Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новият ден“ на 23 октомври с Мариела Димитрова

Снимка: БГНЕС

В 8.10 часа – за свободата на медиите и политическият натиск върху журналистите ще разговаряме със варненския кореспондент на в-к Дневник Спас Спасов. За 18-та поредна година Програма Достъп до Информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам. Спасов получи Грамота в категорията Журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация за задълбочената работа по разследването за хилядите кубически метра замърсени отпадни води, излели се във Варненското езеро от скъсан тръбопровод. А междувременно стана ясно, че Политическият натиск над журналистите се увеличава Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната ни, направено от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ). 

В 8.40 часа ще чуем в репортаж – защо повече от 10 години се бави началото на строителството на на пътен възел Игнатиево - тип полудетелина на автомагистрала „Хемус”?

Два кон­тей­не­ра за дре­хи и обув­ки са на раз­по­ло­же­ние на жи­те­ли­те на Бал­чик от та­зи сед­ми­ца. Подобно на тези във Варна и в София, тези контейнери са само пос­та­вянте дре­хи, обув­ки, чан­ти, ак­се­соа­ри, до­ма­кин­ски тек­стил в добро състояние, за да може БЧК да ги разпределя в райони с пострадали при бедствия и авариии хора – в 9.10 часа ще разкаже кореспондетът ни Албена Иванова.

Ще получите ефирна покана за разходка до близкото до Варна село Въглен. Мнозина го асоциират с боклука на, тъй като край селото беше направено регионалното депо. Но репортерът ни Ваня Славова го видя по различно. Как ще чуете 9.40 часа днес, я всички нейни срещи ще чвучат в ефира тази събота, в предаването „На село”.

В 10.20 часа ще отбележим 80-годишнината на Едсон Арантес до Насименто, известен на световната футболна общност като Пеле. Най-забележителните постижения на бразилския футболист ще разкажем със спортния редактор Румен Генов.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#763 ТОП 20 (17.05-31.05.2024)

публикувано на 17.05.24 в 19:34
автор: Клементина Манчева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 17 май със Светлана Вълкова

Над 30 локации се включват в Нощта на музеите и галериите във Варна На стартова позиция в очакване на Фестивала за съвременно изкуство БУНА Две нови изложби във Варна: „Синята планета“ – живопис на Станислав Станчев и „Потърси ме...“ – акварел на Клементина Манчева и Иван Додов Бившият депутат Анелия Атанасова представя романите си..

публикувано на 17.05.24 в 13:00
Изглед към морето в Балчик

НОВИЯТ ДЕН на 17 май с Мариела Димитрова

Днес е държавният зрелостен изпит по български език и литература за деанайсетокласниците. В 8.10 часа ще ви срещнем с четирима абитуриенти, които още преди официалното си дипломиране са приети за студенти. А в 8.40 часа ще разкажем за варненско семейство, което предоставя колата си за бала на абитуриент. Фолклорен събор в село Оброчище за 11-и..

публикувано на 17.05.24 в 06:28

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25