Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивалът "Марцианопол – животът в древния град" днес в Девня

Античният фестивал "Марцианопол – животът в древния град" се провежда за пети път днес в Девня.

И тази година на събитието отново ще оживее магията на Античния римски град и цял един ден гостите му ще имат удоволствието да се насладят на майсторските умения на талантливите участници, които ще представят зрелищни възстановки на римски боеве и военни ритуали от историята на античния град Марцианопол, чиито руини днес лежат под квартал "Река Девня".

Фестивалът започва в 10.30 ч. в Амфитеатъра на град Девня. Входът е свободен.


Фестивалът ще започне с традиционния парад на групите. Участници от България и Румъния ще пресъздадат начини на водене на битка, сблъсък между римски патрул и местни бунтовници, гладиаторски битки на Арената, демонстрация на римски военни строеве и още. Античният фестивал „Марцианопол – животът в древния град“ тази събота в Девня

Пълната програма по часове за фестивала може да видите в галерията.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 11 август с Иван Барбов

В слънчевия, топъл, но и леко ветровит следобед, морският радиобриз ще ни "духне" към интересните теми, актуалните новини и хубавата музика в предаването "На светло". Във времето от 14.00 до 18.00 часа, водещият Иван Барбов, звукорежисьора Венци Фотев и неуморните репортери на Радио Варна ще ви направят съпричастни към всичко случващо се с план и без..

публикувано на 11.08.22 в 13:56
Утро край Варна

"Новият ден" в четвъртък, 11-и август

Преди седмица РИОСВ даде предписания на кмета на Варна за спешни мерки във връзка с неизвозените битови отпадъци. Според това предписание Община Варна следва да представи в РИОСВ – Варна програма с ефективни мерки и действия за капацитета на разположените контейнери и честотата на извозване на смесения битов отпадъчен поток в срок до 11.08.2022..

обновено на 11.08.22 в 06:04

"На светло" в сряда, 10-и август

Отзвук от сесията на Общински съвет Варна; Още по темата с газа; Нова озвучителна и визуална система заработи в Народна обсерватория с планетариум "Николай Коперник" във Варна; Животът в с. Невша днес; Николай Янакиев с изложбата "Горещници" гостува във Варна; Спорт с Румен Генов - среща с Диан Даскалов от ТД "Владислав Варненчик"; 13-годишният..

публикувано на 10.08.22 в 12:53

"Новият ден" на 10 август 2022 г. със Сияна Спиридонова

В разгара на сезона продължават нарушенията на морски плаж "Кранево юг - 2". Мястото нашумя и с незаконната си преместваема постройка, за която РДНСК - Варна издаде заповед за премахване, но все още си стои на мястото. Неколкократно от Община Аксаково са търсили съдействие от Министерство на туризма, но безуспешно. Какъв е изходът? Маринела..

публикувано на 10.08.22 в 05:35

НА СВЕТЛО на 9 август със Светлана Вълкова

Огромна скална маса се е срутила върху заведение край курорта "Албена", двама души са пострадали Екипажът на кораба „Рожен“ дава пресконференция след завръщането си от украинското пристанище Черноморск "Статуя на Стария капитан" ще бъде поставена на Морска гара в Деня на Варна, 15 август Национално антикварно изложение ще се открие във..

публикувано на 09.08.22 в 13:25

НОВИЯТ ДЕН на 9 август с Мариела Димитрова

Акцент в предаването днес – невидимата хоризонтална маркировка по улиците и булевардите на Варна. За опасното пресичане по незбележимите пешеходни пътеки в район Младост ни сигнализира варненка с две малки деца. В 8.15 часа търсим коментар и от Тихомир Тимов, началник на отдел „Общинска инфраструктура“ в Община Варна. За проверките за..

публикувано на 09.08.22 в 05:55

На 8 август в "От другата страна" по Радио Варна

На 8 август в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Matthew Tuck (BULLET FOR MY VALENTINE). Информация за втория "Varna Rock Adventure" (12-15 август, Аспарухов парк) – разговор с Орхан Мехмедов, президент на мотоклуб "Братя във вятъра" и Нивелина Няголова (PR на фестивала). Представяне на новия сингъл на EAGLE POST "Learn to Forget" –..

публикувано на 08.08.22 в 20:01