Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Генерал Киселово

| обновено на 27.11.21 в 07:55

Отново е време за разходка на село. Този път ви отвеждаме сред селце, закътано в зелени хълмове, през което ромоли рекичка.

Намира се на 50 километра от Варна и се казва Генарал Киселово.

Пътуваме с Дидо Симеонов и се изнанадваме от новия асфалт на пътя.


Впечатляваме се от чистотата в центъра на Генерал Киселово.И от огромната сграда на читалището.

Там любезен наш домакин е Ганка Колева.


Разглеждаме с нейна помощ изложбите и експонатите в сградата на читалището:Петранка Господинова- емблематична кметица, отдала много години сили и енергия за село Генерал Киселово.


На влизане в селото виждам възрастни хора, поседнали на една пейка:


Порастват децата и отлитат като лястовички от селата. В Генерал Киселово има детска градина.

В нея ходят и деца от съседни села.  Заради пандемията само я виждаме от дистанция с кмета Калина Христова.

Калина Христова е наш гид из всички места:

Оставяме Дончо да довършва къщната работа и да пие едно кафе, че да му стигнат силите за всички задачи.


Богата е историята на Генерал Киселово.

В околностите на селото са открити могили и многобройните находки на останки от амфори, глинени съдове и римски монети. Предполага се, че землището е било заселено още през Античността. Селото носи името на генерал Пантелей Киселов, победител в Тутраканската битка. Старите му имена са били Емирово и Емир-кьой.

За обичаите на Генерал Киселово говори Ганка Колева - секретар на читалището:


Дай Боже все така мирно да съжителстват християни и мюсюлмани в Генерал Киселово.

На посещение тази събота сме в село Генарал Киселово. Пета година кмет там е Калина Христова.


Влизам в нейния кабинет и се настанявам удобно на дивана.

Време е разговорът да започне с лекота сред селската тишина:

Калина Христова - кмет на Генарал Киселово. С нея обиколихме селото в приятна есенна разходка.


Отдавна не бях виждала телевизор Опера. Помня, че баба ми в Горна Митрополия имаше такъв. Стоеше като реликва, макар че отдавна бе излязал от употреба.Днешните телевизори са тънки и крехки, но понякога и интересът към многото програми в тях е също толкова слабичък, а навремето какво кино се е състояло пред телевизорите тип Опера...със сбирка на всички роднини и съседи.

Както ви казахме и по-рано в предаването читалището в Генерал Киселово е голямо.

Затова разглеждаме предметите в него детайлно с помощта на Ганка Колева:С цветни нишки, със сърма в златисто завършва слънчевото ни предаване от село Генарал Киселово. Там гостувахме преди повече от месец на сърдечни хора и разгледахме всичко: включително и местната църква с портрета на внука на Генарал Киселов.Той живее в Швейцария, но посещава с охота селото.

Какво да си пожелаем...освен в най-скоро време Генарал Киселово да придобие швейцарски облик.

Бъдете здрави и ходете на село: поне отвреме-навреме, ако живеете в града.

Действа приземяващо и зареждащо!

До нови още по-интересни срещи от мен Ваня Славова!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зима в Балчик

НА СВЕТЛО на 25 януари с Валерия Василева

Радио Варна номинира за наградата "Сирак Скитник" Мая Щърбанова и Румен Сарандев като екип за отразяването на инцидента с кораба "Вера Су" край Камен бряг. Таксиметрови шофьори в Добрич протестират срещу поскъпването на техните услуги, за което настоява фирмата, стопанисваща телефонната централа. Репортаж от Регионалната здравна инспекция..

публикувано на 25.01.22 в 12:39

НОВИЯТ ДЕН на 25 януари с Иван Барбов

В мразовитото януарско утро, сутрешният екип на Радио Варна е на своя пост в студиото и ви очаква за поредната вълнуваща среща в ефира между 6.00 и 10.30 часа. Отпийте първата си глътка кафе и наметнете топлия „кожух” на доброто настроение в компанията на водещия Иван Барбов, Жоро Бекяров и звукорежисьора Недялко Добрев. Ще вее и ще фучи..

публикувано на 25.01.22 в 06:17
Варна

НА СВЕТЛО на 24 януари със Светлана Вълкова

Затварят цехове и пекарни за закуски и хляб - причините От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията остро се противопоставиха на изказването на областния управител на Варна Марио Смърков, че "не е нормално да се затварят училища, а заведенията да работят". коментар на Марин Сотиров, заместник-председател на..

публикувано на 24.01.22 в 13:45

"Новият ден" на 24 януари 2022 г. с Димитрина Дончева

Какви затруднения изпитват малките фурни, произвеждащи хляб и закуски, и доколко увеличението на цената на хляба може да компенсира повишаването на цените на всички суровини? Репортажи от Варна и Добрич. При каква заболеваемост започва новата учебна седмица за учители и ученици във Варненска област? Колко зимуващи птици преброиха..

публикувано на 24.01.22 в 06:00

"Позиция" с Валери Великов, на 22 януари

В 12 часа започва протест в защита на Дом „Младост” във Варна. В него, според организаторите се очаква да се включат много варненци. Тази седмица стана ясно, че до две години е възможно да се реализира проектът за новия дом „Младост”, който ще продължи да бъде медицински и спа център, но ще има и жилищна част. Слушаме архитект Красимира Костова..

публикувано на 22.01.22 в 09:26

Бабинден в село Здравец

Бабинден е популярен празник и до ден днешен. Но в наше време са се променили “героите” на този ден.  Някога е бил празник в чест на бабите-акушерки, а днес – на медиците от родилните отделения. Останал е само споменът за ония времена, когато до родилката е имало две жени – свекървата и най-важната „баба“ в селото, тази, която е израждала..

публикувано на 22.01.22 в 09:19

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 21 януари със Светлана Вълкова

С журналиста и писател Веселина Седларска коментираме думите на 2021-ва, те бяха избрани чрез проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“ 44 години от смъртта на Атанас Далчев – един от най-видните български поети и преводачи на XX век. Разговор по темата с поетесата Десислава Неделчева Излезе от печат новата книга..

публикувано на 21.01.22 в 13:30
Подкасти от БНР