Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Равна

| обновено на 28.08.21 в 15:41
48
с.Равна
Снимка: Димитрина Дончева

Днес гостуваме на жителите на село Равна. Намира се в Провадийска община, на платото срещу Крепостта Овеч. Стотина души живеят в селото. Предимно българи. Има и две семейства чужденци от Англия и Швейцария, но те така и не се вписват в живота на местните, не се научават да говорят български и рядко излизат от къщите си.

Селото е известно с две забележителности –  останките на средновековен манастир съществувал от края на IX до края на XI в. и скалният феномен Пробитият камък.

Манастирът е бил разкрит северно от Равна в дефилето на Провадийска река през 1978 година. Над 30 години е бил водещ обект сред учените, защото за първи път в целия славянски свят се откриват на едно място над 280 надписи за чието изписване са ползвани пет графични системи - глаголица, кирилица, гръцки и латински език. Днес мястото е запустяло и занемарено, споделят местните хора. Пробитият камък, обаче, привлича много хора. Вижда се от крайните къщи в северната част на селото, където се намира и първата къща, в която влязох при гостуването си в село Равна на Николай и Надежда Георгиеви. Малко са историческите факти за произхода на селото. За пръв път името на село Равна се споменава в данъчен регистър на Джелепкешаните в Провадийска кааза през 1573 г., сочи справка в архивите на Историческия музей в Провадия. Местните жители знаят легенда за името на селото. Разказа я кметският наместник Росица Георгиева.

Росица Георгиева



Семейство Николай и Надежда Георгиеви са първите хора в село Равна, с които се запознах. Посрещнаха ме с радост и усмивка, поканиха ме на двора – голям, чист и пълен с всичко, за каквото си помислиш. Направили са си капково напояване, продукцията им е чиста без торове и вкусна, както се убедих сама. Имат малко стадо от козички и овце, кокошки, магаренце, четири котки и две кучета. Едното куче само дошло преди няколко дни и приютили и него. Сядаме в двора и приказката започна.

Николай и Надежа Георгиеви



Две етърви трудно живеят заедно, че и да се разбират, казва българинът. Винаги, обаче, има изключения. Следващата среща е в къщата на Иванка Стоянова. И тя има чудесии в двора си – зеленчуци, плодни дръвчета и т.н. Сама живее, но децата й почти всеки ден пътуват до село, за да й помагат. Съседите също се отбиват редовно. И при нея седнах под асмата на двора.

Иванка Стоянова


И когато разговорът с Иванка Стоянова свърши и понечих да тръгна, дойде Снежа – нейната етърва. Жени на двама братя, които вече не са на този свят, двете си остават близки. Снежа живее в Провадия, но през лятото е на село. Не отказа да разкаже за себе си и за връзката си със село Равна.

Снежа


Два пъти месечно в село Равна идва лекар. За местните жители тези дни са много важни и се събират в беседката до кметството, за да го чакат. Трудно се пътува от Равна до Провадия. Който има транспорт е добре, а при спешни случаи помага и кметският наместник, като извозва нуждаещия се. Случи се така, че бях в селото в деня, в който идва лекарят. И разговарях с някои от хората, които чакаха доктора в беседката край главния път. Единственият мъж, който пожела да говори беше Иван Иванов.

Иван Иванов



Охотно за живота в село Равна се впусна да разказва и Живка Драгиева.

Живка Драгиева


В центъра на селото, току до кметството се намира и сградата на читалището. Читалище "Светлина-1911"  в село Равна  е строено с доброволен труд и пари през 1911 година. На 5 юли тази година навърши 110 години и посрещна гости в обновена и ремонтирана сграда, също с дарителски средства. Негов секретар от 17 години е Ивалина Горанова.
Ивалина Горанова

Жителите на Равна милеят за две сгради останали в селото – църквата и читалището. В началото на тази година започнаха да събират средства за ремонт на църквата.  Храмът „Света Великомъченица Марина“ е строен през 1929 година и е завършен през 1938 г. До днес не е бил основно ремонтиран, но дори и в това състояние отваря по празници, а за службите  идва отец Владимир Велков. Благодарение на дарителската кампания сега има събрани средства, за да започне поне ремонт на покрива, разказа кметският наместник Росица Георгиева.

Село Равна е разделено от голям парк, в който има три чешми. Близо до тях на една полянка има каменен кръст. Никой не знае от коя година е, но легендата за него е свързана с красивата мома Драгана.

Каменен кръст и легендата за Драгана


И от каменния кръст към чешмите, където Драгана е наливала вода, а днес се събират мъжете от ловната дружинка на селото. Чешмите в средата на селото


Селото днес все повече се връща и в живота на младите. През седмицата няма много млади семейства в Равна, но през почивните дни се завръщат да помагат на родителите си и да си отдъхнат от суетата на големия град.


Няма как да отиде човек до село Равна и да не види скалния феномен Пробития камък. Мястото е любимо на местните жители и примамливо за туристите. За него се разказват различни легенди.


Така е на село – красиво, тихо и спокойно, с шума на птичките, без стрес и без часовник в гонене на работното време. Най-ценни са хората. А жителите на село Равна са гостоприемни, усмихнати, помагат си, подкрепят се и въпреки и напук на всичко, остават весели. Да са здрави, за да ги срещнем пак – това им пожелавам.

И ако минете през Равна, отбийте се на поляната откъдето се вижда Пробитият камък. Може да видите и чичо Кольо или поне неговото малко стадо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Забелязано във Варна....

НА СВЕТЛО на 7 август с Валерия Василева

Тази сутрин по тъмно пет от седемте великолепни кедрови дървета в „Аспарухово“ паднаха, а моторната резачка за пореден път преряза и надеждите на варненци, че нашето отношение, заявената гражданска позиция към всичко, което се случва и към реалността във Варна и държавата ни има значение... Кметът Благомир Коцев направи оглед на строителната..

публикувано на 07.08.24 в 13:55

"Новият ден" в сряда, 07.08.2024г.

Сметосъбирането и обликът на Варна в централната част отново не е на нужното ниво - репортаж по сигнал от гражданин и обяснението от страна на сметопочистващата фирма Варна е с есенен облик още в началото на август. Суха листна маса е затрупала морската столица и не е почиствана от дни Мартин Драганов от Института за пазарна икономика за..

публикувано на 07.08.24 в 05:51
Варна

"Новият ден" на 6 август

Жители на местността "Пчелина" излизат на протест тази сутрин между 8 и 9 ч., ще блокират кръстовището на ул. Прилеп с ул. „Патриарх Максим“. За причините - репортаж от мястото на Даниела Стойнова.  За замърсяването при устието на р. Провадийска и ще бъде ли почистен утаителя към девненския содов завод? Валери Великов разказва още за развитието на..

публикувано на 06.08.24 в 06:45

На 5 август в "От другата страна" по Радио Варна

На 5 август в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE). Разговор с Иван Петков, Алекс Николов, Симеон Баятов и Сивин Сивов или TICKLE THE SAGE. В "Мазето на Вакашински" – Сава Свиленов ("Perfect Storm Events") и Ясен Вакашински представят концерта на UADA (10 август, София). В предаването ще..

публикувано на 05.08.24 в 14:25

НА СВЕТЛО на 5 август със Светлана Вълкова

14.20 – „Има такъв народ“ върна неизпълнен третия мандат за съставяне на кабинет в 50-ото Народно събрание, България отива на седми парламентарни избори за последните три години 14.40 – Репортаж от п ресконференцията на „Възраждане“ на тема: “Истината за Инвестиционната програма на община Варна” 15.20 – Започна четвъртият етап от..

публикувано на 05.08.24 в 12:14

НОВИЯТ ДЕН на 5 август с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и алармата звънна“, гласи пост нейде из социалните мрежи тази сутрин от човек, който със сигурност обича морето, но не и ранното ставане. В 6.00 часа в понеделник обикновено алармата е едно от най-недолюбваните неща на този свят, а кафето е най-консумираната напитка. Дори и най-сивото утро в понеделник обаче може да..

публикувано на 05.08.24 в 05:56
автор: Александър Габровски

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 2 август със Светлана Вълкова

За 15-ти път Алея на книгата във Варна – гостува Десислава Алексиева – председател на Асоциация „Българска книга“ Представиха юбилейния сборник „Да оставиш след себе си“ по повод 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на Варненския халколитен некропол Изложбите във Варна: "50 + 10" - дървопластика на Роберт Цанев;..

публикувано на 02.08.24 в 10:51