Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По първи петли на 24 май

По първи петли - 24.05.2021

БНР-Радио Варна

04.00 – 06.00 часа

Водещ: Ваня Славова

Звукорежисьор: Петър Венков

В един от най-светлите празнични дни в българския календар ще започнем утрото с добро настроение и само българска музика!


Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!

24 май – денят, в който отдаваме своето уважение и благодарност към светите братя Кирил и Методий. Прекланяме се пред духовния подвиг на техните ученици – великите първоучители, съхранили корените на българската идентичност. Благодарение на тях имаме уникален и благозвучен език, на който казваме най-скъпите думи, пожелания и изречения, които осмислят и променят живота ни.
Честит празник на всички учители, деца, дейци на културата, преподаватели в университети! Пожелаваме ви здраве, успехи и вяра! Носете в себе си светлината, палете огъня на знанието! Бъдете благословени.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност носи със себе си гордостта от Златния век на цар Симеон-апогея на българската средновековна държава.

При управлението на цар Симеон е преведена и създадена богата книжнина, предназначена както за високообразовани хора, така и за простолюдието. В нея присъстват произведения, написани на висок стил, с информация от всички аспекти на тогавашния живот – история, богословие, география, животински свят, природа.

В същото време сред обикновените хора са четени и разпространявани произведения, написани разбираемо, с думи прости, които позволяват полезните сведения за живота и природата да стигнат до по-голяма аудитория. За това спомога и фактът, че книжовният език е всъщност говоримият език, на който общуват поданиците на царя.

През X век започва да се разпространява и т. нар. апокрифна (т.е. тайна) литература. Апокрифните съчинения разказват за създаването на света, дава сведения за природата, човека и за морала на достъпен език. Често пъти обаче те съдържат и еретически твърдения и послания.

Българските книжовници извършват огромен по обем работа при превеждане и преписване на богослужебните книги и на съчиненията на ромейските автори. В огромното си мнозинство тези творби са с компилативен характер, но сред тях има и оригинални произведения. В резултат на неуморната книжовна дейност и на подкрепата за нея, оказана от Борис I и Симеон, България се превръща в център и разпространител на славянската писменост и просвета.

Постиженията в книжнината, по време на Златния век, са допълнени от развитието на архитектурата и приложните изкуства. Особено видно е това в новата столица Преслав. Под ръководството на цар Симеон градът се издига като една от най-красивите средновековни християнски столици. Състои се от две части: цитадела и външна градска част, защитени с яки крепостни стени и кули. Построени са църкви, манастири, болярски къщи, патриаршески комплекс и владетелски дворец. За палата на Симеон до нас достига прочутото описание от Йоан Екзарх:

„Когато някой плебей и беден чужденец дойде отдалеч към придворните кули на княжеския дворец и ги види, той се чуди…Като влезе пък в двореца и види високи палати и богато украсени отвън църкви с камък, дърво и багри, а вътре с мрамор и мед, сребро и злато, не знае с какво да ги сравни…започва да губи ума си и им се чуди…“

Благодарение на неуморния труд на книжовници, художници, занаятчии, строители и на огромната подкрепа, която оказват княз Борис I и цар Симеон, България изживява впечатляващ културен разцвет. Затова краят на IX и първите десетилетия на X век с основание са наречени Златен век на българската култура.

Днес сме много далеч от подобен интелектуален разцвет, на фона на затварящи училища в малките населени места (а и не само), на фона на неграмотна писменост, примесена с латински букви, на фона на телефона, книгата остава някъде встрани, но вярваме в духа, в мъдростта и в ума, който един ден пак ще се възроди за нови подвизи!

В предаването очаквайте:

Репортаж на Иван Барбов за село Тополи, което на 24 май отбелязва своя празник.

"160 години с две изобретения, които променят света" е най-новата документална изложба, организирана от Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна. През 1861 година на два различни континента се раждат две на пръв поглед семпли, но важни изобретения – пощенската картичка и велосипедът. Много бързо те се превръщат в основно средство за придвижване  и за споделяне на информация. В изложбата са подредени постери с любопитна информация, документи от фондовете на библиотеката и интересни експонати от фондовете на библиотеката.

Размяна книги започна във Варна и ще продължи до 28 май. Събитието е поредна зелена инициатива на "Академия за рециклиращо изкуство”, чийто прояви са в духа на "Нулеви отпадъци". Разговор с Наталия Николова, основател на Академията за рециклиращо изкуство.

Поетесата Валентина Радинска в интервю на Светлана Вълкова за новата си книга „Защото е студено“.

Открит е сезонът на трюфелите за туристи. На ход в пандемията е алтернативният туризъм сред природата, смятат браншовици. Този уикенд демонстрационен гурме приключенски тур „Лов на трюфели“ край Балчик изненада приятно група туроператори, екскурзоводи и хора от бранша, посетили фермата, за да я представят на своите туристи.

Репортаж за 115-годишнината на пристанище Варна.

Фестивал на цветята "Флора Варна"  се провежда  до 30 май в Морската градина. Пространството между Културно-развлекателния комплекс "Морско казино" и откритата сцена "Раковина" е разкрасено от шарена феерия. Целта на фестивала е да подпомогне жителите на морската столица да превърнат домовете и дворовете си в приятни и здравословни кътове за отмора.

Цвете, книга, празнично настроение-доставете си наслада за сетивата, ние ефирно ще бъдем с вас в ранното утро и преди изгрева в този тържествен свят и слънчев ден!





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нура“ на 29 март

В „Гравитация нура“ на 29 март 2024 година с Мартин Николов -   Гост писателката Зорница Христова, която участва в минифестивала „Литературен прожектор“ във Варна; -   Комикс културата – разговор с Петър Станимиров и Веселин Чакъров; -   Неразказаните истории на Иво Сиромахов във Варна; -   „Дърво без корен“ –..

публикувано на 29.03.24 в 13:19
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 29 март с Иван Барбов

Секунди след изгрева на петъчното слънце, посрещаме новия ден на честотите на Радио Варна.   Иван Барбов, Жоро Бекяров и звукорежисьорът Добромир Мързов са ви подготвили много интересни теми и срещи със събеседници, актуални новини и хубава музика за добро сутрешно настроение.   Ето и темите днес: През седмицата Министерството на..

публикувано на 29.03.24 в 05:11
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 28 март

Икономически университет – Варна е домакин на конференцията „Време е за ъпдейт“,  организирана от Програма „Развитие на човешките ресурси“.  Основната цел на форума е стимулиране на тясното сътрудничество между образователната система и бизнеса с цел подготовка на кадри за бъдещия пазар на труда. Репортаж след 14ч.; Сигнал за изпочупени дървени..

публикувано на 28.03.24 в 11:27

НОВИЯТ ДЕН на 27 март с Иван Барбов

В Международния ден на театъра, точно в 6.00 часа се вдига завесата за поредната сутрешна радиопостановка на честотите на Радио Варна. На ефирната сцена във времето до 10.30 часа излизат Иван Барбов, Валери Великов и звукорежисьора Недялко Добрев. Няма да ви пожелаем приятно гледане, а приятно слушане. В няколко действия ще чуете интересни..

публикувано на 27.03.24 в 05:06

НОВИЯТ ДЕН на 26 март с Мариела Димитрова

Над 80% от хората у нас планират финансите си за не повече от 1 година напред. А как се грижат за парите ни пенсионните фондове, в които всеки месец близо 5 млн. българи влагат пари от доходите си, които да им формират в бъдеще допълнително пенсионно осигуряване от държавното. Какво се случва с така нареченото доброволно пенсионно осигуряване, в..

публикувано на 26.03.24 в 06:20

На 25 март в "От другата страна" по Радио Варна

На 25 март в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Sean Killian (VIO-LENCE).Иван Лазаров, Калин Бъчваров, Бойко Николаев и Трендафил Трендафилов за новия албум на варненската траш банда TERRAVORE "Spiral of Downfall". Разговори с Даниел Иванов от HEPTAGRAM и Антон Сариев от OBSOLETE GUNS за съвместния концерт на двете групи..

публикувано на 25.03.24 в 14:25

НА СВЕТЛО в понеделник, 25 март

90-години от рождението на поета Христо Фотев отбелязваме на 25 март, Благовещение. Христо Фотев е определян като един от най-даровитите ни и лирични поети - истинско явление в изящната българска словесност. Спомен за него от архива на БНР – Радио Варна и още споделени спомени от Людмил Станев - писател и в одещ на предаването на Радио Варна "Морска..

публикувано на 25.03.24 в 13:25