Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 11 януари с Ваня Славова

От 4 до 6 часа в ранното утро сме отново заедно, за да споделим весело настроение.

Музикалното оформление е по вкус и избор на звукорежисьора Добромир Мързов.

А ето и темите в предаването:

1.Банкнотата от 2 лева излиза от обращение от началото на тази година. За историята на двулевката и вариантите й през годините, разказва Мариела Димитрова.

2.Варненският художник Васил Василев разказва за избора на библейски сюжети в картините си, вкл. и Богоявление.

3.Срещаме ви със смелчаците, които се хвърлиха за кръста в деня на Богоявление и победителите в надпреварата във Варна и Балчик.

4.Световният ден на Брайловата азбука отбелязахме през изминалата седмица в рождения ден на нейния създател  Луи Брайл. Какво е мястото на Брайловата азбука в съвременния технологичен свят – с много приложения, които незрящите хора вече ползват в ежедневието си, разказва Димитрина Дончева.

5.Модният фотограф Цанислав Христов разказва за пътя от Варна до Милано и най-големият моден подиум в света. Той намира точната симбиоза между сянката и светлината, на сцената и зад нея и превръща фотографията в начин на живот и възможност за себеизразяване.

6.Защо семейството на българката Павлина Барг и съпругът и Лорен решиха да заменят Канада с България?

7.За новите музикални проекти, родени в условията на пандемия, разказва Александър Йорданов и ни среща с музикантите от варненската метъл банда "Карантия".ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#622 ТОП 20 (26.02.2021-05.03.2021)

публикувано на 26.02.21 в 18:26
led

В „Гравитация нула” на 26 февруари

В „Гравитация нула” на 26 февруари с Мартин Николов Новият Закон за филмовата индустрия – защо от гилдията не го подкрепят и настояват за президентско вето – разговор с режисьора Анри Кулев; Започва 18 международен фестивал за късометражно кино „In The Palace” – представяме го с директора Цанко Василев; Детският спектакъл-концерт „Ало, ало слънчице!“..

публикувано на 26.02.21 в 11:48

НОВИЯТ ДЕН в петък, 26 февруари

Павлин Косев, собственик на хотели и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите с коментар за работата на бранша от 1 март; Какво е общото между счетоводството и шиенето на мартеници?; Изключително голям интерес за гласуване на местните парламентарни избори има сред българската общност в Германия. За..

публикувано на 26.02.21 в 07:29

НА СВЕТЛО на 25 февруари с Иван Барбов

Българската общност във Великобритания направи петиция за промени в Изборния кодекс. Какви са исканията им? Репортаж на Димитрина Дончева. Колко и на каква стойност са реализираните проекти с европейски средства в област Варна за периода от 2014 до 2020 година? Как бяха подпомогнати фирмите, засегнати от пандемията? Отговорите ще научим от..

публикувано на 25.02.21 в 14:04

"Новият ден" на 25 февруари с Мариела Димитрова

Глобалната интернет мрежа става все по-бърза и всеобхватна, очаква се с навлизането на новата 5G технология възможностите й да бъдат почти необятни. Ще бъдем ли обаче, ползвайки 5G, по-уязвими като потребители? В 8.15 часа ще коментираме с Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет. В 8.40 ще ви срещнем с Радан Мирянов..

публикувано на 25.02.21 в 06:27
Пясъчният полумаратон

НА СВЕТЛО на 24 февруари с Валерия Василева

Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна и ресторантьор за ваксинирането на работещите в бранша като част от подготовката за отварянето от 1 март. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев коментира има ли достатъчно ваксини за масова имунизация срещу ковид във Варна. Откриха медийното студио в Икономически университет –..

публикувано на 24.02.21 в 13:39

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 24 февруари

Денонощен ваксинационен кабинет е открит в Диагностично-консултативния кабинет „Св.Клементина” във Варна.Той ще работи до 7 часа сутринта. Успоредно с това продължава и ваксинационната  кампания за всеки желаещ от понеделник до петък. Разговор с управителя на здравното заведение д-р   Иван Иванов; Акробатът Красимир Васов за мечтата му да..

публикувано на 24.02.21 в 06:26