Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Страхът от изкуствения интелект е ирационален

Снимка: pixabay.com

Екзоскелети превръщат работниците в автомобилните заводи в човеко-роботи; Роботи ще заменят сезонните работници в брането на зеленчуци в Англия и Франция; Роботи опрашват растения и заменят пчелите; Руски робот преподава физика, химия, биология и роботика на деца в Норвегия; Учени създадоха система от изкуствен интелект, която може да диагностицира болестта на Паркинсон много преди появата на видими симптоми; Изкуствен интелект помага при доказването на COVID-19 по телефона; AI технология може да пише романи, но е сляпа за расизма или сексизма; Изкуствен интелект потвърди съществуването на 50 екзопланети ... 

Това са само част от произволно събрани заглавия от последните два месеца по темата за изкуствения интелект (AI) и роботите и тяхното приложние в ежедневния ни живот. 

"Изкуственият интелект е навсякъде в дейностите, които извършваме. В Професионална асоциация по роботика и автоматизация влизат около 30 компании, които се занимават с роботика, ИИ, автоматизация и възможността за разработка на решения в тези сфери. Има и български производители на продукти от сферата на умния дом, земеделието и не само, казва Кристиян Михайлов - един от основателите на Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

Целият разговор с него може да чуете в звуковия файл. 

Според последното преброяване, така да се каже, у нас има около 500 специалисти, пряко ангажирани в разработването на изкуствен интелект и 47 компании, които работят в областта или по международни проекти.

Сред големите предизвикателства пред развитието на изкуствения интелект и роботиката у нас е липсата на информация. В същото време, и изкуственият интелект, и роботите могат да променят към по-добро и начина, по който живеем и работим, но и професиите, медицината, образованието. Покрай научно-фантастичните филми и книги обаче, хората масово имат погрешна представа за изкуствения интелект и роботите. Липсата на образованост създава страхове, но истината е, че този тип страх е ирационален, пояснява и Йонко Чуклев от асоциацията.ВИЖТЕ ОЩЕ

ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ на 10 май

По първи петли - 10 .05.2021 БНР-Радио Варна 04.00 – 06.00 часа Водещ: Ваня Славова И този понеделник няма да изневерим на стила на предаването, в което преобладават приятните теми от нашето ежедневие, съчетани с хубави български песни, за чиято селекция грижа има звукорежисьорът Венци Фотев. От кухнята на..

публикувано на 09.05.21 в 10:19
Овчар в село Искър, Варненско

НА СЕЛО в Искър с Мариела Димитрова

Тази събота, малко след 9 часа екипът на Радио Варна ще ви поведе на НА СЕЛО. Днес ще пътешестваме на северозапад във Варненска област, към община Вълчи дол и ще спрем в село Искър. Екипът ни е в състав: Добо Мързов - звукорежисьор, Румен Сарандев - форорепортер и Мариела Димитрова. Защо едно село в Североизточна България носи името на..

обновено на 08.05.21 в 16:43

"Позиция" с Валери Великов, на 8 май

Краткият мандат на 45-то Народно събрание – повече работа или повече шоу? Какво успяха да свършат и какво не народните предтавители? Накъде след предсрочните избори? Коментар на социолога Кънчо Стойчев. Промените в Изборния кодекс анализираме със зам.-председателя на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков. Страстите политически в..

обновено на 08.05.21 в 11:41
Chart

#631 ТОП 20 (07.05.2021-14.05.2021)

публикувано на 07.05.21 в 19:06
Постери на Люба Томова.

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 7 май със Светлана Вълкова

100 години Варненски драматичен театър: паметни срещи с Анджей Вайда и Владимир Висоцки Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо Нощ на литературата във Варна – гост Мария Баджакова Варна Лит 2021 търси своите „Герои сега” „Милиони хора желаят безсмъртие, но не знаят какво да правят в дъждовен неделен..

публикувано на 07.05.21 в 13:40

"Новият ден" на 7 май 2021 г. с Димитрина Дончева

Добро утро в Международния ден на радиото и телевизията. Екипът ни тази сутрин – Венци, Сашо и Дима. Честит празник на всички радио- и тв-хора, сред които сме и ние. Радиото е мерилото ни за истина, справедливост и обективност. Радиото е отговорност и личен избор. И в същото време сутрешната ни доза адреналин, сладко-горчивото ни кафе,..

публикувано на 07.05.21 в 06:00
Гергьовска люлка в Добрич

НА СВЕТЛО на 6 май с Валерия Василева

На Гергьовден гостуваме във варненското село Доброглед, където отглеждат стари и редки породи овце, благодарение на фермата на ветеринарния лекар Данаил Николов. Военноморските сили отбелязаха във Варна празника на българската армия с тържествен ритуал и динамични  демонстрации с участието на военнослужещи от Морския специален разузнавателен..

публикувано на 06.05.21 в 12:27