Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На село в Горен чифлик

28
с.Горен чифлик
Снимка: Д.Дончева

Отново сме на път, за видим и да разкажем как живеят хората в малките населени места, онези китни български села, благодарение на които днес са пълни големите и шумни градове. Да постоим за малко на мегдана, да чуем тишината на селото  и да усетим лечебната му сила. Пътуваме към община Долни чифлик, за да отидем в едно от най-големите й села – Горен чифлик. Пътят е хубав, времето слънчево, радиото в колата озвучава красивите есенни картини покрай, които преминаваме и пристигаме в селото. Първото, което виждаме е ремонт на една от улиците. Не частичен – пълен – с изцяло ново асфалтиране, което е едно от най-сериозните събития в което и да е българско село, защото рядко се случва.

Горен чифлик е село с добра инфраструктура. Има църква, читалище, детска градина, училище, поща, лекарски кабинет и няколко хранителни магазина. При последното преобряване са се вписали като постоянно живеещи близо 1550 души. Но в делничен ден, към 10 часа сутринта, навън почти няма жива душа. Спираме пред кметството, където кипи оживление. А оживлението е от работниците по чистота, които метат падналите листа от дърветата.





Кмет на село Горен чифлик е Петър Георгиев. Той е родом от селото, поработил е в града няколко години, но се връща да живее и работи на село, защото предпочита спокойния живот.  В деня на пристигането ни кметът се занимаваше с ремонта на една от главните улици в селото – тази до училището.



В кабинета на кмета са екраните свързани с видео наблюдението на селото.



Училището в село Горен чифлик стана на 140 години през 2022 година. Историята му е интересна – сменя няколко сгради през годините до днес, но нито веднъж не е затваряло врати. Днес надеждата това да продължи е много голяма, защото децата с всяка година намаляват – не защото не се раждат деца в селото, а защото родителите им отиват да работят в чужбина и те напускат училище. Повече разказа Златка Иванова, която е била ученичка, учителка, а днес е директор на Основното училище „Паисий Хилендарски” в Горен чифлик.



Не е лесно да си пенсионер в наши дни, споделиха пред микрофона на Радио Варна следващите ми събеседници. Наум и Тодор имат много какво да кажат за управлението на държавата и обедняването на хората и всеки ден обсъждат живота и събитията, които се случват. Имат си обичай – преди обяд се срещат на раздумка в беседката пред кметството. Сядат един срещу друг и си говорят. Така ги и заварих – от двете страни на входа на беседката.



В Горен чифлик се гордеят с църквата си, която на Архангелов ден имаше храмов празник. Тогава беше даден курбан и бяха отбелязани 140 години от основаването на църквата.  По думите на кмета, храмът е в добро състояние. Поддръжката на сградата е съвместна – с дарения и труд от местните жители и финансиране от Варненската и Великопреславска митрополия, но винаги има още какво да се желае. Частични ремонти, реставриране на иконите, някои от които са стари, колкото самата сграда, са част от нещата, които трябва да се направят, каза още кметът на Горен чифлик.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 26 април с Иван Барбов

Казват че будилникът помага да се събудим, но според някои, той повече ни пречи да спим. Ако се питате кое ще помогне да започнете деня с усмивка и добро настроение, отговорът се крие на честотите на Радио Варна. Компания във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви правят Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова. Ще..

публикувано на 26.04.24 в 06:05
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13
Морска градина, Варна

НА СВЕТЛО на 24 април с Валерия Василева

От 17 часа днес в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Анна Христова и нейното предизвикателство за бягане с кауза на маратонски разстояния. Европейският парламент се събра за последната пленарна сесия, предстоят избори на 9 юни – защо да гласуваме..

публикувано на 24.04.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martijn Westerholt (DELAIN)."Not For the Last" и завръщането на русенската траш банда FOBOS – разговор с Цецо "The Animal" Анастасов. Представяне на новия сингъл на STRYKERS "Не ме л​ъ​ж​и" – разговор с Александър Симеонов. В предаването ще звучи музика на: PAST..

публикувано на 22.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 22 април

Регионалният исторически музей във Варна се подготвя с нова експозиция „Нумизматика“. Монетната колекция е от 28 пана, разположени в две зали. Официалното откриване на новата експозиция на РИМ-Варна ще е в началото на месец май. Среща с Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна; 175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все..

публикувано на 22.04.24 в 11:49