Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На светло" на 26 ноември

Хубаво настроение от следобедния екип: Ваня Славова и Недялко Добрев!

Темите, които включваме в програмата днес:

* За досега с природата след преболедуване на коронавируса, Калин Христов от Зеления Отбор и идеята за засаждането на фиданки, която той самият осъществява с два ореха, с надежда и други да последват примера му.

* Отличничка на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна, Валерия Германова спечели преди година и пълна стипендия за целия курс на обучение в бизнес факултета на Пенсилванския университет-среща с нея.

* Нуждата от непрекъснато увеличаване на броя на леглата в Ковид отделенията на болниците в цялата страна нараства с всеки ден. Преди три седмици ръководството на многопрофилната болница в Добрич отправя молба към една то най-младите лекарки в здравното заведение да поеме грижата за настанените в Ковид-отделението. Д-р Яница Радева, която е педиатър, приема задачата си присърце, осъзнавайки, че колегите й имат огромна нужда от помощ. Как се справя тя в новата ситуация и на новото си работно място.

* 32 души са преминали през ковид-кабинета в ДКЦ "Чайка" във Варна с пълния набор от преглед. 20 от тях са изследвани с бързи антигенни тестове за грип тип А и Б, и Ковид-19. Едва три от пробите са били положителни на ковид, а една - на грип тип А до 25.11.2020г. Това заяви за Радио Варна управителят на лечебното заведение, д-р Румен Димов. Интервю на Нина Милошевич.

* Груповият лов не е забранен, въпреки заповедта на здравния министър, с която от петък се забраняват и колективни спортни мероприятия. Ловът се провежда на открито и не влиза в забраните, съобщи Колю Панайотов, председател на Ловно-рибарското дружество във Варна. Разговор на Емилия Николова.

* Дигитална карта и 3D холограми ще "извадят" потъналите кораби в морето и ще ги направят видими.

Дигиталната карта ще бъде експонирана на територията на Военноморския музей във Варна. Очаква се това да стане до месец март догодина. Повече от разговора на Доротея Николова със Симеон Стоянов.

* Даниела Стойнова ни среща ефирно с проф. Камбуров и  минстър Ангелов.

* Българката Мария Атанасова е номинирана в категорията „Младежки активизъм“ в тазгодишните награди „Жените на Европа“ 2020. Репортаж на Александър Йорданов.

* "Няма режим на регистрация, който да отличава мокрите кърпички от антибактериалните"- това каза за Радио Варна председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пред колегата Жоро Бекяров.

* Спортният журналист Румен Генов за мача в Лондон тази вечер от 22 часа българско време между отборите на  Тотнъм и Лудогорец.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martijn Westerholt (DELAIN)."Not For the Last" и завръщането на русенската траш банда FOBOS – разговор с Цецо "The Animal" Анастасов. Представяне на новия сингъл на STRYKERS "Не ме л​ъ​ж​и" – разговор с Александър Симеонов. В предаването ще звучи музика на: PAST..

публикувано на 22.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 22 април

Регионалният исторически музей във Варна се подготвя с нова експозиция „Нумизматика“. Монетната колекция е от 28 пана, разположени в две зали. Официалното откриване на новата експозиция на РИМ-Варна ще е в началото на месец май. Среща с Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна; 175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все..

публикувано на 22.04.24 в 11:49

НОВИЯТ ДЕН на 22 април с Мариела Димитрова 

Какви намеси в градската среда ща включва мащабният ремонт на бул.Цар Освободител и как ще се впише в градската тъкан лекото метро, което е заложено да минава по-него? Отговорите на тези въпроси се надяваме да чуем на общественото обсъждане тази сряда, 24 април от 17 часа в зала Пленарна на общината. Тази сутрин ще чуем знаят ли варненци за този..

публикувано на 22.04.24 в 05:59

По първи петли с Ваня Славова

На 22 април, минути след 4 часа, е времето, в което традиционно си пожелаваме добра среща, приятни събеседници и хубава музика. Ще се опитаме да споделим всичко това с вас до 6 без нещо в утрото на понеделника. Две са дамите в студио номер две във Варна: Ваня Славова пред микрофона и звукорежисьорът Милица Панайотова зад пулта...

публикувано на 21.04.24 в 13:40

Село Солник – целувката на планинския и морския въздух

В предването „На село“ сме на гости в Солник – малко селце в Община Долни Чифлик, намиращо се на около 50 километра от Варна, в полите на Стара планина. Тръгвайки за Солник от Варна с фоторепортера Румен Сарандев ни изпрати дъжда. Там пък ни посрещна слънцето и леко студения полъх на северния вятър. Тъкмо докато коментираме с него колко уникално..

публикувано на 20.04.24 в 09:00

В „Гравитация нула“ на 19 април

В „Гравитация нула“ с Мартин Николов на 19 април 2024 година: -   Журналистът Анна Заркова с книга за убийството на Андрей Луканов „Смъртта на Бялата лисица“; -   За комиксите и комикс културата в България – разговор с Константин Витков–Титис и Иван Домусчиев; -   „Пространствени варианти“ – изложба живопис на Красен..

публикувано на 19.04.24 в 13:19