Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

НОВИЯТ ДЕН на 22 септември с Иван Барбов

Снимка: БГНЕС

В студеното и мрачно утро на 22 септември, слънчевите лъчи на доброто настроение ще заблестят на честотите на Радио Варна във времето от 6.00 до 10.30 часа.

Иван Барбов, Галена Ковчазова и звукорежисьора Добромир Мързов ви канят на една приятна и уютна сутрешна ефирна среща навръх Денят на Независимостта, изпълнена с много интересни теми и събеседници, с актуални новини и хубава българска музика.

Ето и акцентите днес:

114 години от обявяването на Независимостта на България: За смисълът на независимостта днес и познават ли добре българите значимостта на историческите събития отпреди повече от век? Ще чуем коментар на историка д-р Невян Митев, както и анкета с варненци.

Ще разберем кои музеи във Варна и Добрич обявяват ден на отворените врати на днешния празник, а след 8.30 часа, ще чуем интервюто на Валери Великов с директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, който ще ни разкрие интересни и малко известни факти от обявяването на Независимостта на България.

В Световния ден без автомобили: Кои централни улици във Варна ще се превърнат във временни пешеходни пространства с интересни и разнообразни събития?

Фитнес на паркинга: По повод Европейската седмица на мобилността, паркинги в цялата страна ще се превърнат във фитнеси на открито. Кои паркоместа във Варна ще са част от инициативата “Parking Day For Fitness”?

За Българското опълчение и неговото въоражаване, ще чуем репортаж на Мартин Николов след 9.30 часа.

Кои са акцентите в културния афиш на Варна и региона?

С концерта „Детският хор на България“ ще започне и IV Национален фестивал на детските и младежки хорове. Разговор с диригента Ганчо Ганчев.

Репортаж от площад „Независимост“ и честванията по повод Деня на Независимостта на България.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Царичино - малкото космополитно селце сред плодородните поля на Добруджа

Царичино е красиво и тихо селце, което се намира на около 50 километра североизточно от Варна, на близо 40 километра от Добрич и само на 3 километра от град Балчик.  Данните за първите заселници тук датират от 1916 година. Една от легендите разказва, че през 1941 година цар Борис III, който тогава е бил в Двореца в Балчик е поискал да пренощува..

публикувано на 01.10.22 в 10:57
Chart

#691 ТОП 20 (30.09-07.10.2022)

публикувано на 30.09.22 в 19:42

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 30 септември със Светлана Вълкова

Завърши 40-то издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Кои са наградените? Срещаме ви с режисьорите Зорница София, Валери Йорданов, Иван Павлов, Александър Милушев и с киноведа Боряна Матеева. "Кавал парк" – американецът от руски произход Александър Еплер, който ни учи на любов към България. За документалната лента..

публикувано на 30.09.22 в 13:27
Варна

"Новият ден" на 30 септември 2022 г. с Димитрина Дончева

Какво време ни очаква през идващия месец октомври – топло, дъждовно или студено и как ще се отрази на сеитбата, която започва сега? Как се възпитава отношение към спорта при подрастващите и защо двигателната култура е важна, както за физическото, така и за психическото ни здраве? Как озеленителите подготвят Морската градина във..

публикувано на 30.09.22 в 06:00

НА СВЕТЛО на 29 септември с Валерия Василева

Световен ден на сърцето под наслов „Използвай сърцето си“. Предизвикателствата в сектора за производство на фуражи за животновъдството. Актуалната ситуация и проблеми в управлението на природащитната мрежа НАТУРА 2000. Европейската комисия представи проекта за първия закон за медиите в Европейския съюз. Последен ден от фестивала на българското..

публикувано на 29.09.22 в 14:57

"Новият ден" на 29 септември 2022 г. със Сияна Спиридонова

Макар България да е част от прирозащитната мрежа "Натура 2000" от две десетилетия, страната ни не е създала организация за управлението ѝ. Крайният срок за това е бил 2014 г. Днес във Варна се провежда семинар за популяризирането на по-доброто управление на мрежата „Натура 2000” на регионално ниво (Знания за Натура). Утре – 30 септември, такъв..

публикувано на 29.09.22 в 05:20

НА СВЕТЛО на 28 септември с Валерия Василева

Репортерска проверка за организацията и обслужването на клиенти в централния пункт във Варна за продажба на абонаментни карти за градския транспорт. Вече е свободно движението по конфликтната улица „Орех“ във Варна - отзвук от снощните протести на място и изводи от казуса. Областният управител на Варна Марио Смърков за..

публикувано на 28.09.22 в 14:15