Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Искър с Мариела Димитрова

| обновено на 08.05.21 в 16:43
21
Овчар в село Искър, Варненско

Тази събота, малко след 9 часа екипът на Радио Варна ще ви поведе на НА СЕЛО. Днес ще пътешестваме на северозапад във Варненска област, към община Вълчи дол и ще спрем в село Искър. Екипът ни е в състав: Добо Мързов - звукорежисьор, Румен Сарандев - форорепортер и Мариела Димитрова.


Защо едно село в Североизточна България носи името на река Искър? Историята на селото, както и на името му са любопитни. Селото се е образувало по времето, когато България е под турско робство. Според преданията оттам минавал търговски път, от Добруджа за Истанбул, първоначално е било с изцяло турско население. До 1934 селото носи названието Ак-коюн („Бяла овца“). Котленските заселници искат то да се именува Великово – на името на първият дошъл заселник българин в селото Велико Дачев от Котел, който започва като овчар на животните на един от заможните турци. Идват и заселници от долината на река Искър, които сами се наричали искърци и станали повече на брой. И въпреки, че селото носи име на пълноводна река, днес реката и някои от изворите в селото са пресъхнали...

Още от историята ни разказа днешният кметски наместник Антония Костадинова, която е от рода на Велико Дачев. След три години като читалищен секретар и библиотекар Антония Костадинова става кметски наместник на Искър. Тя е само на 22 години, все още довършва висшето си образование, но в нея местните хора, повечето пенсионери, виждат надежда за добро бъдеще на селото. За това как живеят днес 50-ната искърци, какъв е местния поминък и за градежа на църквата "Рождество на Пресвета Богородица" от местни хора разказа още Антония Костадинова. А за първия библиотекар на селото Рафаил Великов разказва Петя Маркова, която освен че е негова внучка в момента се грижи и за читалищната библиотека.

Антония Костадинова

Както всяко техническо достижение и кинематографът отдавна е изместен от телевизията, платформите в интернет и мултимедията в киносалоните. Но гледането на филми остава любимо развлечение за мнозина и днес. Имало е времена обаче, когато киното е отивало при хората. Пътуващото кино у нас е в разцвета си от края на 40-те до 70-те години на 20-ти век. Във времето, когато пристигналото кино е ставало събитие, ни връща дългогодишният киномеханик Стоян Георгиев-Кежо. Днес той е на 97 г. и освен, че е най-възрастният жител в село Искър все още с ентусиазъм разказва забележителни истории от пътуванията с кинематографа в каруцата. 

Стоян Георгиев-Кежо

Песента и днес, както някога по седенките продължава да събира жените в селото. Всяка сряда, в читалището. Пандемията прекъсва за дълго срещите им, но ние успяваме да се включим в първата им среща тази пролет. Както подобава, на масата има почерпка, всяка е донесла по нещо, а и повод има – една от тях е оженила сина си наскоро. Преди всичко малко от историята на местното читалище „Христо Ботев-1914” ни разказва неговият председател г-жа Кирилка Георгиева, а след това жените от певческата група импровизирано ще ни попоеят.


Отглеждането на животни, известно е, иска отдаване – работата около тях е от сутрин до вечер. В предаването „На село„ сега ще чуем от първо лице двама мъже как се справят със стадо от стотици овце – собственикът и наетият от него овчар. Атанас Ангелов е с овцете по цел ден. Колко дълга ще е пашата зависи от времето. Не винаги е бил овчар, но сега с овцете основен помощник му е... малко огледало. Най-хубаво е, когато овцете се прибират със закръглени като гайда – значи добре са били гледани през деня, казва стопанинът на овцете, които Атанас води на паша. Димитър Димитров е млад човек, със съпругата си и двете им малки деца са едни от най-младите жители в с.Искър.


 Стадо овце в село Искър, Варненско


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 23 юни със Сияна Спиридонова

Медоносната година за пчеларите започна много лошо. Дъждовете сведоха до мининум добивът от акациев мед Репортерска проверка по сигнал на слушател за дълбока дупка, зейнала на натоварена улица в кв. "Левски" „Гласувам за първи път“ – рубрика на Павло Славов До края на месеца ще бъде приключена процедурата по закупуването на научно..

публикувано на 23.06.21 в 05:45
Плувен комплекс

НА СВЕТЛО на 22 юни с Валерия Василева

В Община Варна бяха представени резултатите от предварителните проучвания за изграждане на лека градска железница в морската столица. Репортерска проверка за мерките след срутването на подпорна стена и велоалея на булевард “Янош Хуняди” във Варна. Доц. д-р Тодор Радев, ректор на Висшето училище по мениджмънт – Варна, коментира..

публикувано на 22.06.21 в 12:07

НОВИЯТ ДЕН на 22 юни с Иван Барбов

Ще започнем с рубриката „Евранет Плюс“ в 8.15 часа, в която акцент ще бъдат новите европейски ваксинационни сертификати. Защо при покупката на имот ново строителство, чистата жилищната площ да е по-малка и ощетени ли са купувачите? Ще чуем коментар по темата на председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев...

публикувано на 22.06.21 в 05:49
Варна - централен плаж

НА СВЕТЛО в понеделник, 21 юни

14.00 - 15.00ч. Какво е състоянието на подлезите във Варна след дъждовете през изминалите дни? Репортаж на Иван Барбов; Членове  на висшия мениджмънт на най-големите туроператорски фирми в Германия, журналисти и представители на туристическия бранш, пристигат на посещение във Варна. Повече в репортажа на Даниела Стойнова: Форум за..

публикувано на 21.06.21 в 11:19

НОВИЯТ ДЕН на 21 юни с Мариела Димитрова

Тази година жътвата ще закъснее с около две седмици, заради хладната пролет, която забави засаждането и дъждовете. Но валежите като количество, засега са благоприятни за зърнените култури. Защо обаче земеделците масово не застраховат културите срещу природни бедствия, след две поредни години на суша, в 8.15 часа ще коментираме с производителя..

публикувано на 21.06.21 в 06:12
Chart

#637 ТОП 20 (18.06.2021-25.06.2021)

публикувано на 18.06.21 в 19:38

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 18 юни със Светлана Вълкова

100 години Варненски драматичен театър Международният театрален фестивал "Варненско лято" се завръща на живо Международният фото салон Варна и тази година на открито Българският фотограф Делян Вълчев показва портрети от метрото на Ню Йорк „На Север от Изтока” - авторски концерт на Даниела Белчева Галерия 8 празнува 33-ти рожден..

публикувано на 18.06.21 в 13:25