Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"На село" - истории с надежда от 2021 година

Снимка: Д.Дончева

Добро утро и Честита Нова година. 1 януари 2022 година – пожелавам на всички преди всичко здраве, вътрешно спокойствие, много любов и обич, радост и успехи. Да сме по-добри, да се разбираме по-добре, да сме единни в добруването на всички и да си помагаме.

Честито и на имениците – да сте живи и здрави,  днес е Васильовден наричан още Сурва, тъй като според традицията на 1 януари идват сурвакарите с украсени дрянови пръчки. Дано да са сурвакали и вас за здраве и благополучие.

Празничен е деня за всички, затова и предаването „На село” тази сутрин ще разкаже най-забележителните срещи, които имахме през изминалата година с хора от варненски села, в които бяхме и които ще продължим да посещаваме и през новата 2022. В предаването ще чуете истории, в които водещо са доброто и надеждата. Ще бъдем в  Ботево, Михалич, Вълчи дол, Разделна, Николаевка и не само.


Всеки път, когато можем да помогнем на някого, нека го направим с радост, защото това може да е отговорът на нечия молитва. Когато вярата срещне надеждата, животът винаги намира начин, а и не бива да забравяме, че според "Малкият принц", чудесата никога не закъсняват за среща.

Да помагаш на хора е благородно. Да помагаш на животни също. Русенецът Димитър Димитров помага на парализирани животни да проходят отново. Не, той не е знахар, лечител или вълшебник. Макар че последното е спорно, предвид дейността, с която се е захванал. Той е автомонтьор. Обаче докато връща към движение автомобилите, изработва и инвалидни колички за кучета и котки, за да могат отново да се движат сами.


Животът е това, което ни се случва докато правим планове. И някъде точно посредата трябва да намерим  най-доброто за себе си. Историята на следващите ни събеседници показва колко е важно да започнем отнякъде, да работим здраво, за да можем след това да продължим така, както искаме и така, както ни харесва. Не всички наши сънародници  се оплакват и чакат нещата сами да се оправят, а запрятат ръкави и намират начин. Такива са Теменужка Ангелова и Младен Христов. Те са от ромски произход. Имат син и дъщеря. Живяли са близо 20 години в Гърция, но се връщат у нас, за да изучат децата си в село Михалич откъдето са родом и самите те. Смятат да развият собствен бизнес и са решили вече какъв. Сега са към 40 годишни, радват се на здрави деца и се гордеят с дъщеря си Елена, която е десетокласничка и е отличничката на училището в селото. Теменужка не работи, но Младен има няколко професии. Владее и занаят. Не ги влече големият град, защото от родното място по-хубаво няма.


Продължава обзорното предаване „На село” в празничния 1 януари с хора, които срещнахме при гостуването ни във варненските села. Смисълът намираме в думите и делата им. Надеждата виждаме в очите им, а вярата – тя е в душата на човека, и там където я има не остава скрита. Следващите ни домакини са от Вълчи дол, където ако отидете задължително трябва да се отбиете при Димчо и неговата фурна. Местните й казват червената фурна, а в нея неуморно работят Димчо и Даниела Димови – усмихнати, сърдечни и гостоприемни.

Село Разделна е още едно забележително място, в което бяхме през изминалата година. За гордостта на селото, за вярата и за българщината, която носят.

Ваня Славова споделя, че тази година не е успяла да посети много села, а малкото, в които е била са били по-обезлюдени спрямо предишните години. Причината за всички е ясна: коронавирусът. Той промени драстично нашето ежедневие. И макар да мислим, че селата до известна степен бяха оазис сред пика на заболели в града, дори и там страхът скова сбирките и срещите,  и промени до известна степен свободата в общуването между хората. Но все пак надеждата е жива и вярата в по-добри дни.

ВИЖТЕ ОЩЕ
27 януари - ден на освобождението на Добрич от османско владичество

НА СВЕТЛО на 27 януари с Валерия Василева

144 години от освобождението на Добрич от османското владичество. Тема в развитие: съдбата на Дом „Младост“ във Варна. Епидемичната обстановка и мерките за ограничаване разпространението на Covid-19 във Варна и областта към момента. Репортаж от Балчик - как работят ресторантите в условия на епидемични ограничения и жестоки цени..

публикувано на 27.01.22 в 15:23

НОВИЯТ ДЕН на 27 януари с Иван Барбов

Още в ранни зори, когато слънцето още не се е разсънило, бодрият екип на Радио Варна ви очаква за поредното вълнуващо сутрешно пътешествие, което започва точно в 6.00 и ще продължи до 10.30 часа. На хоризонта отново се задават интересните теми и събеседници, актуалните новини и хубавата музика, подготвени от Иван Барбов, Нина Милошевич и..

публикувано на 27.01.22 в 06:10
Стара Варна

НА СВЕТЛО на 26 януари с Валерия Василева

Обществената реакция в Добрич след като Административен съд - Варна отмени решението за отказ на РИОСВ–Варна да одобри Оценката за въздействието на околната среда и водите за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич. Медицински център за репродуктивно здраве ще представи своята донорска програма за яйцеклетки във Варна тази..

публикувано на 26.01.22 в 13:37
Варна

"Новият ден" на 26 януари 2022 г. с Димитрина Дончева

Повишава ли се заболеваемостта сред учители и ученици дни преди удължената междусрочна ваканция или напротив? С какво провадийското село Бозвелийско привлече хора и стана най-многолюдното село в общината при последното преброяване на населението? И защо там си търсят нов лекар? Защо Европейският парламент настоява да се променят..

публикувано на 26.01.22 в 06:00

POST FACTUM с Валери Великов, на 25 януари

На 25 януари отбелязваме 87 години от създаването на Българското национално радио. Ежегодно на този ден се връчват наградите „Сирак Скитник“ за изключителни постижения в радиожурналистиката през изтеклата година. Предложението на екипа на Радио Варна е наградата “Сирак Скитник” в категория „Награда за радиопредаване, радиопроект,..

публикувано на 25.01.22 в 15:52
Зима в Балчик

НА СВЕТЛО на 25 януари с Валерия Василева

Радио Варна номинира за наградата "Сирак Скитник" Мая Щърбанова и Румен Сарандев като екип за отразяването на инцидента с кораба "Вера Су" край Камен бряг. Таксиметрови шофьори в Добрич протестират срещу поскъпването на техните услуги, за което настоява фирмата, стопанисваща телефонната централа. Репортаж от Регионалната здравна инспекция..

публикувано на 25.01.22 в 12:39

НОВИЯТ ДЕН на 25 януари с Иван Барбов

В мразовитото януарско утро, сутрешният екип на Радио Варна е на своя пост в студиото и ви очаква за поредната вълнуваща среща в ефира между 6.00 и 10.30 часа. Отпийте първата си глътка кафе и наметнете топлия „кожух” на доброто настроение в компанията на водещия Иван Барбов, Жоро Бекяров и звукорежисьора Недялко Добрев. Ще вее и ще фучи..

публикувано на 25.01.22 в 06:17
Подкасти от БНР