Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По първи петли на 14 юни

И този понеделник от 4 до 6 часа Ваня Славова и Добромир Мързов ще бъдат сред най-ранобудните. 

Ще започнем седмицата с уханието на вкусни закуски от фурната на нашите редовни слушатели Даниела и Димчо Димови от пекарната във Вълчи дол. Ще надникнем в тефтера със стари рецепти. На гости при семейство Димови беше Нина Милошевич. А покрай меката душа на хляба ще си спомним и за благостта в общуването с Герасим Старчев. Спомените са живи и ярки, когато са оставени от цветна личност като него сред приятели, колеги и познати.

И понеже всички ние обичаме морето, ще отскочим до варненския плаж, където между облаците и слънцето по спасителните постове вече има спасители. Николай Граматиков си лежеше спокойно, та чак в скука, докато чакаше плажът да се изпъстри с жадни за слънце и морска ласка тела. Уви, такива заради лошата синоптична прогноза, почти нямаше тогава, няма и сега. Освен най-смелите, за които времето е подробност, а морето е топло във всеки сезон. 

Какъв ще бъде летният сезон за търсещите работа из родното Черноморие, какви са прогнозите на хотелиерите и какво лято се очертава, ще стане ясно от репортажа на Мариела Димитрова.

Ще надникнем в изложбата от ретро картички, посветени на 100-годишнината на Варна като курорт. Тази експозиция се намира между Слънчевия часовник и Морското казино, а в нея погледът към миналата визия на града е подплатен и от интересните послания на туристите, изпратени с любов от Варна за цяла България. 

Всяко лято оставя сувенири. Най-приятни за дамите са тези под формата на бижута, вдъхновени от екзоточни места, като колекцията на Милица Игнатова – Ингъл. С почерк от Балеарските острови новата колекция, която Милица представи във Варна и се казва Modern Mediterranean / Съвременното Средиземноморие. Как твори и как се развива, ще чуем от интервюто на Сияна Спиридонова.

И за друга колекция ще стане дума. Такава от икони. Мартин Николов ни среща с  Росен Германов. Той  е утвърден зограф, обичан учител и е популярен в последните години с ентусиазма, който влага в разработването на галерия „Палитра“ във „Владиславово“, където продължава да свързва хората от варненския квартал с изобразителното изкуство. Неговите творчески интереси са в много области, но иконата е над всички. 

Над всички нас е Бог, така че с негова помощ напред с устрем към изгрева в утрото на 14 юни, ще ви очакваме от Радио Варна на вълните на БНР! 

За да може звукът на морските вълни, този на чайките и гларусите да долети и до нашите планински слушатели! Защото ефирът е близост и споделен миг с приятни чувства!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лято край язовир

НА СВЕТЛО на 16 юли с Валерия Василева

Срещаме ви с доброволци, участвали в гасенето на пожарите край Варна през последните дни. За поредна година Математическата гимназия във Варна води в областта по най-висок бал за прием след седми клас. Акцентите от пленарната сесия на Европейския парламент и избора на председател. България трябва да започне опити с извалявания..

публикувано на 16.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 16 юли с Мариела Димитрова

Живите организми в морето преминават през климатичен стрес в горещите летни дни. При обичайни около 25 градуса на морската вода през месец юли в района на Варна, сега синоптиците съобщават за около 27 градуса. Още за ефекта на затоплянето върху живия свят в морето в 8.10 часа ще коментираме с доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към..

публикувано на 16.07.24 в 06:27

На 15 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY). Представяне на дебюта на CONVICTED SOULS "Осъдени души" – разговор с Радослав Антонов. Боян Генов "Hellbobz" за новия сингъл на FYELD с участието на Гурко (АНИМАЦИОНЕРИТЕ) "Dyavol Mraz". Разговор на Ясен Вакашински с Петър Манджуков за..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

"Новият ден" на 15 юли

Разговор на Даниела Стойнова с Маргарита Христова, хотелиер в Златни пясъци.“Вземете всичко, което можете да изядете, но изяжте всичко, което вземете!” – това е посланието на кампания, която вече много хотелиери по Българското Черноморие провеждат в своите обекти. Те са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към гостите да ценят..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

На село в Шкорпиловци

Шкорпиловци се намира на 40 километра от морската столица Варна.  В селото, което е в обхвата на община Долни чифлик, постоянно живеят около 700 души. В активния летен сезон броят им достига хиляда души с живеещите във вилната зона, обяснява кметът Атанас Кателиев.  В селото има 20 къщи за гости, един хотел и ведомствена почивна станция. Туристите са..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
автор: Петра Димитрова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 юли със Светлана Вълкова

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“ XVII Международен фотографски салон Варна 2024 на входа на Морската градина от утре Варна посреща 15-тото издание на „Алея на книгата" през август Изложбите през седмицата: живопис на Петра Димитрова в Art Meeting, Георги Андонов в..

публикувано на 12.07.24 в 11:03
Chart

#771 ТОП 20 (12.07-19.07.2024)

публикувано на 12.07.24 в 10:53