Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"На светло" на 11 ноември

Котката на Радио Варна блажено се наслаждава на есента
Снимка: Румен Сарандев

Хубав и спокоен следобед ви пожелават двете червенокоси дами в синьото второ студио на Радио Варна: Ваня Славова и Милица Панайотова!

Днес почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна".

Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за закрилник и на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

На този ден празнуват носещите имената Виктор, Виктория и Минчо, Минка.

Живи и здрави да бъдат всички именици!

Очаквайте в предаването:

14.20 – Репортаж на Даниела Стойнова за това кои ученици ще учат онлайн и кои редовно.

14.40 – Жоро Бекяров за дистанционното обучение.

15.10 – Сервизна информация.

15.20 – Най-често бързият тест и PCR-ът съвпадат. Лаборатория за PCR тестове в Балчик няма, най-близката е във Варна. Затова в малките населени места се прибягва до бързите тестове за коронавирус, които са далеч по-достъпни. Тази седмица се доставят нови количества, след като бяха изчерпани за дни миналата седмица. Още от кореспондента ни в Балчик Албена Иванова.

15.40 – Диана Георгиева живее от 13 години в Испания. Каква е ситуацията в момента в област Навара и как живеят испанците по време на пандемия ще разберем от нея.

16.15 – Поканите от културния афиш.

16.20 – Много добър туристически сезон за крепостта Овеч в Провадия отчита местната община, въпреки ковид-пандемията. Това каза за Радио Варна Антоанета Георгиева, главен специалист дейност „Култура“ в община Провадия. Интервю на Димитрина Дончева.

16.40 – Честваме „Свети Мина”. Репортаж и анкета на Даниела Стойнова.

17.10 – Любопитни вести.

17.20 – Румен Генов – разговор с Иван Иванов – треньор на националния отбор по вдигане на щанги.

17.40 – Мая Неделчева за българските шевици, вплетени в костюми на булки и на чужденки с матова кожа.ВИЖТЕ ОЩЕ
Пясъчният полумаратон

НА СВЕТЛО на 24 февруари с Валерия Василева

Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна и ресторантьор за ваксинирането на работещите в бранша като част от подготовката за отварянето от 1 март. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев коментира има ли достатъчно ваксини за масова имунизация срещу ковид във Варна. Откриха медийното студио в Икономически университет –..

публикувано на 24.02.21 в 13:39

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 24 февруари

Денонощен ваксинационен кабинет е открит в Диагностично-консултативния кабинет „Св.Клементина” във Варна.Той ще работи до 7 часа сутринта. Успоредно с това продължава и ваксинационната  кампания за всеки желаещ от понеделник до петък. Разговор с управителя на здравното заведение д-р   Иван Иванов; Акробатът Красимир Васов за мечтата му да..

публикувано на 24.02.21 в 06:26

НА СВЕТЛО на 23 февруари с Валерия Василева

Репортерска проверка как точно ще стане организацията по ваксиниране в кабинетите им и особено в малките населени места в Добричка област. Какви са възможностите за диагностика с компютърния томограф от най-ново поколение в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Инфраструктурните проблеми на Селищно образувание "Добрева чешма" коментира кметът на..

публикувано на 23.02.21 в 12:36
дърво мартеница

"Новият ден" на 23 февруари с Мариела Димитрова

Обществена консултация за домашното насилие, вкл.кибертормозът, провежда ЕК. Въпросникът е достъпен за попълване онлаийн от всеки европейски гражданин. Мненията ще бъдат включени в Стратегията за равенство на половете, която се очаква до края на годината. Още по темата в 8.10 часа в рубриката "Евранет +". В 8.40 продължаваме с..

публикувано на 23.02.21 в 06:28

НА СВЕТЛО на 22 февруари с Иван Барбов

За дейността на ваксинационните кабинети в РЗИ и ДКЦ-та във Варна и Балчик и готовността на личните лекари за ваксинацията. Представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe "Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри"се събират днес пред Министерството на земеделието. За проблемите на пчеларите, говори Атанас Каракашев, дългогодишен пчелар и..

публикувано на 22.02.21 в 13:45

"Новият ден" на 22 февруари 2021 г. с Димитрина Дончева

Докъде стига търпението - варненци ще изразят за пореден път недоволството си тази сутрин от лошата инфраструктура в курортния комплекс „Чайка“ където живеят. Тема с продължение в ефира на Радио Варна. Ще има ли полза за околната среда с въвеждането на еко-стикерите върху колите? Кой и как може да кандидатства за безплатната..

публикувано на 22.02.21 в 06:00

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 19 февруари със Светлана Вълкова

Почит към Васил Левски 100 години Варненски драматичен театър: сградата Фестивал на изкуствата започва в НУИ „Д.Христов” – Варна Дългогодишният преподавател по цигулка Грета Бурова издаде „Цигулковата школа във Варна-спомени” Има много начини да станеш президент. Точно на този, разказан в романа на Даниела Иванова „Лесна..

публикувано на 19.02.21 в 13:29