Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Море и бряг" с Валери Великов, на 7 декември

Най-добрият приятел на никулденските шарани
Снимка: Явор Цонев / „Фейсбук“

В следникулденското морското предаване днес ще чуете:

Изследване на „Активни потребители”, публикувано в сайта на националната асоциация, определи съдържанието на веществото хистамин в тъканите за риба, закупена в търговската мрежа в София. Подобно проучване се прави за първи път у нас и има за цел да определи риска за отравяне с хистамин при консумацията на риба и рибни продукти. Общо 13 проби са изследвали специалистите, като в три от тях те откриват завишение, в пъти по-голямо от разрешеното, обясни за Радио Варна Сергей Иванов от „Активни потребители”. Резултатите от проучването ще коментира и Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ.

200 хиляди лева са необходими за довършването на Паметника на моряка във Варна. Това съобщи за РВ капитан Димитър Димитров от фондация „Морски съдби“. Той допълни, че се очаква решение на Варненския общински съвет, който да одобри отпускането на 100 хиляди лева за доизграждането на паметника.

По публикацията работи: Валери Великов
ВИЖТЕ ОЩЕ
Февруарско море

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 06.02.2023г.

Репортаж след проверка по сигнал за неосветени участъци по улица „Георги Пеячевич” (номер 1-64) във Варна; Гост в предаването тази сутрин ще е Владислав Николов с анонс за голямото събитие – представяне на детската линейка на 17.02. във Варна; Разговор с кмета на район „Аспарухово” във Варна, Ивайло Маринов - защо най-старото дърво във..

публикувано на 06.02.23 в 05:00

"На село" в Кривини на Петльовден

След тригодишна пауза заради Ковид пандемията в село Кривини, община Долни чифлик, отбелязаха празника Сретение Господне, по известен като Петльовден - ден на мъжката рожба. Въпреки делничния ден жени от всички възрасти се хванаха на хорото, което предшестваше ритуалното жертвоприношение на отгледания специално за празника петел. Сретение..

публикувано на 04.02.23 в 07:00

НА СВЕТЛО в петък, 03.02.2023г.

От какво се оплакват ползвателите на градския транспорт във Варна? - отговорите дава директорът на общинското дружество Николай Антонов пред Даниела Стойнова; Интервю на Мартин Николов с Панко Анчев за новата му книга  "Дълг и чест - Петко Рачов Славейков"; Интервю на Александът Йорданов с режисьора на филма „Майка” Зорница – София с..

публикувано на 03.02.23 в 14:27

С "Хоризонти" се изкачваме високо в Перу

Пътуваме към страхотни места в Перу, за да достигнем близо 5000 метра надморска височина. Ще научим повече за националния парк „Уаскаран“, езерото 69 и планината Рейнбоу, все не сред най-известните забележителности на тази иначе много туристическа южноамериканска страна. Наш водач след приключението си по стръмните пешеходни маршрути в Перу е Теодора..

публикувано на 03.02.23 в 09:31
Изгрев, Варна

"Новият ден" на 3 януари 2023 г. с Димитрина Дончева

Некоректна практика на търговци от хранителни вериги  - клиент решил да си купи маслини, отказал те да бъдат сложени в пластмасова кутия, която трябва допълнително да заплати и поискал найлоново пликче, което е безплатно. След като приключва с пазаруването, вижда на касовия бон, че все пак си е купил и платил кутията, която отказал. Какви..

публикувано на 03.02.23 в 06:00
Петльовден в село Голица

НА СВЕТЛО на 2 февруари с Валерия Василева

  Асоциацията на индустриалния капитал обсъжда с бизнеса от Варна и Стара Загора приоритетите за икономиката на страната през 2023. Все по-скъпо излиза зареждането на хладилника с основни продукти заради галопиращата инфлация - почти двойното поскъпване на яйцата, в частност, коментира Богомил Николов от Българската национална асоциация..

публикувано на 02.02.23 в 14:16
Варна, изгрев

"Новият ден" в четвъртък, 02.02.2023г.

Основният лихвен процент ще расте още до края на годината , прогнозира пред Радио Варна финансовият анализатор Иван Стойков. Очаквайте още по темата след 8ч.; Издават безплатни карти за учащи и пенсионери в Балчик. Промяната е във връзка с новите компенсации на цените на пътуване по основните градски линии и междуселищния автомобилен..

публикувано на 02.02.23 в 05:52