Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"На светло" на 26 ноември

Хубаво настроение от следобедния екип: Ваня Славова и Недялко Добрев!

Темите, които включваме в програмата днес:

* За досега с природата след преболедуване на коронавируса, Калин Христов от Зеления Отбор и идеята за засаждането на фиданки, която той самият осъществява с два ореха, с надежда и други да последват примера му.

* Отличничка на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна, Валерия Германова спечели преди година и пълна стипендия за целия курс на обучение в бизнес факултета на Пенсилванския университет-среща с нея.

* Нуждата от непрекъснато увеличаване на броя на леглата в Ковид отделенията на болниците в цялата страна нараства с всеки ден. Преди три седмици ръководството на многопрофилната болница в Добрич отправя молба към една то най-младите лекарки в здравното заведение да поеме грижата за настанените в Ковид-отделението. Д-р Яница Радева, която е педиатър, приема задачата си присърце, осъзнавайки, че колегите й имат огромна нужда от помощ. Как се справя тя в новата ситуация и на новото си работно място.

* 32 души са преминали през ковид-кабинета в ДКЦ "Чайка" във Варна с пълния набор от преглед. 20 от тях са изследвани с бързи антигенни тестове за грип тип А и Б, и Ковид-19. Едва три от пробите са били положителни на ковид, а една - на грип тип А до 25.11.2020г. Това заяви за Радио Варна управителят на лечебното заведение, д-р Румен Димов. Интервю на Нина Милошевич.

* Груповият лов не е забранен, въпреки заповедта на здравния министър, с която от петък се забраняват и колективни спортни мероприятия. Ловът се провежда на открито и не влиза в забраните, съобщи Колю Панайотов, председател на Ловно-рибарското дружество във Варна. Разговор на Емилия Николова.

* Дигитална карта и 3D холограми ще "извадят" потъналите кораби в морето и ще ги направят видими.

Дигиталната карта ще бъде експонирана на територията на Военноморския музей във Варна. Очаква се това да стане до месец март догодина. Повече от разговора на Доротея Николова със Симеон Стоянов.

* Даниела Стойнова ни среща ефирно с проф. Камбуров и  минстър Ангелов.

* Българката Мария Атанасова е номинирана в категорията „Младежки активизъм“ в тазгодишните награди „Жените на Европа“ 2020. Репортаж на Александър Йорданов.

* "Няма режим на регистрация, който да отличава мокрите кърпички от антибактериалните"- това каза за Радио Варна председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пред колегата Жоро Бекяров.

* Спортният журналист Румен Генов за мача в Лондон тази вечер от 22 часа българско време между отборите на  Тотнъм и Лудогорец.ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 28 януари с Валерия Василева

Нормализира се трафикът по пътя Варна - Добрич, разрешиха движението на тежкотоварни автомобили. Слушатели от Селищно образувание "Добрева чешма" за ситуацията след силния снеговалеж и навяванията по пътните артерии. Клубът за офроуд в Добрич за поредна година се включи активно в спасяването на закъсали автомобили и хората в тях при..

публикувано на 28.01.21 в 13:46

ОТЛИЧЕН 6 на 28 януари с Валерия Василева

В предаването днес от 11 часа гостува психотерапевтът Цветелина Йосифова. Тя е един от инициаторите за създаването на kabinet.bg и втора година е част от екипа на тази виртуална консултативна практика, която предлага безплатни пет сесии за психотерапевтично консултиране на всеки, който ги потърси. Инициативата стартира в края на август 2020 година с..

публикувано на 28.01.21 в 10:09

"Новият ден" на 28 януари 2021 г. с Димитрина Дончева

Информираме за зимната обстановка в областите Варна и Добрич. Общо 95 лични лекари във Варна ще получат своята втора доза от ваксината на Пфайзер, съобщи д-р Каролина Златева - заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна. Интервю. Ваксинирането на учителите в училищата и детските градини във Варна започва..

публикувано на 28.01.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 27 януари с Валерия Василева

Областният управител Стоян Пасев с обобщена информация за ситуацията във Варна и областта във връзка с обилните снеговалежи и силния вятър. Институтът за пазарна икономика с ново изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България. Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България дариха..

публикувано на 27.01.21 в 12:52

"Море и бряг" с Валери Великов, на 27 януари

Европейската агенция за морска безопасност / EMSA/ ще организира съвместна операция в Черно море между България и Румъния. Това съобщи за Радио Варна Петър Киров, който е директор в Департамент 3 в ЕМSA. По време на тази операция ще бъдат отработени различни задачи, свързани с търсене и спасяване, откриване на бракониери и замърсявания...

публикувано на 27.01.21 в 08:35

"Новият ден" на 27 януари с Емилия Николова

Къде се разминаха хора и НОИ при получаването на паричните обезщетения за безработица? Работата на  Социалния патронаж във Варна, останал временно с по-малко персонал, коментира директорът Дарина Стоянова.  За профилактичните прегледи по време на пандемия. Разказваме историята на млад мъж с много рядко заболяване - денем се бори с болестта си, а..

публикувано на 27.01.21 в 05:00
Пурпурно небе по залез край морето

НА СВЕТЛО във вторник, 26.01.2021г.

Какви ВиК проблеми има в кв. "Младост" във Варна и имат ли решение? Репортаж от СУ "Свети Климент Охридски" във Варна, където днес се правят тестове на учителите за коронавирус; Намаляват кражбите по домовете за сметка на ръста на кражбите от автомобили - репортаж по темата; Как работи приютът за бездомни във Варна в условия на ковид?..

публикувано на 26.01.21 в 11:25