Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Страхът от изкуствения интелект е ирационален

Снимка: pixabay.com

Екзоскелети превръщат работниците в автомобилните заводи в човеко-роботи; Роботи ще заменят сезонните работници в брането на зеленчуци в Англия и Франция; Роботи опрашват растения и заменят пчелите; Руски робот преподава физика, химия, биология и роботика на деца в Норвегия; Учени създадоха система от изкуствен интелект, която може да диагностицира болестта на Паркинсон много преди появата на видими симптоми; Изкуствен интелект помага при доказването на COVID-19 по телефона; AI технология може да пише романи, но е сляпа за расизма или сексизма; Изкуствен интелект потвърди съществуването на 50 екзопланети ... 

Това са само част от произволно събрани заглавия от последните два месеца по темата за изкуствения интелект (AI) и роботите и тяхното приложние в ежедневния ни живот. 

"Изкуственият интелект е навсякъде в дейностите, които извършваме. В Професионална асоциация по роботика и автоматизация влизат около 30 компании, които се занимават с роботика, ИИ, автоматизация и възможността за разработка на решения в тези сфери. Има и български производители на продукти от сферата на умния дом, земеделието и не само, казва Кристиян Михайлов - един от основателите на Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

Целият разговор с него може да чуете в звуковия файл. 

Според последното преброяване, така да се каже, у нас има около 500 специалисти, пряко ангажирани в разработването на изкуствен интелект и 47 компании, които работят в областта или по международни проекти.

Сред големите предизвикателства пред развитието на изкуствения интелект и роботиката у нас е липсата на информация. В същото време, и изкуственият интелект, и роботите могат да променят към по-добро и начина, по който живеем и работим, но и професиите, медицината, образованието. Покрай научно-фантастичните филми и книги обаче, хората масово имат погрешна представа за изкуствения интелект и роботите. Липсата на образованост създава страхове, но истината е, че този тип страх е ирационален, пояснява и Йонко Чуклев от асоциацията.ВИЖТЕ ОЩЕ
Пурпурно небе по залез край морето

НА СВЕТЛО във вторник, 26.01.2021г.

Какви ВиК проблеми има в кв. "Младост" във Варна и имат ли решение? Репортаж от СУ "Свети Климент Охридски" във Варна, където днес се правят тестове на учителите за коронавирус; Намаляват кражбите по домовете за сметка на ръста на кражбите от автомобили - репортаж по темата; Как работи приютът за бездомни във Варна в условия на ковид?..

публикувано на 26.01.21 в 11:25

НОВИЯТ ДЕН на 26 януари със Светлана Вълкова

8 - 9 часа Ремонт на участък от Аспаруховия мост ограничава движението от 8 до 17 часа – репортаж от проблемното място Център за знания в областта на наблюдението на Земята ще заработи от пролетта, съобщи българският еврокомисар Мария Габриел За качеството на минералната вода в най-популярните чешми във Варна - Радка..

публикувано на 26.01.21 в 05:49

"На светло" на 25 януари 2021 г. с Димитрина Дончева

Апелативен съд – Варна започна днес разглеждането на делото за жп катастрофата в Хитрино, която стана в края на 2016 година. Репортаж. Не е изключено и в други заповеди на екоминистерството за обявяване на защитени местности в България да има пропуснати забрани за строителство или забрани. Коментар на Иван Радев от Сдружение „Зелени..

публикувано на 25.01.21 в 13:14
Изгрев през ноември

„Новият ден“ на 25 януари с Мариела Димитрова

Масово тестване на българските учители с бързи антигенни тестове за Ковид19 започва във Варненска област от днес. Те ще са безплатни и доброволни за всички в сферата на образованието. Каква е организацията и нагласата на учителите в училища от общините - Варна, Провадия, Суворово и Вълчи дол. Репортаж в 8.15 часа.     Приоритетно..

публикувано на 25.01.21 в 06:42

"Позиция" с Валери Великов, на 23 януари

Бюджетът на община Варна за тази година е повод за разговора с председателя на ПК „Финанси и бюджет“ към Варненския общински съвет Бранимир Балачев. Темата продължава с общинските съветници проф. Анелия Клисарова /БСП/ и д-р Ивайло Митковски /“Демократична България“/. Очаква ли ни пандемия от фалити? – коментар на бившия..

публикувано на 23.01.21 в 08:30
Chart

#618 ТОП 20 (22.01.2021-29.01.2021)

публикувано на 22.01.21 в 18:41

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 22 януари със Светлана Вълкова

14 – 15 часа "Новатори от 80-те години на ХХ век“ – мащабна изложба откри годината в Градската художествена галерия – Варна 14-то издание на Международната графична изложба в „Папийон” „Из колекциите” 15 – 16 часа Фонд "Култура" ще подкрепя и проекти за културен туризъм - промени в насоките за кандидатстване по направленията на общинския фонд Първият..

публикувано на 22.01.21 в 13:40