Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

НА СВЕТЛО на 22 септември с Валерия Василева

2
Снимка: Румен Сарандев

Репортаж от тържествения молебен за България и голямото празнично хоро на площад „Независимост“ във Варна.

Борислав Дряновски ще ни припомни историята на площад „Независимост“ в морската столица.

В Балчик днес започва Международният фолклорен фестивал "Море от ритми" с близо 1400 участници.

Гражданска организация по своя иницатива и със собствени сили почиства и поддържа занемарени места, събира средства и изгражда спортни уреди във Варна - разказва Нора Стефанова.

Ще проследим как преминава Европейският ден без автомобили в центъра на Варна и съпричастни ли са гражданите и гостите на морската столица.

Солидарността на Европейския съюз с Украйна и мерките за овладяване на енергийната криза в Европа са акцентите в рубриката „Евранет+“.

Варненският състезател по подводен риболов Любомир Ловчев е гост в днешното издание на рубриката „Варненци на старт“.

Нещата от живота през очите на децата, срещаме се с шестокласника Орхан Октай в неговото училище в село Цонево, община Дългопол.

Оставаме в детството още малко - Арт салонът на Радио Варна ще е домакин на изложба на малки художници на възраст от 5 до 14 години.

Ще се потопим и в света на фантастичните герои, защото 22-ри септември е Световен ден на хобитите вече 44 години – за създанията, чиито литературен баща е Джон Толкин, и за живота в Средната земя разказва колегата-телевизионер Александър Кинов, почитател на литературния жанр „фентъзи“.

На финала - за независимостта, национална и лична, споделeно от поета Евтим Евтимов.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Царичино - малкото космополитно селце сред плодородните поля на Добруджа

Царичино е красиво и тихо селце, което се намира на около 50 километра североизточно от Варна, на близо 40 километра от Добрич и само на 3 километра от град Балчик.  Данните за първите заселници тук датират от 1916 година. Една от легендите разказва, че през 1941 година цар Борис III, който тогава е бил в Двореца в Балчик е поискал да пренощува..

публикувано на 01.10.22 в 10:57
Chart

#691 ТОП 20 (30.09-07.10.2022)

публикувано на 30.09.22 в 19:42

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 30 септември със Светлана Вълкова

Завърши 40-то издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Кои са наградените? Срещаме ви с режисьорите Зорница София, Валери Йорданов, Иван Павлов, Александър Милушев и с киноведа Боряна Матеева. "Кавал парк" – американецът от руски произход Александър Еплер, който ни учи на любов към България. За документалната лента..

публикувано на 30.09.22 в 13:27
Варна

"Новият ден" на 30 септември 2022 г. с Димитрина Дончева

Какво време ни очаква през идващия месец октомври – топло, дъждовно или студено и как ще се отрази на сеитбата, която започва сега? Как се възпитава отношение към спорта при подрастващите и защо двигателната култура е важна, както за физическото, така и за психическото ни здраве? Как озеленителите подготвят Морската градина във..

публикувано на 30.09.22 в 06:00

НА СВЕТЛО на 29 септември с Валерия Василева

Световен ден на сърцето под наслов „Използвай сърцето си“. Предизвикателствата в сектора за производство на фуражи за животновъдството. Актуалната ситуация и проблеми в управлението на природащитната мрежа НАТУРА 2000. Европейската комисия представи проекта за първия закон за медиите в Европейския съюз. Последен ден от фестивала на българското..

публикувано на 29.09.22 в 14:57

"Новият ден" на 29 септември 2022 г. със Сияна Спиридонова

Макар България да е част от прирозащитната мрежа "Натура 2000" от две десетилетия, страната ни не е създала организация за управлението ѝ. Крайният срок за това е бил 2014 г. Днес във Варна се провежда семинар за популяризирането на по-доброто управление на мрежата „Натура 2000” на регионално ниво (Знания за Натура). Утре – 30 септември, такъв..

публикувано на 29.09.22 в 05:20

НА СВЕТЛО на 28 септември с Валерия Василева

Репортерска проверка за организацията и обслужването на клиенти в централния пункт във Варна за продажба на абонаментни карти за градския транспорт. Вече е свободно движението по конфликтната улица „Орех“ във Варна - отзвук от снощните протести на място и изводи от казуса. Областният управител на Варна Марио Смърков за..

публикувано на 28.09.22 в 14:15