Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога трябва да приемате добавки с протеини?

Протеинът е градивен елемент на нашите клетки и също толкова важен за успеха на тренировката, колкото и самата тренировка. За да изградим мускули, трябва да приемаме достатъчно количество от него в точното време.

Кога трябва да приемате добавки с протеин, колко и защо?

В зависимост от вашата възраст, пол, килограми и начин на живот, основните ви нужди от протеини могат да варират значително. Силовите атлети, които искат да натрупат мускулна маса, се нуждаят от особено голямо количество. Тук дневната нужда е около два грама на килограм телесно тегло.

Ако не тренирате редовно, за вас важат по-ниски стойности. Физическата активност и възрастта са пряко свързани с нуждата от протеини.

Сутрешен прием на протеини

По време на сън тялото се възстановява от дългия ден, а също така и евентуално от тежката тренировка. Тук регенерацията и съответно растежът на мускулите са в разгара си. Освен това тялото гладува след нощния сън и се нуждае от обилна закуска.

Сами ще се убедите, че правилната закуска действа като стимул за вашия успех в тренировките и енергията ви през деня. Сега е моментът да помислите за протеиновия си дефицит и да го компенсирате с ободряващо мюсли с качествен протеин на прах.

Преди тренировка

Доставянето на аминокиселини преди тренировка помага на тялото да поддържа нивото на протеин в кръвта високо, така че да разполагате с необходимите „строителни материали” за изграждане на мощни мускули.

Шейкът от суроватъчен протеин е идеалната добавка за вас, която бързо намира пътя си в кръвта ви.

След тренировка

По време на силова тренировка тялото ви изгаря енергия от складираните запаси от гликоген. В същото време се появяват микроскопични разкъсвания в мускулите, които трябва да бъдат поправени, за да се изгради нова мускулна маса.

С помощта на хранителни добавки с протеини можете да подкрепите тялото си в тази регенеративна фаза, известна още като анаболна фаза. Целенасоченото снабдяване с въглехидрати и протеини след тренировка е наистина добра идея, защото те се усвояват по-бързо.

През целия ден

За устойчиво и ефективно изграждане на мускули не е достатъчно приемането на протеинов шейк преди или след тренировка. Протеиновите хранителни добавки могат да бъдат практични помощници през целия ден.

Важно е да си осигурите балансиран прием на протеини през цялото време, включително и чрез храната. Уверете се, че хапвате протеини между големите хранения и преди лягане.

Защо тялото ви се нуждае от протеин през цялото време?

Спортисти или не, вие се нуждаете от протеини всеки ден, за да изграждате мускули, хормони и ензими. Протеините са жизненоважни и винаги трябва да бъдат налични в достатъчно количество. Ако това не е така, тялото ви ще разгради натрупаните мускули, вместо да понижи нивото на протеини в кръвта.

И все пак, най-важните моменти за прием на суроватъчен протеин са рано сутрин за зареждане с бързи въглехидрати, 1-2 часа преди тренировка и след тренировка за бързо възстановяване.

Ако трябва да избирате, консумирайте своя протеинов шейк веднага след тренировка. Така ще осигурите необходимите градивни елементи на мускулите си и ще си върнете енергията. Според много специалисти това трябва да стане до 30 минути след натоварване. Но дори да не вярвате в така наречения „анаболен прозорец”, изпийте своя шейк с протеини при първа възможност.


По публикацията работи: платена публикация


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Православната църква отбелязва Св. Прокопий Пчелар

На 8 юли православната църква чества Великомъченик Прокопий, който умира мъченически за вярата си, посечен след жестоки изтезания от император Диоклетиан през 303 г. заради изповядването на християнски религиозни убеждения. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като..

публикувано на 08.07.24 в 03:47

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21

Атина е в топ 10 туристически дестинации на американците

От храмовете в Япония и термалните бани в Унгария до Цикладските острови в Гърция - това лято американските туристи са навсякъде, а Атина е сред 10-те най-желани от тях дестинации. С поскъпването на долара стойността на парите в джобовете на американците сякаш ги отвежда още по-далеч...

публикувано на 07.07.24 в 11:20

Почитаме света великомъченица Неделя

Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император..

публикувано на 07.07.24 в 09:11