Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новият ден" на 28 юли

Снимка: Румен Сарандев

Темата covid-19 излиза отново на дневен ред. 

Варна и областта са за с най-голям брой нови случаи за поредна седмица. Какво да очакваме по отношение на противоепидемичните мерки? Отговорът търсим с Даниела Стойнова.

Пациентски организации и лични лекари подкрепят идеята PCR и антигенните тестове да бъдат върнати към личните лекари и да бъдат безплатни за пациентите по определени критерии. В позиция до медиите от организацията „Заедно с теб“ посочват, че след като от 1 април тази практика е отменена е възникнал проблем с навременната диагностика и лечение на коронавируса. Репортаж на Александър Йорданов.


Об­щин­ският съ­вет в Бал­чик се събира днес на редовната си юлска сесия. В ед­но от пред­ло­же­ния­та ще се раз­гле­да от­пус­ка­не­то на вре­ме­нен без­лих­вен заем от 10 000 ле­ва на об­щин­ско­то дру­жес­тво "Ки­бе­ла 2014" ЕАД за обо­ро­тен ка­пи­тал във връз­ка със стар­ти­ра­не на пла­те­но пар­ки­ра­не. Сред­ства­та тряб­ва да бъ­дат вър­на­ти до края на го­ди­на­та, гласи проек­то­ре­ше­ние­то. Репортаж на Албена Иванова.


Извънредно заседание на Общинския съвет във Варна е насрочено за 10 часа. 

Съветниците трябва да разгледат докладна записка, в която се предлага Община Варна да кандидатства за финансиране на проект за изграждане на зона за отдих и спорт до пристанище „Карантината“. Проектът е на стойност близо 470 хиляди лева. Бившият депутат и общински съветник Стела Николова, определи този проект като, цитираме „Опит да бъде замазана бетонната грозота на неизползваемото пристанище „Карантината”. Тя припомня, че е подала сигнал до Европейската прокуратура, която продължава да разследва проекта за изграждане на пристанище „Карантината”, който е на стойност 16 милиона лева. Със Стела Николова разговаря Валери Великов.


След украинските бежанци, които понастоящем по данни на правителственият портал "България за Украйна" са над 87 хил. души, от повече от половин млн. влезли в България след началото на войната в Украйна, най-многобройната група чужденци у нас са руснаците. Днес, голяма част от живеещите в България руснаци са предприемачи, фрийлансъри, дигитални номади, работещи и плащащи данъци у нас, а децата им говорят български и учат в български училища и университети. 

Всеки един от тях има своята причина, за да живее в България. Всеки един от тях живее и в напрежение, заради войната и търси смисъла на живота си тук и сега. Срещаме ви с двама от тях - Олга Едуардовна, която е избрала Варна и България за свой дом преди 9 години, и Александър Шуйский - писател и художник, за който страната ни е втора по ред емиграция, след осемгодишният му престой му в Чехия. 


Концерт на Галин Ганчев във Варна в рамките на ММФ "Варненско лято". Часове преди събитието с него ни среща Кремена Георгиева. 


В края на програмата ви срещаме и с Александър Желязов, Йордан Йорданов и Николай Атанасов, гръбнакът на фенклуба на Веселин Маринов или "ударната група", както самите те се определят. 

Винаги облечени с розови тениски - защото кумирът им по концерти и различни участия често носи розово, а дамите с летни жълти рокли - по името на едноименната му песен. Билети за концерти се купуват от първия възможен час на продажба, дори това да е година преди събитието. Те са "ударната група" на Веско (Веселин) Маринов или иначе казано феновете му от Варна, които пътуват за всеки концерт на любимеца си, а след падането на завесата са вече са и онези, които дават автографи - като фенове, разбира се, на съседната опашка до Веселин Маринов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лято край язовир

НА СВЕТЛО на 16 юли с Валерия Василева

Срещаме ви с доброволци, участвали в гасенето на пожарите край Варна през последните дни. За поредна година Математическата гимназия във Варна води в областта по най-висок бал за прием след седми клас. Акцентите от пленарната сесия на Европейския парламент и избора на председател. България трябва да започне опити с извалявания..

публикувано на 16.07.24 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 16 юли с Мариела Димитрова

Живите организми в морето преминават през климатичен стрес в горещите летни дни. При обичайни около 25 градуса на морската вода през месец юли в района на Варна, сега синоптиците съобщават за около 27 градуса. Още за ефекта на затоплянето върху живия свят в морето в 8.10 часа ще коментираме с доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към..

публикувано на 16.07.24 в 06:27

На 15 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY). Представяне на дебюта на CONVICTED SOULS "Осъдени души" – разговор с Радослав Антонов. Боян Генов "Hellbobz" за новия сингъл на FYELD с участието на Гурко (АНИМАЦИОНЕРИТЕ) "Dyavol Mraz". Разговор на Ясен Вакашински с Петър Манджуков за..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

"Новият ден" на 15 юли

Разговор на Даниела Стойнова с Маргарита Христова, хотелиер в Златни пясъци.“Вземете всичко, което можете да изядете, но изяжте всичко, което вземете!” – това е посланието на кампания, която вече много хотелиери по Българското Черноморие провеждат в своите обекти. Те са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към гостите да ценят..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

На село в Шкорпиловци

Шкорпиловци се намира на 40 километра от морската столица Варна.  В селото, което е в обхвата на община Долни чифлик, постоянно живеят около 700 души. В активния летен сезон броят им достига хиляда души с живеещите във вилната зона, обяснява кметът Атанас Кателиев.  В селото има 20 къщи за гости, един хотел и ведомствена почивна станция. Туристите са..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
автор: Петра Димитрова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 юли със Светлана Вълкова

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“ XVII Международен фотографски салон Варна 2024 на входа на Морската градина от утре Варна посреща 15-тото издание на „Алея на книгата" през август Изложбите през седмицата: живопис на Петра Димитрова в Art Meeting, Георги Андонов в..

публикувано на 12.07.24 в 11:03
Chart

#771 ТОП 20 (12.07-19.07.2024)

публикувано на 12.07.24 в 10:53