Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 30 януари 2023 г. със Сияна Спиридонова

Утро край морето и лебедите
Снимка: Емил Йовев

Думите, белязали 2022-ра, са „война“, „инфлация“, „избори“ и „Украйна“. Това показва вотът на хората в широкомащабното изследване, провеждано на платформата за грамотност „Как се пише?“. Интервю с д-р Павлина Върбанова.

Притеснение у зърнопроизводителите предизвиква необичайно топлото време в България през тази зима. Поставенали е под заплаха реколтата през тази година заради липсата на снегове и дъждове? Отговорите от Радостина Жекова – председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

24 ученици от варненското Средно училище „Гео Милев“ участваха в проект по програма „Еразъм+“ и подготвиха своята благотворителна кауза „Доброто в действие“. Тя е насочена към намирането на дом на безстопанствени животни.

Все повече туристи подценяват, както собствените си способности, така и планината и се озовават в ситуцаии, в които трябва да бъдат спасявани. Репортаж за инициатива на Планинската спасителна служба.

Нора или Шинорик, както звучи автентичното ѝ име, разказва откак се помни. Публикува обаче едва от няколко години - от 2015 г. Майсторски написани кратки истории, заредени с емоция, ирония, малко тъга и смях.

Клубът на знаещите във Варна след двете години ограничения заради пандемията отново поднови редовните си срещи в Младежкия дом в морската столица. Интерюв с Пламен Дочев- вицепрезидент на Националната асоциация на клубовете на знаещите в България.

Кога за последен път получихте писмо или изпратихте картичка на приятел по пощата?Кой изпраща писма по пощата във Варна?Интервю с Маринка Пешева, служител в пощата от 22 години.

Някои от най-добрите инженери, конструктори, физици и химици по света са възпитаници на варненската школа „Сръчни ръце“ към Общинския детски комплекс, която тази година става на 30 години. Интервю с ръководителя на школата инженер Мария Гигова.

След отлива на сватби в разгара на пандемията, от 2022 година се забелязва подем в записванията за сключване на брак във Варна. Вече има записвания и за тази година. Интервю с Албена Ралчева, организатор "Венчавки" в ритуалната зала в морската столица.

„Старият грамофон разказва“ е иниицатива на отдел „Изкуство“ към регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Започва през миналата година, но се радва на популярност сред децата, защото е едно много по-различно за тях преживяване в съвременния информационен свят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 15 юли в "От другата страна" по Радио Варна

На 15 юли в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY). Представяне на дебюта на CONVICTED SOULS "Осъдени души" – разговор с Радослав Антонов. Боян Генов "Hellbobz" за новия сингъл на FYELD с участието на Гурко (АНИМАЦИОНЕРИТЕ) "Dyavol Mraz". Разговор на Ясен Вакашински с Петър Манджуков за..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

"Новият ден" на 15 юли

Разговор на Даниела Стойнова с Маргарита Христова, хотелиер в Златни пясъци.“Вземете всичко, което можете да изядете, но изяжте всичко, което вземете!” – това е посланието на кампания, която вече много хотелиери по Българското Черноморие провеждат в своите обекти. Те са поставили надписи в ресторантите си, с които отправят апел към гостите да ценят..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

На село в Шкорпиловци

Шкорпиловци се намира на 40 километра от морската столица Варна.  В селото, което е в обхвата на община Долни чифлик, постоянно живеят около 700 души. В активния летен сезон броят им достига хиляда души с живеещите във вилната зона, обяснява кметът Атанас Кателиев.  В селото има 20 къщи за гости, един хотел и ведомствена почивна станция. Туристите са..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
автор: Петра Димитрова

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 12 юли със Светлана Вълкова

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“ XVII Международен фотографски салон Варна 2024 на входа на Морската градина от утре Варна посреща 15-тото издание на „Алея на книгата" през август Изложбите през седмицата: живопис на Петра Димитрова в Art Meeting, Георги Андонов в..

публикувано на 12.07.24 в 11:03
Chart

#771 ТОП 20 (12.07-19.07.2024)

публикувано на 12.07.24 в 10:53

НОВИЯТ ДЕН в четвъртък, 11 юли

Традиционно през месец август се появяват опасните явления в морето, тази година обаче те подраниха. На какво се дължи това? Разказваме след 8ч. Дом на плажните спортове с  голямо по площ игрище, сертифицирано от ФИФА - тази идея ще бъде реализирана във Варна. За нея разговаряме след 8.30ч. с Росен Добрев - президент на Българската федерация по..

публикувано на 11.07.24 в 06:07
Морето във Варна

НОВИЯТ ДЕН на 10 юли с Иван Барбов

За да се чувствате добре трябва да спите по 8 часа на ден. И още толкова нощем. Това гласи поредната мъдрост тази сутрин в социалните мрежи. А за да се почувствате още по-добре и да започне денят ви с усмивка, трябва просто да бъдете няколко часа на честотите на Радио Варна. Във времето от 6:00 до 10:30 часа, Иван Барбов, Жоро Бекяров и..

публикувано на 10.07.24 в 05:56