Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НА СЕЛО в Сенокос

В предаването „На село“ тази седмица се отправяме към Сенокос. Поводът – след две години на ковид ограничения, селото отбеляза своя празник на 2 юни, започнал още предната вечер с тържествена заря, изпъстрен с изпълненията на деца, самодейци от местното и гостуващи читалища от община Балчик, професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа“.

В Деня на Бо­тев ученици и учители от ОУ „Георги Сава Раковски“ отдадоха почит към за­ги­на­ли­те за сво­бо­да­та на Бъл­га­рия.

Сенокос се намира точно по средата между Балчик и Добрич. Основано е по турско време, през 1573 г. Първите заселници са били турски занаятчии, които са изградили чифлик, в който са работили основно български мъже и жени. Старото име на селото е било Черли Гьол. Нарекли са го така, защото цялата местност е била блатиста, затова основният поминък на населението тогава е грънчарството. С течение на времето чифликът се е разраснал и превърнал в едно средно голямо село.


Живка Канева, която е родена и живее в селото си, бивш читалищен секретар, пазител на традициите, ни споделя, че животът и винаги е бил свързан със Сенокос. 

„Откакто се помня 2 юни винаги е бил празникът на селото, свързан с Деня на Ботев и признателността към загиналите за свободата на България. След две години възстановихме традицията. От името на кмета, настоятелството, благодарим на колегите от читалищата, които участваха в програмата. Благодарим на децата на Балчик. Нека да са здрави и да няма пандемии“ – пожела тя.

Читалище „Христо Смирненски“ е създадено 1941 година и е с много богато наследство. Както навсякъде, и тук демографският срив е дал своето отражение. „Започнах през 2008 година като читалищен секретар. Групата ни за народни песни „Сенокоски славеи“ беше от 20 човека, а групата за стари градски песни – от 9 души, но сега са съвсем намалели“ – разказа Канева, че трудно се възстановяват нещата след пандемията. Новопостъпилите млади са само четирима, а много от възрастните са се отказали.


Едно село е живо, когато в него има деца и учебни заведения. В селото, което се намира точно по средата между Добрич и Балчик, функционират Основно училище „Георги Стойков Раковски“, което събира децата от 7 селища – общо 85, и  детска градина „Мир“, където се възпитават 25 от най-малките жители на четири населени места. Защо трябва да ги има учебните заведения на село – предимства и предизвикателства, коментира Марина Вълчева – директорът на основното училище, а картината допълва Марияна Караиванова – ръководител на детската градина.

„Тук разстоянията са до 20 километра, успяваме да обхванем нашите ученици. Ако разстоянията са по-големи, децата ще останат без образование“ – обяснява Вълчева защо е нужно селското училище. Предизвикателствата, пред които са изправени – първо, да се справят с родителите, че е важно децата им да посещават редовно училище, да не изпускат материал и да говорят на български. „Мисля, че по младите родители разбират необходимостта от образованието“ – отчита напредък директорът на училището, което работи много добре с детската градина.

Директорите полагат големи усилия за младия живот на село, нужна им е подкрепата на всички – и на институции, на родители, общественост.

„От две години нашата детска градина се посещава от децата на четири села, общо 25. Срещаме трудност с това, че децата пътуват, че трябва да се изпращат и посрещат в автобуса. За да е живо селото, трябва да има училище и детска градина. Няколко села останаха без училища и детски градини, ние трябва да запазим нашите“ – коментира директорът Караиванова – която е от 6 години на поста. Живее в Балчик, но си обича децата и хората в Сенокос. Пожелава си повече раждаемост и по-отговорни родители.

По думите и на двете директорки сегашната мярка за спиране на детските надбавки за една година, ако детето не е редовно в училище, не дава добър резултат. „Как да накарам родителя след това да доведе детето си?! Още по-зле става. Старата мярка, за един месец спиране, беше по-добра“ – смята Вълчева.


Балчишкото Сенокос е едно от селата, където по думите на кмета Красимир Георгиев населението се увеличава – постоянните жители са около 600, но реално в него живеят 800. Казва, че престъпността е сведена до минимум.  В селото има кооперации, консервна фабрика, кланица, кравеферма и др. Най-честите проблеми, за които се подават сигнали до кмета, са инфраструктурата и лятното безводие, посочва Георгиев.

През този период от годината кметството е насочило усилията си в косене и почистване на паркове, алеи, гробищен парк. В очакване са тази година да бъдат изкърпени дупките в селото, според уверенията на общинския кмет Николай Ангелов. Очакват също и средства от Министерство на финансите за  „лунния пейзаж“ по шесткилометровата отсечка Сенокос – Държавна психиатрична болница – Карвуна.


Земята на равна Добруджа е много плодородна. Село Сенокос в община Балчик е част от този край, известен като житницата на България.

Очакваме добра реколта, това коментира след последните дъждове (от около 20 л/кв.м) в землището на село Сенокос, община Балчик, председателят на земеделска кооперация „Вихър“ Илия Илиев. Земеделската структура отглежда пшеница, рапица, фасул, царевица, слънчоглед.

"Дъждът ни зарадва. Доволни сме засега. Пшеницата е подсигурена до жътва, но може да падне още малко. Засега очакваме добра реколта, но докато не я приберем, нищо не можем да гарантираме" - каза Илиев.

Както и в други селища в Североизточна България, по-близо до морето, и тук картината от етноси, националности е пъстра – чужденците са от различни точки на Европа, от Нигерия, Ливан, село Сенокос има и своите украински приятели. Настроенията и исканията на местните са в различни нюанси, но пък всички милеят за селото си по свой начин




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#761 ТОП 20 (26.04-10.05.2024)

публикувано на 26.04.24 в 19:15

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 26 април със Светлана Вълкова

Започна дарителска кампания за археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол „Пейзажът и градът“ – изложба от фонда на Градската художествена галерия във Варна Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

НОВИЯТ ДЕН на 26 април с Иван Барбов

Казват че будилникът помага да се събудим, но според някои, той повече ни пречи да спим. Ако се питате кое ще помогне да започнете деня с усмивка и добро настроение, отговорът се крие на честотите на Радио Варна. Компания във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви правят Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова. Ще..

публикувано на 26.04.24 в 06:05
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13
Морска градина, Варна

НА СВЕТЛО на 24 април с Валерия Василева

От 17 часа днес в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Анна Христова и нейното предизвикателство за бягане с кауза на маратонски разстояния. Европейският парламент се събра за последната пленарна сесия, предстоят избори на 9 юни – защо да гласуваме..

публикувано на 24.04.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50