Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На село в Крумово

Днешната ни разходка в предаването "На село" ще бъде в Крумово:Селото се намира на 21 км от общинския център Аксаково, 28 км южно от Добрич и на 32 км разстояние от Варна.

Крумово е малко, китно село, с разнообразен релеф, заобиколено от красиви гористи местности.

Старото име на Крумово е било Кумулджа, което на турси език означава "песъчливо място".

През 1884 г. селото е преименувано на Крумово в чест на хан Крум.

В центъра на селото се издига величествен паметник, посветен на загиналите във войните за национално обединение. Изключително любопитна е историята на построяването му. През 1933 г. кметът на селото купува с пари на кметството няколко лотарийни билета, останали непродадени сред селяните. Един от билетите носи голямата печалба и кметът веднага решава с парите да вдигне паметник, посветен на хората от Крумово загинали на бойното поле. Паметникът е открит през 1937 г. Издига се на височина от около 30 м. В основата на монументалния комплекс е чешма, украсена с лъвска глава. Над нея е постаментът, на който е монтирана плоча с имената на загиналите. На върха на постамента е поставена фигура на български войник в естествен ръст, който се взира в далечината.


Георги Стратев е настоящият кмет на Крумово.

В селото има един магазин, хубав зелен парк, църква.

Има и много чешми. Не от всички обаче водата е годна за пиене. Но Дядовата е с питейна вода. На нея хората си перат и одеала, черги и килими.

Безспорно най-голямата забележителност в района е ботевският манастир "Св. Марина".


Основан е в средата на 19в., около извор, за който местните вярвали, че бил целебен.


В миналото местността, в която се намира манастирът, била собственост на богат турски велможа. Той решил да построи сарай на мястото, но при разкопките бил изкопан кръст с надпис "Св. Марина". Когато му съобщили за откритието, турчинът решил да продаде имота. Купил го дядо Лечо от Ботево, който, убеден, че мястото е свещено, от своя страна го дарил за изграждане на манастир. През 1844г. е построен параклис и две къпални до извора.

 Възобновен е и традиционния събор на Денят на Св. Марина/17 юли/, който традиционно се чества на това място още от 19 в.

Много от местните хора обичат да си устройват пикници в района на манастира сред тишина, спокойствие, много зеленина и тихото ромолене на целебния извор, който разказва приказки от отдавна отминали времена.

По публикацията работи: Ваня Славова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Царичино - малкото космополитно селце сред плодородните поля на Добруджа

Царичино е красиво и тихо селце, което се намира на около 50 километра североизточно от Варна, на близо 40 километра от Добрич и само на 3 километра от град Балчик.  Данните за първите заселници тук датират от 1916 година. Една от легендите разказва, че през 1941 година цар Борис III, който тогава е бил в Двореца в Балчик е поискал да пренощува..

публикувано на 01.10.22 в 10:57
Chart

#691 ТОП 20 (30.09-07.10.2022)

публикувано на 30.09.22 в 19:42

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 30 септември със Светлана Вълкова

Завърши 40-то издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Кои са наградените? Срещаме ви с режисьорите Зорница София, Валери Йорданов, Иван Павлов, Александър Милушев и с киноведа Боряна Матеева. "Кавал парк" – американецът от руски произход Александър Еплер, който ни учи на любов към България. За документалната лента..

публикувано на 30.09.22 в 13:27
Варна

"Новият ден" на 30 септември 2022 г. с Димитрина Дончева

Какво време ни очаква през идващия месец октомври – топло, дъждовно или студено и как ще се отрази на сеитбата, която започва сега? Как се възпитава отношение към спорта при подрастващите и защо двигателната култура е важна, както за физическото, така и за психическото ни здраве? Как озеленителите подготвят Морската градина във..

публикувано на 30.09.22 в 06:00

НА СВЕТЛО на 29 септември с Валерия Василева

Световен ден на сърцето под наслов „Използвай сърцето си“. Предизвикателствата в сектора за производство на фуражи за животновъдството. Актуалната ситуация и проблеми в управлението на природащитната мрежа НАТУРА 2000. Европейската комисия представи проекта за първия закон за медиите в Европейския съюз. Последен ден от фестивала на българското..

публикувано на 29.09.22 в 14:57

"Новият ден" на 29 септември 2022 г. със Сияна Спиридонова

Макар България да е част от прирозащитната мрежа "Натура 2000" от две десетилетия, страната ни не е създала организация за управлението ѝ. Крайният срок за това е бил 2014 г. Днес във Варна се провежда семинар за популяризирането на по-доброто управление на мрежата „Натура 2000” на регионално ниво (Знания за Натура). Утре – 30 септември, такъв..

публикувано на 29.09.22 в 05:20

НА СВЕТЛО на 28 септември с Валерия Василева

Репортерска проверка за организацията и обслужването на клиенти в централния пункт във Варна за продажба на абонаментни карти за градския транспорт. Вече е свободно движението по конфликтната улица „Орех“ във Варна - отзвук от снощните протести на място и изводи от казуса. Областният управител на Варна Марио Смърков за..

публикувано на 28.09.22 в 14:15