Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На село в Горен чифлик

28
с.Горен чифлик
Снимка: Д.Дончева

Отново сме на път, за видим и да разкажем как живеят хората в малките населени места, онези китни български села, благодарение на които днес са пълни големите и шумни градове. Да постоим за малко на мегдана, да чуем тишината на селото  и да усетим лечебната му сила. Пътуваме към община Долни чифлик, за да отидем в едно от най-големите й села – Горен чифлик. Пътят е хубав, времето слънчево, радиото в колата озвучава красивите есенни картини покрай, които преминаваме и пристигаме в селото. Първото, което виждаме е ремонт на една от улиците. Не частичен – пълен – с изцяло ново асфалтиране, което е едно от най-сериозните събития в което и да е българско село, защото рядко се случва.

Горен чифлик е село с добра инфраструктура. Има църква, читалище, детска градина, училище, поща, лекарски кабинет и няколко хранителни магазина. При последното преобряване са се вписали като постоянно живеещи близо 1550 души. Но в делничен ден, към 10 часа сутринта, навън почти няма жива душа. Спираме пред кметството, където кипи оживление. А оживлението е от работниците по чистота, които метат падналите листа от дърветата.

Кмет на село Горен чифлик е Петър Георгиев. Той е родом от селото, поработил е в града няколко години, но се връща да живее и работи на село, защото предпочита спокойния живот.  В деня на пристигането ни кметът се занимаваше с ремонта на една от главните улици в селото – тази до училището.В кабинета на кмета са екраните свързани с видео наблюдението на селото.Училището в село Горен чифлик стана на 140 години през 2022 година. Историята му е интересна – сменя няколко сгради през годините до днес, но нито веднъж не е затваряло врати. Днес надеждата това да продължи е много голяма, защото децата с всяка година намаляват – не защото не се раждат деца в селото, а защото родителите им отиват да работят в чужбина и те напускат училище. Повече разказа Златка Иванова, която е била ученичка, учителка, а днес е директор на Основното училище „Паисий Хилендарски” в Горен чифлик.Не е лесно да си пенсионер в наши дни, споделиха пред микрофона на Радио Варна следващите ми събеседници. Наум и Тодор имат много какво да кажат за управлението на държавата и обедняването на хората и всеки ден обсъждат живота и събитията, които се случват. Имат си обичай – преди обяд се срещат на раздумка в беседката пред кметството. Сядат един срещу друг и си говорят. Така ги и заварих – от двете страни на входа на беседката.В Горен чифлик се гордеят с църквата си, която на Архангелов ден имаше храмов празник. Тогава беше даден курбан и бяха отбелязани 140 години от основаването на църквата.  По думите на кмета, храмът е в добро състояние. Поддръжката на сградата е съвместна – с дарения и труд от местните жители и финансиране от Варненската и Великопреславска митрополия, но винаги има още какво да се желае. Частични ремонти, реставриране на иконите, някои от които са стари, колкото самата сграда, са част от нещата, които трябва да се направят, каза още кметът на Горен чифлик.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#699 ТОП 20 (25.11-02.12.2022)

публикувано на 25.11.22 в 18:34
Георги Гергов

POST FACTUM с Валери Великов, на 25 ноември

Успя ли Георги Гергов напълно да овладее Пловдивския панаир след апорта на акциите на община Варна? Губи ли общината от този апорт? Защо общинските съветници решиха да върнем тези акции на Министерството на икономиката, а от министерството вече няколко години не правят нищо, за да си ги получат обратно? Отговор на тези въпроси търсим заедно с..

публикувано на 25.11.22 в 15:52

На село в Стефан Караджа

Тази събота в предаването На село ви отвеждаме в Стефан Караджа. Голямо село,част от Община Вълчи дол, което за съжаление се смалява чрез обезлюдяване. Поради липсата на работа, хората масово търсят препитание в големия град или в чужбина.  Предаването днес ще е с тъга от есента, от мизерията и калта на битието, но пък музиката ще..

публикувано на 26.11.22 в 06:10

В "Гравитация нула" на 25 ноември

В предаването на Радио Варна за култура "Гравитация нула" на 25 ноември: Mаестро Живко Петров и книгата ”20 прелюдии за пиано“; „На конци. 1968. Една действителна история” – комикс и изложба от Веселин Праматаров; Windharmonuim Ensemble в Радио Варна – разговор с пианиста Милен Кукошаров; Акустичният проект със старинна музика..

публикувано на 25.11.22 в 13:00
Двете пощенски марки, посветени на 50 г. от откриването на най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол

НОВИЯТ ДЕН на 25 ноември с Мариела Димитрова

50-сет години от откриването на Варненският халколитен некропол  - през 1972 г. в района на Варненското езеро честваме през цялата т.г. Археологическият обект във Варна, датиран в средата на V хилядолетие пр. Хр. е един от най-забележителните и значими паметници за праисторията на Балканите и Европа. Тази вечер сдружение "Варненски некропол..

публикувано на 24.11.22 в 17:38

НА СВЕТЛО на 24 ноември с Валерия Василева

Сериозни дебати и разделение сред общинските съветници в Пловдив предизвика темата за апорта на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир в смесеното дружество „Пълдин Туринвест” на бизнесмена Георги Гергов. Тодор Балабанов – председател на Общински съвет – Варна, за поетите нови кредити от общината и инвестиционната политика...

обновено на 24.11.22 в 15:48

"Новият ден" на 24 ноември 2022 г. с Димитрина Дончева

До къде стигна строежът на новата сграда на варненската Математическа гимназия и има ли шанс да започне скоро? „Жената в различните й роли” под това мото преминава днешният Международен ден на жените предприемачи у нас. Интервю със Славянка Стойкова, председател на Асоциацията на жените предприемачи „Селена”. Коя е новата кауза на..

публикувано на 24.11.22 в 06:00