Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На село в Невша

За трети път в историята на предаването „На село” посещаваме едно прекрасно селище от община Ветрино, а именно Невша.

Тази събота имаме конкретен повод за визитата: отбелязване на 120-ата годишнина от основаването на читалище "Нива-1921".

Тържествата са били предвидени за септември миналата година, когато действително е годишнината, но заради затягането на мерките тогава са били отложени, за да се случат на 13 август 2022 г.

Днес в 10 часа започва празникът, а Ваня Славова и Румен Сарандев бяха в сряда в Невша, за да присъстват на репетицията.

Това стана факт благодарение на любезната покана на акордеониста Георги Бонев:Богата е историята на читалището в Невша. Много хора през годините са допринесли за културната дейност в селото.
Много са дали късче от своята ерудираност, за да може днес с гордост невшанци да споделят пред нас:


В Невша има и много легенди.

Нягуша е била много красива българска девойка, живяла по време на турското робство.

 В деня на нейната сватба поробителите решили, че тази прелестна мома трябва да стане тяхна. Започнали да я гонят, а Нягуша тръгнала да бяга. За да спаси честта си, девойката скочила от висока скала край селото. От нейното име – Нягуша – дошло и името на селото. С годините обаче  хората го прекръстили на Невша.

Местността, в която Нягуша намерила смъртта си, се нарича Булото.

 И до днес на скалата не никне трева, споделят местните.

Време е да се отбием и  в кметството при Зоя Атанасова, която предишният път ни показа природните красоти в Невша.

Атанасова с отдаденост работи и по възможност се опитва да помогне на всеки жител:Кметът на Невша Зоя Атанасова за предстоящото обновление на центъра.

 Попитах я има ли интерес към недвижимите имоти в селото, особено покрай пандемията:

Духновните средища на българщината са всички читалища в нашата родина. А това в Невша е будно, заради ерудираните невшанци, които го посещават често.

Намираме се в сградата на читалището в село Невша, община Ветрино, на фона на множество книги и в паузата на репетицията за днешния празник, посветен на 120-годишнината на читалището.Нека чуем още от местните как живеят местните, с тях се разбрахме да не говорим за политика, че да не объркаме и репертоара в музиката:

За трети път съм в Невша, но за първи се срещам с Ники Колев...

Питам го какво го е довело тук:

Невша има потенциал...Ние от екипа на Радио Варна сме убедени в това твърдение.

С пожеланието за цветен летен ден, с аромат на защитени цветя от Невша, дочуване ви казват Ваня Славова и Добромир Мързов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 27 септември

За 20-и пореден път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация на 28 септември – Международният ден на правото да знам. Срещаме ви с Диана Банчева;  На живо репортаж от мирен протест пред община Варна на собственици на новостроящ се комплекс в района на кв. „Победа” за ул...

публикувано на 27.09.22 в 05:51

На 26 септември в "От другата страна" по Радио Варна

На 26 септември в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Nick Holmes (BLOODBATH, PARADISE LOST). Представяне на новите сингли на DAY OF EXECUTION "Soulless" и "Erase" -  гости в студиото Светослав Василев и Пламен Петков. Разговор с Константин Рашков за 20-годишнината на COPROSTASIS и новия сингъл на групата "Where The Bodies..

публикувано на 26.09.22 в 14:15

НА СВЕТЛО на 26 септември с Мариела Димитрова

Служители от Регионалните здравни инспекции излязоха на Национален протест. Репортажи от Варна и Добрич (14.20 часа). Ще чуем как започна учебната учебната година днес във ВСУ „Черноризец Храбър“ (14.40 часа) и Технически университет-Варна (15.20 часа). За 20-и пореден път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди..

публикувано на 26.09.22 в 12:07

"Новият ден" на 26 септември 2022 г. със Сияна Спиридонова

Протест за отварянето на ул. "Орех" в кв. "Победа" във Варна готвят живеещи в района. Гражданите искат Община Варна да предприеме необходимите действия за отваряне на улицата, която по думите им от години е блокирана от металните заграждения на частна фирма. Седмица след замърсяването на варненските плажове с мокри кърпички и други..

публикувано на 26.09.22 в 05:25
Chart

#690 ТОП 20 (23.09-30.09.2022)

публикувано на 23.09.22 в 19:19

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 23 септември със Светлана Вълкова

Започва 40-ят фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ Във Варна се провежда IV Национален фестивал на детските и младежки хорове „Уловени пространства“ – космически пейзажи на Велина Гребенска Фестивална академия беше основана във Варна – с какво ще се занимава тя? За пръв път издадоха стихотворения на Виктор Пасков..

публикувано на 23.09.22 в 13:50

"Новият ден" на 23 септември 2022 г. с Димитрина Дончева

Къде е грешката в новата автобусна линия №30 на градския транспорт във Варна? За плюсовете на машинното гласуване - мнение на Стефан Манов от обществения съвет към Централната избирателна комисия. Какви предложения ще гласува Общинския съвет в Балчик днес? Защо организаторите на състезанието Чудобой, което се провежда в района на..

публикувано на 23.09.22 в 06:00