Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Генерал Кантарджиево

Потегляме от Варна за Балчик през Кичево и след 20 километра стигаме до местната винарна. Затова, мисля си, е уместно да наречем Генерал Кантарджиево - лозовият оазис на Североизтока. В края на септември, когато бе най-активното време за гроздобера, посетихме избата, затова сега завиваме наляво, следвайки главния път,  и спираме в читалище „Отец Паисий – 1941”.  Председател на читалището е кметът на селото, но понеже него го няма, ни посреща секретарят Петка Димитрова: „Това е новопостроеното ни читалище. Тук е кметството, имаме сцена, а библиотеката разполага с фонд от над шест хиляди книги. Една от книгите разказва за историята на селото."  В разговора се намесва Васил Тодоров. Обяснява, че селото е кръстено на генерал-майор Тодор Кантарджиев, който е влязъл първи в населеното място след изтеглянето на румънските войски. Предстои да бъде издигнат паметник на патрона на селото. Бюстът вече е готов, но има още работа.



В селото има лекарски и стоматологичен кабинет, но няма лекари. Те идват и си отиват, защото пациентската листа на село е малка. Затова личните лекари на хората са във Варна, Кранево или Оброчище. Няма училище и детска градина. Има поща и два магазина.
Автобусът за Варна пътува веднъж седмично - във вторник тръгва от село в 7.30 сутринта и вечерта обратно в 19.30 ч. При повече курсове превозвачът не може да си покрие разходите, защото пътниците са малко. Не е рентабилно, обяснява Златка Атанасова, секретар на кметството. Цената на билета е 5 лева в едната посока. 
Строителството в района е замряло. Има перспектива цехът за преработка на свинско и говеждо месо да стане по-голямо предприятие като разшири дейността си. В него сега работят двайсетина души. 
Заради африканската чума в село прасета не се гледат, предимно кокошки, кози и овце. Поминъкът в земеделската кооперация е добив на зърнени култури. Рентите се раздават в края на ноември. 




Много легенди за заровени съкровища и за лековитата сила на отглежданото грозде се носят из аксаковското село Генерал Кантарджиево разказва Петранка Николова от певческа група „Настроение”. Тя не пропуска да се оплаче, че заради пандемията вече не се събират и не им се пее. Налага се да си стоят вкъщи на топло и с плетките. 




Животът на село се стяга от година на година,  споделят хората от аксаковското село Генерал Кантарджиево. 
"Колко пенсии получаваме и с толкоз пари как смогват тези хора, те си знаят. Рядко хора имат животни да гледат - кокошки, овчица, мляко...Пенсиите 350 - 400 лева, за Европа е срамота. Заплатите на депутатите - 12 хиляди лева. Как ще се сравняват с 350 лева?! Ние ги избираме тези депутати, те само обещават, но нищо не изпълняват и става, че магаретата се ритат, а атовете страдат".

В Генерал Кантарджиево са готови да дадат вота си и на тези избори. Ще гласуват по същия начин, както и на предишните избори. И макар всеки да има своите партийни пристрастия, политиката не ги разделя. Признават, че живеят в мир и сговор.





Селото е оживено. В Генерал Кантарджиево постоянно живеят 280 души. Останалите са по настоящ адрес. Млади семейства с малки деца имат къщи и вили, които посещават през почивните дни. Не са само от Варна, има от София, Пловдив и други райони на страната.  Англичани, руснаци, германци и белгийци са избрали да живеят в селото заради чистия въздух, спокойствието, панорамните гледки и близостта до морето, което е само на седем километра. Няма ромско население в Генерал Кантарджиево, обяснява секретарят на кметството Златка Атанасова

Празникът на селото е на втори юни. Запазена е традицията на коледуването - група момчета всяка година обикалят домовете на 24 и 25 декември. На 15 февруари отбелязват празника Богородична пита. 





Генерал Кантарджиево е село на високо. На баира се намира къщата на Димитричка и Тодор Тодорови. Посрещат ни с усмивка, с гостоприемство и с убеждението, че животът им на село дава смисъл и стойност. 



Могат да се похвалят с трудолюбие и богата реколта. До магазина отиват единствено за хляб.  Гледат кокошки, зайци и едно прасе за Коледа. Радост са им трима внуци и една внучка. Падне ли сняг, брашното - в тенджерата, фризерът - пълен, бурканите - наредени, разказва леля Димитричка и философски отсъжда "да му мисли който го мързи". 


Цял ден прекарва в градините си. Нарекла ги е морска, зоологическа и ботаническа градина. Не се притеснява да сподели, че обича да си говори с животните, защото ги чувства като свои деца. 

Талисманът на къщата е кучето Жорко

Снимки - Румен Сарандев
Вижте галерията в публикацията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#763 ТОП 20 (17.05-31.05.2024)

публикувано на 17.05.24 в 19:34
автор: Клементина Манчева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 17 май със Светлана Вълкова

Над 30 локации се включват в Нощта на музеите и галериите във Варна На стартова позиция в очакване на Фестивала за съвременно изкуство БУНА Две нови изложби във Варна: „Синята планета“ – живопис на Станислав Станчев и „Потърси ме...“ – акварел на Клементина Манчева и Иван Додов Бившият депутат Анелия Атанасова представя романите си..

публикувано на 17.05.24 в 13:00
Изглед към морето в Балчик

НОВИЯТ ДЕН на 17 май с Мариела Димитрова

Днес е държавният зрелостен изпит по български език и литература за деанайсетокласниците. В 8.10 часа ще ви срещнем с четирима абитуриенти, които още преди официалното си дипломиране са приети за студенти. А в 8.40 часа ще разкажем за варненско семейство, което предоставя колата си за бала на абитуриент. Фолклорен събор в село Оброчище за 11-и..

публикувано на 17.05.24 в 06:28

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25