Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бабинден в село Здравец

Бабинден е популярен празник и до ден днешен. Но в наше време са се променили “героите” на този ден.

 Някога е бил празник в чест на бабите-акушерки, а днес – на медиците от родилните отделения.

Останал е само споменът за ония времена, когато до родилката е имало две жени – свекървата и най-важната „баба“ в селото, тази, която е израждала родилката.

Всяка година жените от село Здравец спазват традицията и отбелязват празника.


Подготовката започва още от ранни зори –  коли се кокошка, меси се кравай и питка, точи се баница, прави се сладка мента.

А най-важното е  обличането на  най-хубавата премяна, която се казва ,,бабинденската”.


По стар обичай Бабата подрежда софрата и с усмивка посреща младите майки, които са родили през годината.

Поема бебето от майката, връзва му червен конец на ръчичката против „уроки”, измива му очичките с прясна вода и помазва челцето с мед и масло и благославя: ,,Да расте живо и здраво, да стигне до стотната си година и по-нагоре”. Подскача три пъти и пак благославя: ,,Да е палаво и игриво”. Дарява детето с ризка и вързана в нея сребърна паричка. Младата майка и полива да се измие, бабата изпуска сапуна и отрива мокри ръце по полите на жената като благославя: ,,Както се плъзга сапуна, тъй лесно да се раждат децата!”. После взима кандилото, слага тамян и въглени и прикадява софрата и на всяка една майка под полата, като изрича: ,,Тая година, които са родили, догодина да повторят, пълните да се изпразнят, празните да се напълнят. Амин!”. Всяка майка дарява бабата със сребърна пара, престилка или къделя, а първескинята промушва кенарена риза и шарени чорапи през кравая с дупка.

 Бабата разчупва кравая и раздава на всяка къшей, по който гадае какво дете ще добие — крайче за момче и средица за момиче.


И така празникът завършва привечер, празник само за жени, на който мъжете не присъстват и не смеят да ги гневят, защото срещнат ли ги и не дадат пара, рискуват да си идат с пълни гащи с камъни.

  За общата трапеза на Бабинден се носят още баници, кокошки, наденици, сладкиши, ракия, вино... Веселбата е бурна, с пиперливи подхвърляния и закачки. На Бабинден ако празнуващите жени срещнат мъже на пътя, искат им пари. Ако мъжете откажат или нямат пари – жените им събличат дрехите и им се подиграват.

На Бабинден се играят хора и се пеят шеговити песни, свързани със сексуалния живот, зачатието и раждането.

На Бабинденската трапеза е весело, с наздравици, да се раждат повече деца, за здраве и дълголетие, с много музика, игри и песни.


Предаването за Бабинден в село Здравец може да чуете в прикачения звуков файл:
ВИЖТЕ ОЩЕ
автор: Милен Маринов

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 27 май със Светлана Вълкова

Нерадостните мисли на художника Милко Божков за българската култура Отзвук от награди „Варна“ в областта на културата, ще чуем галеристката Ваня Маркова, художника Цветан Кръстев, диригента Страцимир Павлов, артистичния директор на Варненския драматичен театър Веселина Михалкова, директора на Варненския куклен театър Вера Стойкова, актьора..

публикувано на 27.05.22 в 12:39

"Новият ден" на 27 май 2022 г. със Сияна Спиридонова

Жители на Шабла и Каварна се вдигат на протест срещу закриването на Районния съд в Каварна и прехвърлянето му в Районен съд- Балчик. Протестът е насрочен за днес - 27 май, от 7.30 часа в село Дуранкулак, на изхода на селото в посока Граничния контролно-пропускателен пункт. Над 58 000 ученици се явяват днес на националното външно..

публикувано на 27.05.22 в 05:25
На бал в кофата на багера...

POST FACTUM с Валери Великов, на 26 май

Украинските бежанци продължават да напускат България и се завръщат в Украйна. Една от причините е неяснотата какво ще се случи след по-малко от седмица, когато бежанците трябва да напуснат хотелите, в които са настанени. Какво се случва на граничния пунк при Дуранкулак, ще обясни, пряко по телефона, д-р Артюн Еринозов - директор на Облаластния..

публикувано на 26.05.22 в 16:41
Варна, пл.

НА СВЕТЛО на 26 май с Валерия Василева

Изцяло реконструирана е бронзовата скулптура на богинята на лова Диана и вече е монтирана на ново място на площад „Съединение“ във Варна . Край Варна започна XI-ят Конгрес по хранене с повече от 200 участници интервю с проф. д-р Божидар Попов. В Технически университет – Варна днес беше официално открита модерна зала към център..

публикувано на 26.05.22 в 14:17

"Новият ден" на 26 май 2022 г. с Димитрина Дончева

Каква е причината за неокосените тревни площи в междублокови пространства, паркове и градини във Варна? 9-годишният Михаил Рафаилов от Варна е най-малкият катерач в България, който изкачи близо 400-метровата вертикална Централна стена край Враца. Как постигна този своеобразен рекорд и за какво друго предизвикателство се подготвя? Защо се..

публикувано на 26.05.22 в 06:00
Морето във Варна

НА СВЕТЛО на 25 май с Валерия Василева

Съдбата на бежанците от Украйна след 31 май – обзор на ситуацията във Варна и по Черноморието – на север и на юг. Семейство в неравностойно социално положение живее 60 години в държавно жилище от фонда на „Жилфонд“ във Варна, което обаче е продадено на безценица от бившия областен управител. Инфраструктурни проблеми поставят..

публикувано на 25.05.22 в 15:25
Chart

#676 ТОП 20 (27.05-03.06.2022)

публикувано на 25.05.22 в 09:04