Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

POST FACTUM с Валери Великов, на 28 януари

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Днес, докато идвах на работа, станах свидетел на случка, която на пръв поглед не представлява някакъв сериозен проблем, но в същото време е и доста паказателна.

Мястото на действието е лабиринтът от улици в района на патриарха във Варна и по-конкретно улица „Юрий Венелин“. Там, от дъжд на вятър, се появява общинският паяк. Днес хищникът беше беше хванал една малка Астра. Но не в това е проблемът...

Улицата по принцип е тясна, а паркираните по нея коли я правят още по-тясна. Служителите от „Общински паркинги и синя зона“ обаче не се вълнуваха от това. Те бяха паркирали репатриращия автомобил по протежението на цялата улица и напълно я бяха блокирали. Само за броени минути се образува задръстване. Преброих 28 автомобила. Някои от техните шофьори нервничеха зад воланите, повечето обаче спокойно приемаха слечващото се, като нещо неизбежно, нещо, с което трябва да се примирят. Е, след като изминаха десет минути и нещо не се промени, и тези - примирените взеха да нервничат. Попържаха под мустак, но до там.

Невъзмутимият антураж на паяка обаче преспокойно си свърши работата без да му пука за това, че е затапил цяла улица и че е принудил десетки хора да го чакат.

Нещо особено, както казах, но все пак някакси неприятно. Това е една от тия дребни неуредици, които могат да ни изкарат от релси. Не заради това, че сме били в задръстването 10-15 минути, а заради това, че виновните за това задръстване явно си живият с идеята, че някой е длъжен да се съобразява с тях.

От дребните неуредици ще отдием към по-големите... и пак с адрес Варна.

.....

Специализираната прокуратура наблюдава разследване срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица в община Варна, съобщи пред депутати вътрешният министър Бойко Рашков. Той отговори на въпрос на Цончо Ганев от "Възраждане", който ще се включи пряко по телефона за да ни каже подробностите.

Проблемите с тока в община Аврен бяха коментирани на среща, в която участваха и представители на електроразпределителното дружество. Репортажът е на Даниела Стойнова.

Времето на опашките пред ваксинационните центрове отмина.  Медиците са изненадани от рязката промяна на картината, сподели пред БНР д-р Павлин Янкулски. Според него, има интерес към бустерната доза, а не изобщо към ваксинирането. С д-р Янкулски разговаря Кети Тренчева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 19 юли

„Гравитация нула“ на 19 юли 2024 година с Мартин Николов -   Албумът на Дани Белчева „Naive“ и представянето му във Варна на 23 юни; -   Мойра Янкова от Варна е единствената българка, приета в специалност "Оперно пеене“ във Виенската консерватория; -   Детските книжки и първите седем години при най-малките – говори..

публикувано на 19.07.24 в 13:13

НОВИЯТ ДЕН на 19 юли с Иван Барбов

Когато и да си легне човек вечерта, рано сутринта в 6:00 часа все ще му се спи. Това гласи мисъл с неизвестен автор в социалните мрежи тази сутрин. Гарантирано няма да ви се спи ако се събудите с програмата на Радио Варна. Във времето до 10:30 часа ще проследим събуждането на деня, а Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Иван Тасев..

публикувано на 19.07.24 в 05:56

НА СВЕТЛО в четвъртък, 18 юли

Защо не е толкова важно Апостолът да бъде канонизиран и екранизиран според историка Станка Димитрова - разговор по повод 187 години от рождението на Васил Левски; Тази вечер жителите на село Приселци и околните - Аврен, Бенковски, Здравец и Садово ще се съберат на протест заради всекидневното безводие в района; Множество сигнали стигат до..

публикувано на 18.07.24 в 13:22

НА СВЕТЛО на 17 април с Валерия Василева

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж, съветва анестезиологът и плажен лекар д-р Лилиа Куртева. Храмовият празникът на манастира „Света Марина“ в село Ботево отново събра стотици гости. Почти половинвеквече е верен на своето работно място един от познатите ни синоптици от НИМХ-Варна – Любомир Маджаров. В сила е нова..

публикувано на 17.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 17 юли с Иван Барбов

„Тъкмо влизам в морето и ... алармата звънна“, беше написал някой в социалните мрежи тази сутрин. Д оказано е, че колкото и добре да спи човек, рано или късно все трябва да стане за работа. За тези, които са чули рано досадния понякога звук на алармата, каним ви да започнете деня с усмивка и добро настроение на честотите на Радио Варна...

публикувано на 17.07.24 в 06:16
Лято край язовир

НА СВЕТЛО на 16 юли с Валерия Василева

Срещаме ви с доброволци, участвали в гасенето на пожарите край Варна през последните дни. За поредна година Математическата гимназия във Варна води в областта по най-висок бал за прием след седми клас. Акцентите от пленарната сесия на Европейския парламент и избора на председател. България трябва да започне опити с извалявания..

публикувано на 16.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 16 юли с Мариела Димитрова

Живите организми в морето преминават през климатичен стрес в горещите летни дни. При обичайни около 25 градуса на морската вода през месец юли в района на Варна, сега синоптиците съобщават за около 27 градуса. Още за ефекта на затоплянето върху живия свят в морето в 8.10 часа ще коментираме с доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към..

публикувано на 16.07.24 в 06:27