Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"По първи петли" на 23 ноември

Снимка: pixabay.com

Светло начало на седмицата в ранното утро между 4 и 6 часа Ви пожелава екипът от Варна!

Веселина Божинова, редактор на предаването, Ваня Славова-водещ, Милица Панайотова-звукорежисьор!

Ето какво може да очаквате в сърцето на зората този понеделник: песни за ведро настроение, интересни репортажи и приятни срещи!

*ХапкаНадежда е инициатива,  свързана с даряването на вкусна, топла и качествена храна под формата на обяд/вечеря  за медиците в Ковид-отделенията, реанимациите и спешните центрове в страната. 

#ХапкаНадежда не може да ликвидира проблемите, които съществуват в здравната ни система от години, но е инициатива от Човека за Човека.

Повече от Нина Милошевич и нейния събеседник Никола Рахнев.

Всяка година в третия четвъртък на ноември, който вече отмина, производителите на вино във Франция пускат милиони бутилки „Божоле нуво“. Това е моментът да се отпразнува пристигането на новата реколта от първото червено вино за сезона. Заради коронавируса празникът се случи основно онлайн.

Ще Ви разходим по варненските пазари заедно с Таня Димитрова. Актуалният и търсен зеленчук в момента е зелето от сорт кьосе. 

* Едно от най-посещаваните места това лято във Варненска област беше Ботаническата градина „Маргарита“ в село Гроздьово, община Долни чифлик. През есента и зимата „Маргарита“ е затворена за посещения, но преди да хлопнат портите й с нейния създател се срещна Димитрина Дончева. 

* Репортаж от село Сенокос на кореспондента ни в Балчик Албена ИвановаТам приключи зографисването на храма „Св. Св. Константин и Елена“. Спиран и подновяван неколкократно през изминалите 15 години, проектът вече е на финала, разказа кметът на селото Красимир Георгиев. 

*Александър Йорданов ще ни представи един нетрадиционен музей. Точно, защото е нетрадиционен, е много възможно да го разгледате и вие. Иде реч за пътуващия рок музей на бившия кмет на Каварна Цонко Цонев. 

Очакваме Ви, със сигурност ще бъде приятно да сме заедно в морето на ранобудниците!

ВИЖТЕ ОЩЕ
Недко Царев

Гайдарджията и преподавател Недко Царев с нови солови записи

Гайдарджията Недко Царев е жeлан музикант, в който и да е творчески формат. Първо и основно, защото е абсолютно завършен брилянтен инструменталист. Въпреки че в хода на разговора той ще ми напомни, че в музиката и преподаването „таван няма“. То е като взор в небето. Стига да държиш главата си нагоре и да искаш дасе учиш независимо от..

обновено на 30.11.20 в 21:49

НА СВЕТЛО в понеделник, 30.11.2020г.

На 30 ноември Светата Църква чества паметта на Свети апостол Андрей Първозвани. Репортаж; Учител по математика, компютърен специалист и компютри, това са само част от нещата, от които се нуждаят в Центровете за настаняване от семеен тип във Варна, разказва директорът Дияна Дянкова; Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията..

публикувано на 30.11.20 в 10:52

"Новият ден" на 30 ноември с Емилия Николова

Галина Павлова, управител на ДКЦ 5 "Света Екатерина" във Варна коментира необходимостта от допълнително финансиране за ДКЦ-тата, които имат Ковид центрове. Как областна администрация настоява за тези средства пред здравното министерство? Из рафтовете на една варненска аптека с фармацевта Станиела Христова - какви медикаменти липсват?..

публикувано на 30.11.20 в 05:50

"Позиция" с Валери Великов, на 28 ноември

На първа линия, но под линия... Общопрактиващият лекар от Варна Каролина Златева в разговор с Даниела Стойнова. Националното преброяване на населението може да бъде отложено заради усложнената ковид обстановка . Подробности от директора на Териториалното статистическо бюро „Североизток” Деян Славов. Новите противоепидемични мерки, които..

публикувано на 28.11.20 в 08:30
Chart

#612 ТОП 20 (27.11.2020-04.12.2020)

публикувано на 27.11.20 в 19:36

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 27 ноември със Светлана Вълкова

Спомен за оперния певец Камен Чанев До 6 декември продължава 28 Международен театрален фестивал „Варненско лято”, за първи път неговата сцена е интернет пространството Новата книга на драматурга Сия Папазова „Спаси и сохрани“ разказва за историята на Детско-юношеския театър „Златното ключе“, който вече 45 години е феномен в културния..

публикувано на 27.11.20 в 13:45
Изгрев във Варна

НОВИЯТ ДЕН в петък, 24 ноември

Какво мисли туристическият бизнес за противоепидемичните мерки, които влизат в сила този петък?; Медицински сестри, лаборанти, фелдшери, акушери изразяват своите притеснения от въвеждането на временни противоепидемични мерки на територията на Република България влизащи в сила от петък. Техните тревоги са свързани с т. 5 от заповедта на здравния..

публикувано на 27.11.20 в 05:58