Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Новият ден" на 29 юли 2021 г. със Сияна Спиридонова

Кампания срещу изхвърлянето на фасове в околната среда и по-конкретно в пясъка, се провежда едновременно на 40 плажа по родното Черноморие. Инициативата носи името „Промени картинката“ и цели да повиши информираността за проблема със замърсяването с цигарени фасове и последиците, които носи това.

Жители на 17-и микрорайон във Варна се опасяват, че предвиденото облагородяване на района от община Варна цели промяна на категорията на определени площи за отдих в терени за застрояване. 17-ти микрорайон обхваща територията между бул. „Васил Левски“, бул. "Осми Приморски полк“, ул. „Мир“ и ул.„Царевец“.

Варненската Фондация „Живот със Синдром на Даун” продължава битката за промяна на Наредбата за медицинската експертиза в полза на хората със Синдром на Даун и тяхното качество на живот. След като успя да извоюва пожизнено ТЕЛК решение и минимални 50% за основна диагноза за хората със Синдром на Даун, от фондацията недоумяват защо в наредбата не са разделени генетичните аномалии, които принципно се разделят на състояния с умствена изостаналост и на такива без умствена изостаналост, за да могат първите да имат право на пожизнена чужда помощ.

Рубрика "Рестартирай Европа" – ЕП се обяви за засилване правомощията на Европейската агенция по лекарствата. Участниците в парламентарния дебат се обявиха за необходимостта от създаване на обща база данни за наличието и липсата на лекарства в кризисна ситуация във всяка точка на Европа.

Четири бронзови и два сребърни медала от международната олимпиада по лингвистика, спечелиха учениците от България от двата национални отбора. Двама от тях са Александър Димитров и Ивайло Димитров от Математическата гимназия във Варна. За призовете и какво стои зад тях ще ни разкаже Росица Русева – ръководител на единия от отборите, преподавател по информатика в МГ – Варна.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#647 ТОП 20 (17.09.2021-24.09.2021)

публикувано на 17.09.21 в 18:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 17 септември със Светлана Вълкова

В разгара на Master Of Art - единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство Кукленият театър „Дора Габе“ в Добрич с премиера на „Юнашка приказка“ от Людмил Станев "Обич моя" - най-новата изложба на Надя Станчева, посветена на художника Аршак Нерсисян Среща с поетесите Димана Иванова и..

публикувано на 17.09.21 в 13:30

"Новият ден" на 17 септември 2021 г. със Сияна Спиридонова

Откриват новия екопарк край село Звездица днес. Подробности от кмета на селото Станислава Христова. Втора учебна година се откри под знака на пандемията от Ковид-19. Училищата и детските градини посрещнаха малките деца и ученици при спазване на специални правила и мерки за сигурност. Какви опасения имат родителите заради..

публикувано на 17.09.21 в 05:15
Варна

НА СВЕТЛО на 16 септември с Валерия Василева

Община Белослав изпълнява пилотен проект за намаляване на отпадъците в морските води чрез въвеждане на иновационна системата за рециклиране на пластмаса. Репортаж от заседанието на ПК „Социални дейности и жилищна политика“ към Общински съвет - Варна. Актуална информация за епидемичната обстановка във Варна и областта от брифинга на..

публикувано на 16.09.21 в 12:45

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 16 септември

От днес започват традиционните обиколки по домовете на учениците, които не са записани или не са се явили в училище в първия учебен ден. Разговор по темата с Ирена Радева – началник на РУО - Варна; Репортаж от няколко района във Варна заради липсващите пешеходни пътеки в близост до училищата; Поредна кампания за събиране на опасни отпадъци от..

публикувано на 15.09.21 в 16:06

НА СВЕТЛО на 15 септември с Валерия Василева

Репортаж от първия учебен ден във Варна и от брифинга на ОД на МВР - Варна за  традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги запазим на пътя!". В Комплекс "Камчия" днес откриха официално Балкански център по русистика. За предизвикателствата на учителската професия за младите преподаватели разговаряме с Яница Петрова..

публикувано на 15.09.21 в 11:09

НОВИЯТ ДЕН на 15 септември с Мариела Димитрова

Защо децата трябва да ходят на училище ще ни каже в 8.10 часа първокласничката Михаела Цонева, която днес влиза в училище на 6-ст години. Образователната система във Варна е готова за началото на новата учебна година, по думите на Лилия Христова, директор на дирекция „Образование“ в община Варна. Но как ще започне учебната година в условията на..

публикувано на 15.09.21 в 06:05