Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По първи петли на 14 юни

И този понеделник от 4 до 6 часа Ваня Славова и Добромир Мързов ще бъдат сред най-ранобудните. 

Ще започнем седмицата с уханието на вкусни закуски от фурната на нашите редовни слушатели Даниела и Димчо Димови от пекарната във Вълчи дол. Ще надникнем в тефтера със стари рецепти. На гости при семейство Димови беше Нина Милошевич. А покрай меката душа на хляба ще си спомним и за благостта в общуването с Герасим Старчев. Спомените са живи и ярки, когато са оставени от цветна личност като него сред приятели, колеги и познати.

И понеже всички ние обичаме морето, ще отскочим до варненския плаж, където между облаците и слънцето по спасителните постове вече има спасители. Николай Граматиков си лежеше спокойно, та чак в скука, докато чакаше плажът да се изпъстри с жадни за слънце и морска ласка тела. Уви, такива заради лошата синоптична прогноза, почти нямаше тогава, няма и сега. Освен най-смелите, за които времето е подробност, а морето е топло във всеки сезон. 

Какъв ще бъде летният сезон за търсещите работа из родното Черноморие, какви са прогнозите на хотелиерите и какво лято се очертава, ще стане ясно от репортажа на Мариела Димитрова.

Ще надникнем в изложбата от ретро картички, посветени на 100-годишнината на Варна като курорт. Тази експозиция се намира между Слънчевия часовник и Морското казино, а в нея погледът към миналата визия на града е подплатен и от интересните послания на туристите, изпратени с любов от Варна за цяла България. 

Всяко лято оставя сувенири. Най-приятни за дамите са тези под формата на бижута, вдъхновени от екзоточни места, като колекцията на Милица Игнатова – Ингъл. С почерк от Балеарските острови новата колекция, която Милица представи във Варна и се казва Modern Mediterranean / Съвременното Средиземноморие. Как твори и как се развива, ще чуем от интервюто на Сияна Спиридонова.

И за друга колекция ще стане дума. Такава от икони. Мартин Николов ни среща с  Росен Германов. Той  е утвърден зограф, обичан учител и е популярен в последните години с ентусиазма, който влага в разработването на галерия „Палитра“ във „Владиславово“, където продължава да свързва хората от варненския квартал с изобразителното изкуство. Неговите творчески интереси са в много области, но иконата е над всички. 

Над всички нас е Бог, така че с негова помощ напред с устрем към изгрева в утрото на 14 юни, ще ви очакваме от Радио Варна на вълните на БНР! 

За да може звукът на морските вълни, този на чайките и гларусите да долети и до нашите планински слушатели! Защото ефирът е близост и споделен миг с приятни чувства!

ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 5 август с Иван Барбов

След 8.00 часа ще ви запознаем с инициативите за озеленяване на Варна на Фондация „ГЕЯ“, които залесяват и облагородяват междублоковите пространства в града. Очната болница във Варна, съвместно с Община Варна и Медицинският университет стартираха профилактична програма за  диагностициране на проблеми със зрението за деца и възрастни.  Повече..

публикувано на 05.08.21 в 05:52
Картографирай дървета, докато се разхождаш в старозагорския парк „Бедечка”

НА СВЕТЛО на 4 август с Валерия Василева

Представители на туристическия бранш с коментар за туристическото лято 2021 - очакванията и реалността. Интервю с Димана Шишкова, автор на филма "Случаят Бедечка". Панагюрското златно съкровище вече е експонирано в Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик. Парк-музеят на бойната дружба – 1444 г. "Владислав Варненчик" представи..

публикувано на 04.08.21 в 12:33

"Новият ден" на 4 август 2021 г. с Димитрина Дончева

Сигнал на граждани от варненския квартал „Възраждане - 4”, район „Младост” предизвика проверка на КАТ- Варна. Автомобили, които са паркирали пред търговския център на булевард „Трети март”, нарушават правилата за движение по пътищата и преминават направо през тротоара, за да достигнат до булеварда. Какви мерки ще бъдат взети, за да не се..

публикувано на 04.08.21 в 06:00

НА СВЕТЛО на 3 август с Валерия Василева

Световната седмица на кърменето 1-7 август отбелязват в 11 български града - анкета с родители и консултанти по кърмене и интервю с доц. д-р Лалка рангелова, специалист по хранене, диететика и хранителна епидемиология. Подробности за наличните ваксини и контрола на разпространение на коронавируса от РЗИ-Варна. Репортерска проверка в района..

публикувано на 03.08.21 в 14:06

"Новият ден" на 3 август 2021 г. със Сияна Спиридонова

Световната седмица на кърменето се провежда в момента в редица държави по цял свят и в 11 града в страната. Глобалната инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето се провежда за 29-и път и ще продължи до 7 август. Събитието във Варна е насрочено за днес, от 10.30 ч. пред Летния театър. Повече за него и за ползите от кърменето ще..

публикувано на 03.08.21 в 05:30

"На светло" в понеделник, 2 август

Колко струва да отидеш на плаж „Панорама – Юг” край Варна и удачно ли е да се взима такса паркинг от наемателите на заведението на плаж „Нирвана"; Тодор Колев – директор на „Дирекция екология и опазване на околната среда” в Община Варна за боклука, който прелива във Варна това лято; Иван Симеонов   - разговор с Антоанета Георгиева от..

публикувано на 02.08.21 в 11:47

НОВИЯТ ДЕН на 2 август с Иван Барбов

В разгара на летните жеги и високите температури се повишава и опасността от горски пожари, които често избухват поради човешка небрежност. Каква е готовността на екипите на варненската пожарна, има ли вече регистрирани пожари от началото на лятото и за какво трябва да внимават хората? Ще чуем началника на Регионалната служба по пожарна безопасност..

публикувано на 02.08.21 в 05:50