Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Море и бряг" с Валери Великов, на 13 април

Корабът „Царевна”, блокиран в пристанището на Мариупол
Снимка: архив

17-те български моряци на борда на кораба „Царевна“, блокирани в Мариупол, са добре, потвърдиха за БНР от Министерството на външните работи. От там уточняват, че със сънародниците ни се поддържа непрекъсната връзка. По-рано тази седмица, в понеделник, до медиите бе изпратен запис от телефонен разговор, който мениджърът на фирмата оператор на кораба Даниел Стефанов е провел с капитана и други членове на екипажа. /Ще чуете фрагмент от този запис. Разговорът по темата ще продължи с госта в студиото - капитан Димитър Димитров - президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Изменение на климата – възможности за възстановяване на околната среда и биоразнообразието на Черно море и приморските територии“. Това е темата на среща-дискусия, която Радио Варна организира в сътрудничество с Представителството на Европейския парламент в България. Дискусията ще е в рамките на проекта Нашата Европа и ще се проведе на 19 април от 11 часа. В нея ще участват представители на Института по океанология към БАН, на Басейнова дирекция. Ще имаме участници и от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, от рибарски сдружения, ще чуем зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев, както и климатолога Георги Рачев. Един от проектите, пряко свързан с темата, по който работят в Института по океанология към БАН е насочен към изследване на морската трева. Учените от института се фокусират върху опазването на този изключително ценен морски вид в контекста на зелената сделка и изменението на климата.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Есенно море, ноември

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 5 декември

Репортаж по два слушателски сигнала; Репортаж от рибната борса във Варна за цените на рибата преди Никулден; Момичетата между 10 и 13г. могат да се възползват от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка чрез ваксината срещу човешкия папилома вирус. Ваксината вече обхваща и повече щамове на вируса...

публикувано на 05.12.23 в 05:51

На 4 декември в "От другата страна" по Радио Варна

На 4 декември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю сKip Winger (WINGER).Разговор с Емил Анчев за новия албум на КОНКУРЕНТ "The Hard Way". Представяне на новия албум на РЕНЕГАТ "Равносметка" – Константин Кацаров с подробностите. "Неравноделни времена 2 – Облачните шалове на Витоша" – нова книга от Адриан Иванов (ЕР МАЛЪК)...

публикувано на 04.12.23 в 14:25

"На светло" на 4 декември

Ще има ли и във Варна ограничение за влизането на стари автомобили в централната част на града? Отговорите търсим с Даниела Стойнова. До края на годината се очаква да бъде приета европейска директива, която урежда работата чрез платформи. Директивата дава презумпция за трудово правоотношение, с което хората ще се ползват от право на почивки и..

публикувано на 04.12.23 в 13:15

Хора и влакове - на гости в село Комунари

Днес гостуваме в едно малко селце, намиращо се на около 70 километра от Варна в полите на Стара планина. Село,  заобиколено от красива природа, с богата история, но трудно настояще. Това е село Комунари в Община Дългопол.  „Повечето съборени къщи са по главния път и който мине си казва, че сигурно тук няма хора...“ Това са думи на кмета на..

публикувано на 02.12.23 в 11:15
Автор: Бисер Лазаров

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 1 декември със Светлана Вълкова

"Стара Варна в картини – изобразителното изкуство във фондовете на Музея на Възраждането" Захари Карабашлиев представя новия си роман „Рана“ Лора Маринова издаде първа част от книгата си „Паметна плоча“, посветена на нейния баща, художника Янко Маринов Варненската галерия „Ларго“ празнува 15 години с изложба „Зона на съприкосновение“..

публикувано на 01.12.23 в 10:50

НОВИЯТ ДЕН на 1 декември с Иван Барбов

Декември е месецът, в който към въпросите "как си" и "какво правиш" прибавяме и "къде ще си на Нова година". Нова година е още далеч, но ако още нямате планове къде ще посрещнете първото декемврийско утро, каним ви да го направите на честотите на Радио Варна.   Бодри и засмени, там ви очакват Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Венци Фотев..

публикувано на 01.12.23 в 05:47
Chart

#743 ТОП 20 (01.12-08.12.2023)

публикувано на 30.11.23 в 20:29