Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Владо Каперски представя новата си книга „Светец и цар“

Премълчаната история на двама български светци

23 юни, четвъртък, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа

„Светец и цар“ e новият исторически роман на Владо Каперски, разказващ за срещата на свети Иван Рилски с набожния и миролюбив цар Петър, син на Симеон Велики. Среща на духовния авторитет със светската власт, на духовното със земното, притча за съдбата на България преди византийското владичество и пътя й в бъдното, с препратки за днешното време. Това е роман, в който освен събитията – достоверни или плод на авторските художествени интерпретации, се преплитат със съвремената нишка в повествованието.

"Светец и цар" е седмата книга на Владо Каперски. Както разкрива, той е вървял към тази творба през всичките си дни и нощи, докато достигне до нея, катерейки приказния Царивръх.

***

"Племенникът се посви, не побърза да отговори, премисляйки дали думите, които ще изрече, са верните. С присъщата си умозрителност и спокойствие, които му даваше дълбоката вяра, изрече:
– Ваше величество, навярно Иван е имал на ум, че поставена на върха, царската шатра ще бъде знак на Вашето височайше достойнство на самодържец. А неговият дим ще да е словото, което иде от огъня на християнското учение. И в тази среща на духовното със земното трябва да се крие отговорът, който дирите."

Из книгата

***

Този роман на Владо Каперски безспорно е най-атрактивното му произведение. И най-абциозното, защото художествения риск, който е поел, е налице – това е смел и сполучлив скок на автора от познаните му поляни на късите разкази и поетични есета, през канарите на автобиографичната му проза, за да се изкачи до историческо-мистичния Царивръх. Ставаме свидетели не само на последователно писателско развитие, но и на неговото решително преодоляване на тесните килии на по-дребните жанрове. Каперски доста умело съчетава различните си проникновени сюжетни линии, които непрекъснато преливат по най-естествен начин в картината на повествованието. Това е много важно, защото в романа живеят няколко доста различни времена – средновековно минало, интимно вчерашно и сегашно сбъднато. Националната ни историята е не само фон, но тя е и действащо лице, като в главните роли са двамата носители на заглавието – светецът Иван Рилски, бъдещият Небесен закрилник на България и царят миротворец Петър, също по-късно канонизиран за светец. Другите две съществени персони са по-скоро грешници, отколкото праведници – това е самият автор и странникът Янор, който сънува Отшелника и общува във виденията с него.

Карето от живи образи се допълва с десетки прототипи от царствените ни хроники и летописи, сред които изпъква основният философски, социален и религиозен генезис на богомилите. Те населяват част от страниците на романа, но в полемиката между царя и тях Каперски е успял да предаде основните им послания, както и гледната точка на догматичното християнство. От изобразеното в книгата днешният читател остава с убеждението, че в отношенията на българите с Бог въобще не са се променили - това непризнаване на светската и църковна власт, недоволството и възмущението от техните навици и порядки, явно е станала част от националната ни същност и манталитет. И сега сме малко езичници и малко богонемилни богомили. Каперски е деликатен във внушенията си, не прави преки аналогии между днешната ни държавност и онази, преди да паднем под ударите на завоевателите, не идеализира нито царя, нито обкръжението му, нито народа... Царят обаче е водач с духовна душа, вярващ в доброто и наивен по своему, знае да се справя с враговете, но помни и спазва Божията заповед: „Не убивай!“ Петър е изтъкан от вътрешни съмнения, двоуми се в търсенето на истината, предприема царствен поход към Рилската пустиня, където се е усамотил Чудодееца Иван. Петър е новатор, модерно мислещ властник, за когото управлението е мисия, а не зарче в шепата на съдбата. Той не е аскет, но стоицизмът не му е противен – хапва малко храна, пие умерено вино, предпочита плодове, държи се човешки със слугите, съветниците, подчинените. Объркан е от прозрението, че войната храни всички по социалната стълбица, а мирът, към който той се стреми, е убийствен за войската, военоначалниците, управителите на крепости. Както по време на бран, така в мирни условия беднотията и недоимъкът на най-нисшите народни маси е отчайващ. Тези българи от всичките ни царе са били подложени на жестоки данъци, грабеж и разорение. Каперски слага удивителен знак и на друга заблуда у Петър – надеждата му, че след като повечето народи в Европа са християнски, те ще престанат да се убиват помежду си. Това е важен постулат, който в нашето време е още по-актуален – целокупното християнско население на планетата не спазва Десетте Божи заповеди. Нито се плаши от Седемте смъртни гряха. Но цар Петър е мечтател и образът му в романа е художествен успех за Каперски. Той се допълва от присъствието на Иван, довереника на невидимото, който е обратната страна на жълтицата, Отшелника е духовният герб и еманацията на народа ни. И Светеца, и Царя са заснети и режисирани в най-добрите традиции на историческата ни белетристика. Персоните им са релефни, запомнящи се, носят колорита на епохата, говорят с истински думи, изразяват многопластови мисли, внушават живост и киноприсъствие.

Румен Леонидов
По публикацията работи: Веселина Киричева

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно ще бъде представена за пръв път в историята на Варненската опера от 21.00 ч. на 7 юли по време на "Опера в Летния театър", съобщават от ТМПЦ - Варна. На 8 юли в същия час операта ще може да бъде гледана в Двореца Балчик. Всички познават Шекспировите Ромео и Жулиета, отдавна превърнали се в архетипни образи на..

публикувано на 03.07.22 в 14:15

Празник на Тракийска чешма ще бъде отбелязан в неделя

Празник на Тракийска чешма ще бъде отбелязан в неделя в едноименната местност край Аксаково. Танцови школи и формации за народна музика ще озвучат района, който бе напълно преобразен от местни доброволци. Сред изненадите, които са подготвили организаторите, е участието на народен оркестър "Табиет лайв бенд" и гайдарски оркестър "Диньо Маринов", каза..

публикувано на 03.07.22 в 06:00

В Балчик художникът Анатолий Станкулов събира приятели в изложба в подкрепа на талантливи деца

Традиционната благотворителна изложба "Анатолий Станкулов и приятели" , която известният художник и карикатурист организира заедно с Културен център "Двореца" в Балчик за трета година, ще бъде представена от 1 до 14 юли в галерия "Тихото гнездо" в Белия град. Станкулов е поканил за участие свои приятели - проф. Стефан Алтъков, проф. Лаура Димитрова,..

обновено на 29.06.22 в 14:57

Напусна ни актьорът на Варненския драматичен театър Георги Михов

Напусна ни един от най-обичаните актьори на Варненския драматичен театър Георги Михов.  Скръбната вест съобщиха неговите колеги. Георги Михов е роден на 07.10.1935 г. във Варна, той завършва Актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ при проф. Боян Дановски през 1960 г. Дебютира в ролята на Моска от “Волпоне” на Б...

публикувано на 29.06.22 в 14:56

Алекс, която мечтае за нова вълна българска поп музика

Няколко десетки спечелени конкурси у нас и по света, награда Варна в раздел „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка. Така с едно изречение можем да опишем постиженията - не едно и две, на младата Александрина Петрова или Алекс, както я наричат всички. Алекс, която няма време за депресии Завършила преди малко повече..

публикувано на 29.06.22 в 08:30

Танцовата формация RiO Crew отбелязва десетата си годишнина с голям спектакъл

RiO Crew е екип от танцьори, чийто фокус е стрийт културата, и по-конкретно модерните течения в танците. Събират се преди 10 години и до днес през репертоара им са преминали десетки хореографии, всяка от които разказва отделна история. Двадесет от тях ще бъдат включени в големия танцов спектакъл "Best Of RiO" на 2 юли от 19:30 ч. във..

публикувано на 28.06.22 в 10:30

Младежи от кино школа "Братя Люмиер" отново с награди

„Три самотни истории“ спечели две награди на Международния фестивал за младежко медийно изкуство "Арлекин". Филмът по текстове на Людмил Станев получи от журито признание за режисурата на Божана Станева, Радина Романова и Георги Димитров, а на Алекс Алексиев бе присъдена наградата за най-добър актьор. Младите победители се занимават в кино школа „Братя..

публикувано на 26.06.22 в 11:32