; Репортаж от детска градина "Д-р Петър Берон" , където ще приемат от днес деца на медици във Варна; Как можем да бъдем полезни на хората около нас в трудните ковид-времена и доколко най-малкият жест на помощ е от..

публикувано на 02.12.20 в 06:51

НА СВЕТЛО на 1 декември със Светлана Вълкова

Безводието по Черноморието обсъждат на работна среща в Бургас, резултатите научаваме от заместник–управителя на ВиК - Варна Михаил Маринов Днес започнаха проверки от Българска агенция по безопасност на храните във връзка с предстоящия Никулден Туристическият и ресторантският бранш осигуряват безплатен топъл обяд за медиците на първа линия..

публикувано на 01.12.20 в 13:45