Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Колева: Ударните инструменти са новият цвят на съвременната класическа музика

| обновено на 08.07.21 в 11:05
Татяна Колева
Снимка: www.tatianakoleva.com

Специален гост на Международния музикален фестивал "Варненско лято" през тази година е Татяна Колева. Тя посвещава професионалния си живот на ударните инструменти и постига световна кариера на виртуозен, многостранно развит и иновативен артист - изпълнител на маримба и перкусии. Татяна Колева е родена във Варна, но в момента живее в Холандия, където съчетава интензивния си концертен график с преподавателска работа в Консерваторията в Грьонинген. Тя е основател и артистичен директор на спечелилата множество награди формация "Youth Percussion Pool" – образователна и изпълнителска платформа за млади професионалисти, както и на международния фестивал “Amsterdam Marimba Weekend". Освен като изпълнител на класическа и съвременна музика тя е ангажирана и в “cross-over” проекти с импровизация, джаз, рок, филмова и сценична музика. В последните две години Татяна е във вихъра на ново приключение с нейната Младежка Перкусионна Формация. Още за себе си и за музиката Татяна Колева разказва пред Светлана Вълкова.

Татяна КолеваФиеста ли е животът Ви, откакто сте активен музикант?

Бих го нарекла един безкраен празник. Да, фиеста е. Идва със своите предизвикателства, но ако не обичаш това, което правиш, ако не е вълнението, страстта, няма смисъл да го започваме.

Каква беше за Вас пандемичната година?

За всички колеги беше едно огромно приключение. Не само всички въпроси, които ние бяхме накарани да си зададем, но и отговорите е много трудно да се намерят. Затова мисля, че това е предизвикателна година. Аз и всички мои колеги преминахме през много трудни моменти. Всички знаем как с първия ден на локдауна навсякъде по света много събития паднаха. Аз бях в Холандия и фестивалът, в който участвах, започна сутринта и спря следобед с всички последствия - и материални, и емоционални. Годината беше трудна, но аз в един момент се опитаха да видя и добрите страни, както винаги се получава. Музиката се оказа спасението.

Какви хубави неща Ви се случиха от 2017-а, когато издадохте новия си диск?

Много хубави неща. Този диск беше началото на нов период, защото е сборник от пиеси, който се нарича „Песни за маримба”. Моя специалност е маримбата. Тя е голямата сестра на ксилофона и на практика е един от най-древните ударни инструменти. Това е дървена клавиатура с магически звук. Хората се изразяват с глас, с ритъм и с различни дървени пластинки, които започват да образуват мелодия и ритъм. Ударните инструменти са новият цвят на съвременната класическа музика. Те са гласът на новото време.

Увеличи се колекцията от специално написани пиеси за мен и вече са над 100. Това е магия - да работиш с композитор, който пише специално за теб. В същото време в диска има и много импровизация. Някои от пиесите са написани от джаз музиканти, където има място за собствен почерк. Така се появи нещо насочено към моя стил. За първи път записах нещо различно там, моя лична пиеса.

Продължих да работя с моята младежка перкусионна формация. Тя се роди преди 10 години във Варна с идеята да привлечем млади обещаващи артисти, които, докато още учат, да намерят своя собствен почерк и да се изявят, да се ориентират в света с нечия помощ. Опитваме се да привличаме таланти, които преминават през тази формация. Тя вече има ядро. Това са хора, които имат нюх към новото, към експеримента и влизат в този колектив със своята идентичност.

Винаги ли сте на такава висока скорост?

Сега ще си позволя почивка и от август започваме пак. По време на пандемията се роди програмата „Как да свирим на кактус”. Публиката е включена и свири с нас. "Ла фиеста" продължава в Холандия и участваме в биенале на фламенко. В момента записвам материала за нов албум и в аудио и във видео формат. Той ще бъде готов през декември. Продължавам преподавателската си дейност в Грьонинген. Светът е пълен с приключения. Не е само весело и безгрижно. Всеки музикант е и предприемач и търси нови полета за изява. Имам нов проект с орган, който записахме, нов албум и имаме ново турне с него.

Кажете още за тези кактуси, че се заинтригувах...

Джон Кейдж разбива всички табута през миналия век и отваря пътищата за нова концептуална музика. Калина Владовска у дома се опита да произведе звук от кактус, по-точно от бодлите. Това зависи от кактуса и колко големи са бодлите. Ти не си сигурен кое как ще реагира. Ние ги озвучаваме с контактни микрофони. Корпусът на това растение работи като звукова кутия, като резонатор.

От всичко ли може да се извади звук?

От суха шума, до зеле, салата... Въпросът е как ще се включи в цялостната програма и концепция. Китайско-американският композитор Тан Дун например е написал концерт за вода с различни ефекти. Когато фантазията е отворена и има интерес, желание за приключение, обединено в музикална мисъл, може да стане много интересно. Не е самоцелно да се правят звуци.

Цялото интервю можете да чуете тук




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30