Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"НА СЕЛО" в Рогачево

| обновено на 24.07.21 в 09:14

Тази събота разходката ни "На село" е в Рогачево. До 1942-ра година селцето носи името Геикчилер, което на турски значи „хора, които се занимават с елени“. При преименуването местните жители са искали селото им да се казва Еленово, но предложението им не е било прието и от тогава до сега името му е Рогачево. Първият ни събеседник е Диляна Ганевска. Тя, заедно със семейство си идват в Рогачево от София малко преди пандемията, за да живеят по-спокойно и да осигурят истинско и усмихнато детство на малката си дъщеря.


Коренните жители са приятелски настроени към всички „придошли“ и бързо ги приемат в общността си. Малко са възрастните хора в село Рогачево, но все още ги има, разказва кметският наместник Илияна Димитрова, която също пристига в Рогачево от София. Разказва ни, че в село Рогачево постоянно живеят около 150 души, макар регистрираните жители да са към 300. През летния сезон хората в селото се умножават многократно, понеже в него пристигат и отсядат много туристи и собственици на ваканционни вили. Селото е известно с това, че в него не малко чужденци притежават имоти и живеят в тях постоянно или само през почивките си. Над 20 са националностите на хората в Рогачево.
Църквата е мястото, което хората имат почти във всяко населено място. Ето, че и в Рогачево скоро местните ще могат да бъдат по-близо до Бог в молитвите си и в храма си, който ще носи името на Св. Димитър.

Сметките за дарения може да видите в снимка в публикацията.

От почти всяка къща в с. Рогачево се открива красива панорама към морето, към с. Кранево и скалите на Екрене, към курорта Албена и лонгозната гора на резерват „Балтата“ в долината на река Батова. Над последните къщи на селото пък започва сравнително стръмна смесена гора, през която минават много ловни пътеки и където се намира ловната хижа на селото. Това невероятно съчетание от морски и горски въздух правят климата на Рогачево уникален и много здравословен. Следващата ни среща е с Павлина Бонар, българка, женена за швейцарец. И както самата тя разказва, луксът на алпийската държава изобщо не й липсва. Установили са се със семейството си в Рогачево преди две години и нямат намерение да сменят животът на село.


Последната ни среща в с. Рогачево е малко извън селото – в разсадник, който от 13-сет години привлича със зеленината си и красотата си пътуващите в този край. Срещаме се със Светеслава Ганева, която освен, че знае много за растенията и обича да им говори с любов. Какво е да живееш на село, биха ли заменили селския с градския живот?

За пореден път се убеждаваме, че имаме невероятно богатство – природа, чист въздух и най-вече спокойствие на село. Пътувайте и преоткривайте българското село!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 21 септември със Светлана Вълкова

Във Варна отличиха изявени лекари, работещи в имунизационните пунктове за постигнатите резултати и съпричастност към имунизационната кампания Община Добрич ще изпрати до Европейската прокуратура всички събрани документи за проекта по обновяването на централната пешеходна зона на града, завършен през 2011 година Един от малкото възстановени в..

публикувано на 21.09.21 в 13:16

"Новият ден" на 21 септември 2021 г. със Сияна Спиридонова

Има ли проблем със сметосъбирането във Варна и чиста ли е морската столица? Отговори на тези въпроси очаквайте след 8.00 часа от Тодор Колев - директор на дирекция „Екология и опазване на околната среда в Община Варна. С разнообразни маршрути община Бяла привлича нови туристи. Те са подходящи както за колоездачи, така и за..

публикувано на 21.09.21 в 05:10
Варна

"На светло" в понеделник, 20 септември

“Промяната започва с теб“ – под това мото във Варна бе проведена среща, организирана от Национален младежки форум, Сдружение „За теб” и НПО „Младото поколение в действие”. Репортаж на Емилия Николова; Почистване и засаждане на цветя и билки на поляната пред бл.27 в кв."Чайка" организира варненската Фондация Гея в събота. Целта е запазване..

публикувано на 20.09.21 в 13:46

НОВИЯТ ДЕН на 20 септември с Иван Барбов

В прохладното есенно утро на 20 септември, ви каним да се сгреете с чаша топло кафе и добро настроение на вълните на „Радио Варна“. Посрещнете изгревът на новата седмица в компанията на ранобудния екип Иван Барбов, Доротея Николова и звукорежисьора Иван Тасев. Интересните теми и събеседници, актуалните новини и хубавата музика са..

публикувано на 20.09.21 в 05:53
Дали чистачките не са единствените, които свършиха работа в парламента...?

"Позиция" с Валери Великов, на 18 септември

Народният представител от „Има такъв народ” Филип Станев с коментар за свършеното от депутатите в 46-тото Народно събрание и предстоящите избори на парламент и президент. Темата продължава в интервюто с друг варненски депутат в последния парламент - Павел Христов от ГЕРБ-СДС. Гост в студиото е Тома Белев – председател на „Асоциацията..

публикувано на 18.09.21 в 08:00
Chart

#647 ТОП 20 (17.09.2021-24.09.2021)

публикувано на 17.09.21 в 18:30

НА СЕЛО в Нова Шипка

Нова Шипка е малко кокетно селце в Община Долни Чифлик, намиращо се Камчийската долина и сгушено в прегръдката на красивите вековни гори. Намира се на 60 километра от Варна, а населението му наброява малко над 200 души. За уникалната природа в Нова Шипка само бях чувал. Още с влизането в селото, се убедих с очите си колко е красиво. И зелено...

публикувано на 18.09.21 в 09:00