Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"На село" в Левски

51
с.Левски
Снимка: Д.Дончева

Няма нищо по-хубаво от това човек рязко да смени обстановката по време на работната си седмица и от шумния и задушен град, за около 25 минути да се отзове в тихо и прохладно село. Точно това направихме с главния инженер на Радио Варна Румен Радев, с когото гостувахме на жителите на село Левски, община Суворово.

Село Левски се намира на високо и равно място в източната част на Дунавската равнина. Суворово е на 8 километра от него, а Варна на около 25 км. Историческите справки сочат, че е основано през 1823 година. Старото му име е Чатма, което означава извор. Името  му е променено  през 1934 година. Според предания,  които местните жители разказват и днес, Васил Левски е преминавал през селото. Срещал се е с човек на име Липчо, който заедно с него тръгнал към Силистра, с два оседлани коня. 

Днес в центъра на селото има голям паметник на Апостола на свободата. Пред него постоянно има свежо букетче цветя. Поставя го една от жените, която се грижи за чистотата около паметника, църквата и кметството.


Като в повечето села и през Левски преминава главен път. Движението е  натоварено с много коли и камиони, но местните са свикнали с шума. Всъщност нямат много голям избор, защото единственият им магазин се намира точно на пътя, а на масичките пред него е сборният пункт на местното население. Напазаруват, поседнат, погледат минаващите коли, поприказват си и се приберат. До следващото пазаруване, когато се виждат отново.


Макар и за кратко, да се срещне с екипа ни дойде и англичанинът Стивън, който както сам каза знае много малко български език и ще каже само това, което знае. Стивън е от Нотингам и живее в село Левски от 16-сет години. Идва в България само през лятото, а зимата си отива в Англия. Харесва му тук, защото селото е хубаво и спокойно, лятото е слънчево и горещо, а хората са дружелюбни.


Преди пандемията местните жители често са се събирали. Имат пенсионерски клуб, който днес стои заключен. Причината – по-малкото останали възрастни хора през последните две години. Притеснението от зараза отчуждава хората и те се виждат само пред магазина, когато отиват да пазаруват. Събират се и пред пощата, когато раздават пенсиите.


Следващият разговор е с Илия Петров, на 74 години, който се занимава със земеделие от малък. Той споделя, че хората на село работят непрекъснато и без почивка, но пък след като свършат работа имат щастието да седнат на двора и да си починат на спокойствие.
В село Левски има само един хранителен магазин. В него работи Анета.

Последният разговор в предаването „На село” е с кметския наместник на село Левски. Той се казва Кирил Иванов и е на 36 години. Левски е селото на майка му, а днес вече семеен с две деца, той го избира за роден дом пред големия град. Кирил Иванов е кмет за първи път. Съгласил се е, защото иска да направи живота в селото по-добър за всички.Живот на село избират все повече млади семейства. Предпочитано място е и село Левски, в което хората са дружелюбни, гордеят се, че са само българи, помагат си и се уважават.

ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 5 юли с Иван Барбов

Първото нещо, което трябва да направим в новия ден е да се усмихнем на утрото. А то идва винаги с усмивка, добро настроение и чаша ободряващо ароматно кафе на честотите на Радио Варна. Сутрешният екип отдавна е бодър и ви очаква за поредната вълнуваща среща в ефира. Да се „разхладим“ в горещото време с един приятен сутрешен коктейл от..

публикувано на 05.07.22 в 05:57

НА СВЕТЛО на 4 юли със Светлана Вълкова

За цената на хляба и нулевата ставка на ДДС до юли догодина – коментар на експерт Проблемите със сметосъбирането във Варна, минералната вода, паркоместата обсъждат на ПК „Благоустройство и и комунални дейности "в общината Регионален форум разисква риска, стреса, националните и регионални проблеми в МВР  Старт на жътвената кампания в село..

публикувано на 04.07.22 в 13:25

На 4 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 4 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER). Разговор с Ангел Каспарянов за едноименния дебют на ME AND MY DEVIL. В "Мазето на Вакашински" – Ясен Вакашински и Иван Шентов (FEEDBACKER) представят изданията на "Kontingent Records". В предаването ще звучи музика на:АУДИОСФЕРА, ROADWIRE,..

публикувано на 04.07.22 в 13:10
Слънчев ден

"Новият ден" на 4 юли 2022 г . с Димитрина Дончева

За новия подвариант на коронавируса от вида Омикрон ще говорим тази сутрин, след като през последните дни се наблюдава увеличение на заразените с Ковид-19 у нас. След 8 часа очаквайте разговор с професор Пенка Петрова, директор на Института по микробилогия към БАН. За проблемите, които стоят пред туристите от Турция и причината те да не..

публикувано на 04.07.22 в 05:55

"По първи петли" на 4 юли 2022 г. със Сияна Спиридонова

Селските имоти в Североизточна България са все по-търсени, но и по-скъпи. Кои са предпочитаните села в Добруджа и край морето? За много сериозни празноти в обучението на учениците след 8 клас, алармира Евелина Гечева, управител на образователния портал Академика БГ. За живота, хората и очакванията в началото на летния сезон в Шкорпиловци..

публикувано на 04.07.22 в 03:30
Chart

#681 ТОП 20 (01.07-08.07.2022)

публикувано на 01.07.22 в 18:27

На село в Шкорпиловци

Времето е разкошно за плаж, затова отиваме в селото с най-голяма плажна ивица в България: Шкорпиловци...  Мястото е едно от най-добрите за практикуване на сърф, уиндсърф и кайт по нашето Черноморие. Намира се само на 40 километра южно от Варна.  Пътят е приятен до там, в някои участъци преминаваме през тунел от зеленина и..

публикувано на 01.07.22 в 15:18