Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Море и бряг" с Валери Великов, на 7 декември

Най-добрият приятел на никулденските шарани
Снимка: Явор Цонев / „Фейсбук“

В следникулденското морското предаване днес ще чуете:

Изследване на „Активни потребители”, публикувано в сайта на националната асоциация, определи съдържанието на веществото хистамин в тъканите за риба, закупена в търговската мрежа в София. Подобно проучване се прави за първи път у нас и има за цел да определи риска за отравяне с хистамин при консумацията на риба и рибни продукти. Общо 13 проби са изследвали специалистите, като в три от тях те откриват завишение, в пъти по-голямо от разрешеното, обясни за Радио Варна Сергей Иванов от „Активни потребители”. Резултатите от проучването ще коментира и Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ.

200 хиляди лева са необходими за довършването на Паметника на моряка във Варна. Това съобщи за РВ капитан Димитър Димитров от фондация „Морски съдби“. Той допълни, че се очаква решение на Варненския общински съвет, който да одобри отпускането на 100 хиляди лева за доизграждането на паметника.

По публикацията работи: Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОВИЯТ ДЕН на 18 юни с Иван Барбов

Изгревите са толкова красиви, но са все в едно такова неудобно време, беше написал някой нейде из социалните мрежи. Иван Барбов, Кремена Иванова и звукорежисьорът Добромир Мързов ви канят да посрещнем заедно изгрева на новия ден на честотите на Радио Варна. Във времето от 6.00 до 10.30 часа ще проследим събуждането на деня с чаша..

публикувано на 18.06.24 в 05:45

На 17 юни в "От другата страна" по Радио Варна

На 17 юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Brian Tatler (SAXON, DIAMOND HEAD). Разговор с Ники Томов (екс-ДИСОНАНС) за новия му солов албум "Чувам музика". Тони Арнаудов – Сатаната за деветия "S’cool Rock Fest" (21-23 юни, Пловдив). В "Мазето на Вакашински" – Бойко Гюров ("BGTSC") за концерта на VADER (23 юни,..

публикувано на 17.06.24 в 14:25
Жълтокрака чайка, познатa още като Гларус

НОВИЯТ ДЕН на 17 юни с Мариела Димитрова

До края на юни трябва да започне подмяната на тръбопровода на Аврен. Работата по това ще отнеме месеци, но трябва да реши дългогодишния проблем с водата в населеното място. През летните месеци  ще има и масови проверки за кражба на вода. Репортаж в 8.10 часа. Села в община Каварна системно са оставяни без вода, а ситуацията се влошава..

публикувано на 17.06.24 в 06:27

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 14 юни със Светлана Вълкова

Лекция за японската литература и култура ще изнесе във Варна проф.  д-р Гергана Петкова  - Декан на Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет Създаването на модерно сценично пространство във Варна по примера на "Топлоцентрала" в София – кауза на срещата с представители на Международната организация за съвременни..

публикувано на 14.06.24 в 12:01
Chart

#767 ТОП 20 (14.06-21.06.2024)

публикувано на 14.06.24 в 07:50

НА СВЕТЛО на 13 юни с Мариела Димитрова

Второто издание на Регата "Варна 200" стартира в 18 часа в срада . Участниците направиха страхотни изпълнения буквално пред пристанището във Вар н а и потеглиха по трасето на регата. Състезанието е доста тежко, кара се две денонощия, за да изминат 200 морски мили. И зискват се доста добри ветроходни умения , подчертават организаторите..

публикувано на 13.06.24 в 13:26
Лято с ухание на жасмин

НА СВЕТЛО на 12 юни с Валерия Василева

Румъния забрани улова на черноморската черна мида заради биотоксини в морската вода – реакцията в България. Нови открития при имунологията на рака, спомагащи за превенция, диагностициране и лечение на онкологични заболявания представят световни специалисти във Варна днес. За забавяне на изплащането на субсидиите по т. нар. „еко схеми“..

публикувано на 12.06.24 в 13:50